IZBJEGLI SMO SUDAR Asteroid na kritičnoj udaljenosti proletio pored Zemlje

Da se konkretno ovaj asteroid sudario sa Zemljom, došlo bi do eksplozije siline poput eksplozije 20 atomskih bombi

Asteroid 2012 TC4 promjera između 12 i 27 metara, “za dlaku” je promašio Zemlju, preciznije za 44.000 kilometara, jureći brzinom od 17 kilometara u sekundi, prenose agencije.

Američka svemirska agencija (NASA) izvijestila je da je njegova masa oko 7000 tona, a Zemlji je bio osam puta bliže nego Mjesecu. Asteroid je otkriven 2012. godine iz opservatorija na Havajima. Ponovno će nas obići 2050. i 2079. godine.

Da se konkretno ovaj asteroid sudario sa Zemljom, došlo bi do eksplozije siline poput eksplozije 20 atomskih bombi. No, astronomi diljem svijeta izračunali su da trenutačno nijedan asteroid u Sunčevu sustavu nije na takvoj putanji da bi se sudario s našim planetom u sljedećih 100 godina.

Jedini problem u takvoj računici je činjenica da ona uključuje samo asteroide koji bi bili u stanju načiniti golemu štetu. TC4 ne spada u takve, iako bi bio u stanju zbrisati manju državu.

Svake godine relativno blizu Zemlje u prosjeku projure tri takva asteroida. TC4 je bio poseban jer nam se približio dovoljno blizu da svjetske astronomske agencije poput NASA-e, ESA-e i ostalih na tom preletu mogu testirati sustav uzbunjivanja pred asteroidnom opasnošću.

Kada je pak riječ o idejama kako se obraniti u budućnosti od prijetnje sudara s nekim većim asteroidom postoji nekoliko predloženih modela koji bi trebali osigurati sigurnost našeg planeta.

Postojeće ideje, koje se tiču izbjegavanja apokaliptičnih sudara s asteroidima, uključuju bombardiranje nuklearnim glavama, slanje većeg broja raketa koje bi ih udarima postepeno odmicali od postojeće putanje, korištenje gravitacije, odnosno gigantskog svemirskog broda koji bi svojom veličinom „privukao“ asteroid k sebi i, najjednostavnije, zabijanje svemirskih brodova u njihovu površinu.

Da se ne radi samo o planovima spašavanja koji postoje u holivudskim filmovima, ponajbolje svjedoči činjenica kako Europska svemirska agencija u sklopu svog programa Don Quijote u narednih nekoliko godina planira testirati upravo ovu posljednju spomenutu metodu izbjegavanja sudara s asteroidom.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!