Izetbegović: Srebrenica će zauvijek ostati tamna mrlja

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari jučer je klanjana dženaza za 35 žrtava genocida koji se u srpnju 1995. godine dogodio u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda.

Dženazu je predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović koji je kazao:

“Gospodaru naš, ujedini naša srcu u vjeri i ljubavi. Molimo te da majčina suza bude molitva i da se više nikome ne ponovi Srebrenica.”

Komemoracija i ukop

Više tisuća ljudi bilo je u Potočarima kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Nakon komemoracije, u Potočarima je klanjana dženaza-namaz, a zatim je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz musale Memorijalnog centra.  Preživjeli Srebreničani, članovi obitelji ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle konačni smiraj poslije više od dvije decenije.

Najmlađa žrtva koja je ove godine ukopana je Vesid Ibrić koji je ubijen kada je imao 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice Liplje na području Zvornika.

Pored Vesida, ukopana su još tri maloljetnika, među kojim i 16-godišnji Feris Mehmedović čiji dijelovi skeleta su pronađeni 2000. godine u masovnoj grobnici Glogova na području Bratunca te devet godina poslije i u masovnoj grobnici Zalazje u Srebrenici.

Najstarija žrtva koja je ukopana ove godine je Šahin Halilović koji je u vrijeme ubojstva imao 71 godinu.

Na mezarju u Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida, a traga se za posmrtnim ostacima još 1.000 žrtava.

U sklopu vjerskog dijela obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, glumac Rijad Gvozden govorio je ulomak iz romana “Derviš i smrt”, a upriličen je i “Srebrenički inferno” koji je prvi put izveden 2003. prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje.

Tamna mrlja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je jučer na komemoraciji u Srebrenici da ”dubine zla samo zločinci mogu razumjeti” podsjećajući na strahote koje su Bošnjaci ovog dijela države preživjeli srpnja 1995. godine.

On je pozvao one koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice, da kažu gdje su i na taj način olakšaju ”i sebi i nama”.

”Danas ćemo u potočarsku zemlju, u ovoj dolini tuge, u kaburove spustiti posmrtne ostatke 35 ubijenih ljudi. Sada, 23 godine poslije pitamo se kakva je to količina mržnje bila potrebna. Normalnom ljudskom biću teško je pojmiti da se zločin takvih razmjera mogao desiti u Europi na kraju 20 stoljeća, 23 godine se pitamo o razlozima. Ubiti čovjeka kojeg prvi put vidite, koji vam ništa nažao nije učinio, ubiti ženu u šestom mjesecu trudnoće, te dubine zla samo zločinci mogu razumjeti”, rekao je Izetbegović u Potočarima.

Srebrenica će zauvijek ostati tamna mrlja onih koji su mogli, a nisu spriječili genocid, dodao je Izetbegović.

Potom je pozvao visokog predstavnika Valentina Inzka da ”neke stvari ukloni rukom”.

”Oni koji znaju lokacije masovnih grobnica – šute. S ovog mjesta ih pozivam, olakšajte i sebi i nama, recite gdje se nalaze posmrtni ostaci. Ideologija mržnje koja je bila pokretač za počinjenje genocida je i dalje prisutna, zagovornici te ideologije od kojih nekih upravljaju političkih tokovima, oni odbijaju vlastiti narod suočiti s istinom. Osuđene ratne zločince promoviraju u heroje, po njima nazivaju studentske domove. Ja neke stvari ne mogu da uklonim rukom, gospodin Inzko može. Bošnjaci su izdani od međunarodne zajednice kad su nam uveli embargo na oružje, izdana je zaštićena zona, ali poruka da je Radovan Karadžić junak i da zaslužuje odlikovanje je strašna poruka. Mi to ne možemo ispraviti, ali vas pozivam pred ovim ljudima da to uradite”, poručio je on Inzku obraćajući se prisutnima na komemoraciji.

Negiranje genocida

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici Nermin Alivuković kazao je kako su srebreničke žrtve vodilja da se genocid nikada, nikome i nigdje više ne ponovi.

Prisutnima su se obratili i komesarka Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović, njemački istražitelj Klaus Corn, sekretar Mehanizma za međunarodne krivične sudove Olufemi Elias, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i mnogi drugi.

Mijatović je izjavila da bi Dan sjećanja trebao biti danas u cijeloj regiji, u kojoj se previše toga objašnjava nedostatkom političke volje.

Taj nedostatak, upozorila je, providan je paravan za prekrivanje ratnih zločina.

” Krajnje je vrijeme da se to promijeni. Dvadeset i tri godine je prošlo od genocida, a 14 otkako je sud utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Usprkos tome mnogi ga još uvijek negiraju i omalovažavaju. Ratni zločinci se u cijeloj regiji dočekuju kao heroji i imaju istaknute javne funkcije kroz koje promoviraju svoje nacionalističke stavove – iste zastrašujuće stavove koji su doveli do toliko ljudske patnje tokom ratova što su tokom 90-ih godina razorili ne samo BiH, već i živote tisuća ljudi”,  naglasila je Mijatović.

”Sve se ovo dešava u 21. vijeku u Europi, koju zovemo demokratska Europa. Pozivam političke lidere, prije svega BiH i Srbije, da pokažu više suosjećanja prema žrtvama, preživjelim i njihovim obiteljima, i da traženje nestalih odrede kao svoj prioritet. Nema tog političkog razloga koji može nadjačati dužnost da se utvrdi istina o nestaloj osobi i da se obitelji nestale osobe pruži bar neki smiraj”,  podvukla je Mijatović.

Predsjednik Liberalno – demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović i ovog 11. srpnja došao se pokloniti pred žrtvama genocida.

”Bošnjaci su u Srebrenici stradali prije 23 godine, a oni koji negiraju genocid stradaju svakog dana.

”Ubijeni, njih više od osam tisuća, čuvaju mir više nego naša pamet”,  rekao je Jovanović.

Smatra da “napretka neće biti sve dok zlo potiskuje dobro, a laž istinu”.

”Sve dok je tako, ovi naši nišani će više činiti za mir nego mi živi”, istaknuo je Jovanović.

Poruke dužnosnika

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svojoj poruci na Twitteru povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici napisoa je da je u Srebrenici počinjen strašan zločin.

”Danas molimo za oprost, čak i u ime onih koji za to nemaju hrabrosti. Zajedničku europsku budućnost gradimo na istini i pomirenju”,  poručio je Čović.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da je genocid u Srebrenici bio najsramotniji čin u povijesti koji se prije 23 godine dogodio pred očima cijele Europe.

Povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici, turski predsjednik je u poruci na Twitteru odao počast svim srebreničkim žrtvama.

“Molim Allaha za milost za svu bosansku braću koja su pala kao šehidi u genocidu u Srebrenici kojeg smatram najsramnijim činom u povijesti koji se dogodio prije 23 godine pred očima Europe. Zajedno ćemo se boriti da se ta vrsta zločina protiv čovječnosti ne ponovi”, poručio je Erdogan.

I Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, na zvaničnom Facebook profilu odala je počast žrtvama genocida u Srebrenici.

”Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi!”, napisala je ona.

”Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne eUropske povijesti, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi”, poručili su u zajedničkoj izjavi Federica Mogherini i Johaness Hahn.

Za genocid u Srebrenici, Haški sud, Sud BiH, te sudovi u Hrvatskoj i Srbiji osudili su ukupno 45 osoba na oko sedam stotina godina zatvorske kazne.

‘Žene u crnom’ i ove godine u Srebrenici

I ove godine “Žene u crnom” iz Beograda bile su u Potočarima kako bi odale počast ubijenim Srebrenčanima. “Žene u crnom” šesnaest godine dolaze 11. srpnja u Potočare. Među njima je i mladi Stefan Milosavljević.

– Meni je jako važno da sam ovdje. Kao mlada osoba sam došao da se solidarišem sa žrtvama srebreničkog genocida. Ono što se dešava u Srbije jeste posljednja faza negiranja genocida, kako na institucionom tako i na društvenom planu. Ove godine istraživanje je pokazalo da 70 posto građana smatra da je Ratko Maldić imao pozitivnu ulogu u prošlosti – rekao je Milosavljević.

On je mišljenja da Srbija, ukoliko misli da vodi brigu o mladima, put nije negiranje prošlosti, nego preuzimanje odgovornosti i izgradnja budućnosti.

 

 

 

2 thoughts on “Izetbegović: Srebrenica će zauvijek ostati tamna mrlja

  • srpanj 12, 2018 at 12:06 pm
    Permalink

    Političarima treba zabraniti da mitinguju na ovakvom skupu.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *