Izetbegović: Rezolucija NSRS-a u suprotnosti sa interesima svih građana BiH

Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske (RS) koju je usvojila Narodna skupština RS-a u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije “Domovina”, predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS – saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Također, istaknuto je da ta rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice, jer vanjska politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta te se radi o isključivo nadležnosti državnih organa.

Ističe se da je Predsjedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO-u i podnijelo formalni zahtjev za pristupanje Aktivacionog plana za članstvo (MAP).

U saopćenju se navodi dalje da je članom 84. Zakona o odbrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno da će “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a”.

Osim toga, naglašeno je da jasno evroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO-u šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije.

Iz kabineta Izetbegovića poručili su da ovakvi stavovi rukovodstva RS-a, koje je pod očiglednim stranim utjecajem, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini te šalju lošu poruku potencijalnim investitorima. Stoga je ova rezolucija, potcrtano je, u suprotnosti s interesima svih građana BiH.

Zaključili su da donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo entiteta RS-a nastavlja s provođenjem destruktivne, secesionističke i destabilizirajuće politike, koja pravi probleme ne samo BiH i imat će i posljedice po regiju, ali i cijelu Evropu.

One thought on “Izetbegović: Rezolucija NSRS-a u suprotnosti sa interesima svih građana BiH

  • listopad 18, 2017 at 11:32 pm
    Permalink

    Samo ti Bakire tumači zakone i ustav, a Mile radi što ga volja. Dogovara i provodi referendume, a ti ko Kalimero samo vičeš nepravda i nema on pravo na to. Nemoj Bosnu na taj način braniti. Što ništa ne poduzmete protiv onih koji protuzakonito rade. Neznate kako ga spriječiti, odlukama ustavnog suda. Koliko ih je neispoštovano i tko zato odgovara. Nitko pa neće ni Mile, ali on dolazi do svoga cilja.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *