Izetbegović i Čović veoma blizu presudnih 50 glasova za sastavljanje federalne Vlade?

Ako su Bakir Izetbegović i njegovi emisari uistinu slomili karakter troje neposlušnih zastupnika Neovisnog bloka i ako će dva zastupnika “devedesetke” biti uz Dragana Čovića onda su SDA i HDZ BiH na pragu da okupe barem minimalnu, federalnu parlamentarnu većinu. Nesumnjivo je da će biti još preletača.

Meta je Neovisni blok Senada Šepića. Jastrebovi SDA naoružani jakim adutima obrušili su se na neke kolebljive zastupnike Neovisnog blok u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Preletačku stazu za učinkovito reteriranje u krilo moćne SDA, po sarajevskoj teoriji zavjere, prokrčili su jednim „običnim“ ručkom vođa SDA Bakir Izetbegović i, po mnogima, ključna figura Neovisnog bloka Fuad Kasumović, aktualni gradonačelnik Zenice. Kasumović je potvrdio da je prije nekoliko dana objedovao s Izetbegovićem poručivši da „ako su svi predsjednici stranaka razgovarali ne vidi razlog da i on ne razgovara“.

Preokret

Kao da je zaboravio da on nije predsjednik stranke, a taj njegov ručak su pojedini analitičari ocijenili kao dokaz da je u stvari Kasumović najmoćniji čovjek u Neovisnom bloku i da je Senad Šepić samo papirnati šef. Indikativno je da Šepić nije znao za očijukanje Kasumovića i Izetbegovića, dojučerašnjih ‘smrtnih’ neprijatelja, ali niti za odlazak tri stranačka zastupnika: Elmedina Volodera, Dženane Hodžić i Eldina Vrače na noge glavnim operativcima SDA Asimu Sarajliću, Halidu Genjcu i Aljoši Čampari.

Nije poznato gdje se u tom trenutku nalazio i četvrti zastupnik Neovisnog bloka u federalnom Zastupničkom domu Amer Obradović.

Čini se da je ključno pitanje tko je omogućio taj iznenadni spoj u centrali SDA, je li to upravo bio Fuad Kasumović ili se radi samo o jednostranom, jeftinom soliranju „gladnih“ Šepićevih zastupnika. U sarajevskom minderu se može čuti špekulacija kako je Fuad Kasumović vjerojatno zabio nož u leđa Senadu Šepiću, ali i građanskim strankama koje tromo već mjesecima ne uspijevaju formirati neke županijske vlade bez SDA.

Upravo je ta neodlučna ljevica dobrim dijelom kriva što pojedini zastupnici stranaka desnog centra sve više gube strpljenje i lagano se pecaju na izdašni mamac SDA. Naravno, Fuad Kasumović s gnušanjem odbacuje sve sumnje da je on taj „politički juda“ koji će prodati koaliciju „šestorke“ Bakiru Izetbegoviću .

Dapače, žestoko optužuje vrh SDA da prljavim podmetanjima želi zavaditi njega i Senada Šepića i podijeliti Neovisni blok. I zastupnici Voloder, Hodžić i Vrače odbacuju da su nešto trgovali i obećali vrhu SDA. Skrušeno kažu, samo su htjeli čuti što to misle i nude emisari SDA a sve odluke će donijeti vrh Neovisnog bloka i oni će to poštovati.

Postavlja se pitanje, zašto onda nisu izvijestili predsjednika Senada Šepića da idu na sastanak sa Sarajlićem, Genjcom i Čamparom. Sada je na potezu Senad Šepić. On kroz stranačka tijela mora raskrinkati eventulanu zavjeru, naravno i ulogu Fuada Kasumovića i odlučno ”odsjeći glavu” aždaji koja prijeti da proguta cijelu stranačku infrastrukturu.  Opravdana je, međutim, bojazan nekih političkih krugova da je Šepić zakasnio.

Pretpostavlja se naime, da je Bakir Izetbegović „pridobio“ naklonost najmanje tri zastupnika Neovisnog bloka u federalnom Parlamentu. Ako je to stvarnost onda Senadu Šepiću jedino preostaje da formalno-pravno očisti stranku od neposlušnih zastupnika, ali ne i da izbjegne i sanira teške posljedice po stranački paralmentarni kapacitet i po koaliciju s građanskim strankama u cjelini.

Već u sljedećih nekoliko dana će se javnost uvjeriti hoće li Bakir Izetbegović zadovoljno trljati ruke zbog brilajntno odrađenoga posla s preletačima ili će to možda ipak biti samo promašaj.

Preslagivanja

Ako je vrh SDA istrgovao sa zastupnicima Neovisnog bloka onda su Bakir Izetbegović i Dragan Čović na putu da osiguraju tu famoznu, makar i minimalnu, federalnu parlamentarnu većinu od 50 mandata.

Jer, SDA i HDZ BiH imaju 43 zastupnička glasa. S dva sigurna glasa HDZ-a 1990. i ta naciljana tri zastupnika iz Neovisnog bloka to je 48 glasova. Negdje će Izetbegović morati iskopati barem još dvije zastupničke ruke. S obzirom da su u Tuzli omekšali Bego Gutić iz SDA i Mirsad Kukić iz PDA moguće je tražiti spasonosnu formulu upravo u Kukićevom taboru. I Fahrudin Radončić čeka kao zapeta puška. Ali, on je ipak veoma skup igrač i emisari SDA će morati jako podebljati svoju ponudu prema Radončićevom SBB-u.

U Zeničko-dobojskoj županiji se već događaju previranja s glavnim rolama SDA i Neovisnim blokom. Barem na to slute neke izjave tamošnjeg važećeg premijera Dževada Galijaševića koji očigledno ne namjerava sjahati s trona. Poznato je da je u toj županiji SDA osvojila 11 od 35 mandata u Skupštini, međutim, “sedmorka” koju čine SDP, Neovsini blok, SBB, DF, A-SDA, Stranke za BiH i Naša stranke formirala je većinu koja broji 21 zastupnika.

No ,ukoliko bi Neovisni blok napustio “sedmorku” ta bi brojka pala na svega 16 glasova, što ne bi bilo dovoljno za većinu. S druge strane, SDA i HDZ zajedno imaju 14 mandata, pa je jasno da će Kasumovićev Neovisni blok s pet zastupnika možda biti jezičak na vagi koji će odrediti buduću vlast u ZDŽ. Osim toga, ukoliko Neovisni blok uskrati svoju potporu građanskim partnerima u Zastupničkome domu Parlamenta FBiH ne bi postojala ni većina koja je s 52 glasa krajem studenoga za predsjedatelja Doma izabrala SDP-ovog Elvira Karajbića.

Vrh SDA i Bakir Izetbegović neće zaustaviti započetu operaciju i sve će učiniti, dok ljevica nijemo promatra kako klizi većina, da što skorije namame i još neke gramzljive zastupnike i tako stave točku na priču o formiranju vlasti u FBiH. Naravno, tek nakon konstituiranja federalnog Doma naroda.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *