Izetbegović s čelnikom NATO-a razmijenio mišljenja o situaciji u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i ambasadorima članica “Kvinte” razmijenio mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini, konstatirajući da je BiH ostvarila značajne i odlučne iskorake u procesu približavanja euroatlanskim integracijama.

Izetbegović je naglasio da su u protekle tri godine, unatoč izazovima i otporima, napravljeni značajni pomaci.

Istakao je da je Predsjedništvo BiH posvetilo posebnu pažnju i davalo poseban impuls svim procesima koji su se odnosili na integracije, te da su konsenzusom usvojeni strateški dokumenti – Strategija vanjske politike BiH za period 2018.-2023., Pregled odbrane i Plan razavoja i modernizacije Oružanih snaga BiH za period 2017.-2027.

Izetbegović je informirao Stoltenberga i o realizaciji aktivnosti vezanih za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo.

Naveo je da je u nedavno usvojenoj Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine naglašeno da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH, i da će te aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i implementaciji MAP-a, za koje postoji širok politički konsenzus u BiH.

Izetbegović je rekao da Bosna i Hercegovina u slijedećih 10 godina može postati stabilna i prosperitetna europska država – ali da joj je za to potrebna podrška.

Potcrtao je da su politički odnosi i praktična saradnja Bosne i Hercegovine s NATO-om na zavidnom nivou. Podsjetio je da Bosna i Hercegovina kontinuirano učestvuje u mirovnim operacijama i UN-ovim posmatračkim misijama, pa je tako 60 pripadnika Oružanih snaga BiH raspoređeno u Afganistanu u okviru Misije “Odlučna podrška”, a još pet pripadnika u posmatračkim misijama UN-a u Kongu i Maliju.

Izetbegović je istakao da je aktivacija MAP-a od ključnog značaja za budući razvoj saradnje i odnosa  Bosne i Hercegovine s NATO-om. Dodao je da bi to bio dodatni i sveobuhvatni mehanizam saradnje, kojim bi NATO i saveznici dali Bosni i Hercegovini mogućnost da dokaže da je odlučan, vrijedan i predan partner u procesu stvaranja sigurnijeg i stabilnijeg regiona.

Izetbegović je u sjedištu NATO-a u Briselu o tim temama razgovarao i s ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, članicama “Kvinte”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

One thought on “Izetbegović s čelnikom NATO-a razmijenio mišljenja o situaciji u BiH

  • travanj 18, 2018 at 12:49 pm
    Permalink

    Bakire mozes svojih 5 kantona u Nato pa vazda ste i bili u istoriji na Fasistickoj strani ali SRBI su uvjek na drugoj strani pravde i antifasizma 1914-1941-1991….
    I Slobodu smo placali zivotima zato nismo vise vecina u Srpskoj Bih od pamtivjeka pa drugi hoce da odlucuju o nasoj sudbini

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *