Izetbegović i SDA Dudakovića ”pustili niz vodu”

Godinama je general Dudaković bio potpuno svjestan svoje izuzetno teške pozicije, jer su u njegovom rejonu počinjeni strašni ratni zločini pa se praktično preselio u Sarajevo kako bi bio na izvoru utjecaja. Ipak, kada se približio A-SDA postalo je jasno da zapovjednik ”nebeske sile” više ne vjeruje SDA i Bakiru Izetbegoviću

Uhićenje generala Atifa Dudakovića, ratnoga zapovjednika Petoga korpusa bivše ABiH odigralo se u, po njega, najgorim mogućim okolnostima.

Iscrpljeno javno mnijenje je bilo okupirano fabriciranim svakodnevnim političkim svađama, naletom migranata i traganjem za poslom na Zapadu tako da jednostavno nije moglo pokazati milosti spram golgote svoga ratnoga heroja i možda lomljavom na prosvjedima zapaliti politčku pozornicu i nekako zaplašiti i odbaciti nalete pravosuđa na Atifa Dudakovića i ostale optužene krajišnike. Uhićenje generala Atifa Dudakovića za upućene u rad Tužiteljstva BiH i SIPA-e nije bilo iznenađenje, to je više bio šok za neupućenu i neracionalnu ulicu, jer su višegodišnja istraga i silna vještačenja još krajem prošle godine privedeni kraju i s obzirom na dokazane ratne zločine nad srpskim civlima bilo je samo pitanje trenutka i procjene da se SIPA pošalje na vrata generala Dudakovića. Vrh SDA i predsjednik Bakir Izetbegović su se tako našli u vrlo neugodnoj poziciji.

Prosvjedi

Svjesni karizme i popularnosti, te naravno ratnih zasluga Atifa Dudakovića morali su reagirati, ali istodobno i ostati principijelni u poštivanju digniteta i neovisnosti domaćega pravosuđa i ničim ne pokazati nepovjerenje koliko god to bilo bolno. Bakir Izetbegović je, uobičajeno za takve prigode, samo osudio nepotrebno spektakularno stavljanje lisica generalu koji je bio dostupan policiji i pravosuđu u svakome trenutku. U Bihaću je održan kontrolirani prosvjedni skup potpore Dudakoviću na kojem su bili i Izetbegovićevi generali koji su ‘čistih ruku’ izašli iz rata, Dreković, Ajnadžić, Karavelić, Cikotić, Čustić, Muslimović…. Sarajevska županijska skupština je čak usvojila i neku neobveznu deklaraciju u kojoj se navodi kako uhićenje generala Atifa Dudakovića ”ne predstavlja ništa do pukog nastavka antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve. Mi kao izabrani predstavnici građana Kantona Sarajevo pozivamo sve institucije naše zemlje da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova BiH, bez političkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru naše zemlje”.

SDP-ov zastupnik u Skupštini ŽS Slaviša Šućur, inače ”zlatni ljiljan” i tenkista ABiH znakovito je rekao da Deklaracija nije način kako se pomaže Dudakoviću i drugima, te da ona predstavlja pranje nečiste savjesti onih koji su je donijeli, dodajući da se ovakvim i sličnim deklaracijama ruše institucije države ”za koju smo se borili”. Nedvojbeno je da je pravosuđe svoj posao radilo na vrijeme, predmet protiv generala Atifa Dudakovića već bi bio okončan. I već bi bila utvrđena krivica ili nevinost bivšeg zapovjednika Petog korpusa kojeg je Sud BiH pustio da se brani iz svoga doma sa slobode. No, određivanjem mjera zabrane Sud BiH je faktički utvrdio osnovanu sumnju da je general Dudaković odgovoran za ratne zločine počinjene 1995. godine u okviru akcije „Sana“ što će biti ovjereno i podizanjem optužnice. Toga je svjestan i Dudakovićev odvjetnik Asim Crnalić.

Konkretna odgovornost Dudakovića i ostalih bit će utvrđena tokom sudskog postupka, ali postojanje ratnih zločina u okviru akcije ”Sana” više je nego očigledno. Tužiteljstvo BiH sumnjiči Dudakovića, a Sud BiH potvrđuje osnovanost sumnje, da je kao general Dudaković počinio kazneno djelo djelo zločin protiv čovječnosti, te kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Ti jezivi ratni zločini na civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima su počinjeni na području Orašca, Vođenice, Bosanskoga Petrovca, Ključa… U sarajevskim krugovima se smatra kako je vrh SDA i stranački šef Bakir Izetbegović vješto iskoristio zamorenost javnosti teškom krizom u zemlji i neviđeno ”eleganto” pustio generala Atifa Dudakovića ‘niz vodu’.

Zagovornici te teorije zavjere naime prepoznaju da je i prije uhićenja Atifa Dudakovića krajnje problematična bila oficijelna promidžbena mantra bošnjačkog vrha, ali i preovlađujećeg dijela intelektualne, medijske, vjerske elite, uvjerene da je simbolički kapital žrtve nepotrošiv, te kako su zločini koje je počinila Armija BiH (i MUP) bili obični incidenti. Različite pravosudne institucije, međunarodne i domaće, od okončanja rata do danas, procesuirale su, pa proglasile krivim desetine visokih vojnih dužnosnika Armije BiH, ne zbog toga što su osobno počinili ratne zločine, nego što nisu sankcionirali svoje podređene koji su ih činili. Po sličnim principima su osuđivani i najviši časnici HVO-a i Vojske RS-a.

Politička zaštita

Nekadašnji glavni zapovjednik Armije BiH Rasim Delić, prvostupanjskom je presudom u Hagu osuđen za ratne zločine, kao i general Enver Hadžihasanović, također za zločine počinjene u vrijeme dok je bio zapovjednik Trećeg korupsa. Sumnjičen je bio i general Mehmed Alagić kojem je pod nepodnošljivim pritiskom naprosto srce puklo. General Sakib Mahmuljin je danas gotovo svakodnevno u sudnici Suda BiH. Generala Sefera Halilovića su pokušalu ubiti a danas mu čelnici HNS-a iznova pokušavaju iskopati dokaze za ratne zločine nad Hrvatima u Hercegovini.

I bošnjačka javnost i neki mediji koji se bave odnosnom vrha SDA i ”svojih” generala ratnih zapovjednika postavljaju brojna pitanja. Ja li je Atif Dudaković mogao tokom rata sankcionirati zločine koji su počinjeni od strane pripadnika Armije BiH? Vjerovatno jeste, a na sudu će morati dokazivati da li jeste, ili nije. Povlači se i zanimljivo hipotetičko pitanje koliko bi se Dudaković zadržao na mjestu zapovjednika da se bavio kažnjavanjem zločina? Ili još upečatljivija dvojba bi li Selmo Cikotić danas bio ugledni znanstvenik, savjetnik i investitor da je uhitio ubojice iz Bugojna 1993. godine?!

O kontroverznom generalu i obaviještajcu Fikretu Muslimoviću je sve već rečeno, u njega se vječno i stalno sumnja. Bivši zapovjednik Petoga korupusa ABIH general Atif Dudaković je u zadnjih nekoliko godina živio više u Sarajevu nego u Krajini. Iako se kočoperio u javnosti odajući dojam nesalomivoga zapovjednika kojem ništa ne može niti pravosuđe, bilo je vidjivo da se Dudaković plašio ”puštanja niz vodu”. Njegovo približavanje i pojavljivanje na skupovima A-SDA bio je nedvojbeni signal da više ne vjeruje u zaštitu SDA već da traži neku drugu ispruženu ruiku. Sudit će mu se za zločine nad Srbima, ali Hrvati mu stavljaju na dušu ubojstvo generala HVO Vlade Šantića makar tu ima i mnoštvo drugih sumnjivih djela.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

7 thoughts on “Izetbegović i SDA Dudakovića ”pustili niz vodu”

 • svibanj 15, 2018 at 4:00 pm
  Permalink

  Armija tzv Bih je imala preko 300 logora u federaciji ubijali su mucili djecu zene starce…
  Srbe ali i hrvate kasnije muslimani su napravili strasne zlocine a nisu odgovarali i ovaj general je krvavih ruku uzivao penziju u Sarajevu.

  Reply
 • svibanj 15, 2018 at 5:17 pm
  Permalink

  Smrt vjesanjem!! I to u Bihacu!!

  Reply
 • svibanj 16, 2018 at 5:58 am
  Permalink

  Da je suditi po ovim standardima koji vladaju medju vlahadiom kada su u pitanju borci Armije BiH niti jedan vojnik vojske RS ne bi bio nevin i bio bi gonjan od tuzilastva BiH, oni gdje su god bili na vlasti u ratu kad kažem oni moraju slom na Vlahe u bilo kojem selu ili gradu BiH iza sebe su ostavili masovne grobnice bosnjackih civila ,i ne serite vise mater vam jebem fasisticku , pokvarenu lazljivu , jebao vam dobrica cosic svima mater u usta ,

  Reply
 • svibanj 16, 2018 at 10:26 am
  Permalink

  Et to ti je kultura

  Reply
 • svibanj 16, 2018 at 2:04 pm
  Permalink

  @pipi@
  SRBI su uvjek bili antifasisti a muslimani fasisti Ustase domobrani SSHandzar divizija💀
  I u posljednjem ratu SRBI su imali silu da sve preoru i pobiju ali nisu jer nisu takvi nikada ni bili u istoriji a vi ste klali ubijali silovali pljackali gdje god ste stigli i SRBE i Hrvate a pravite se neke zrtve.Poturcili ste da nebi placali porez a sada pricate o moralu i karakteru.

  Reply
  • svibanj 16, 2018 at 4:43 pm
   Permalink

   Vrijeme radi za nas, popusili ste ga i jedni i drugi i Bosnjaci su vec apsolutna vecina u nasoj dragoj ijedinoj nam BiH.

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *