Izaslanstvo HDZ-a i HNS-a nazočilo 22. obljetnici oslobođenja Jajca

Izaslanstvo HDZ-a BiH i HNS-a nazočilo je u srijedu obilježavanju 22. obljetnice oslobođenja kraljevskog grada Jajca, kojeg su združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile nakon trogodišnje okupacije.

Već tradicionalno, na današnji dan tisuće Hrvata iz ovoga i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima, okupe se u svome rodnom gradu kako bi iskazali zahvalnost braniteljima i osloboditeljima te se prisjetili vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Središnja svečanost obilježavanja oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi hrvatskih snaga do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je služena misa zadušnica za poginule branitelje.

U nadahnutoj propovijedi, fra Jure Tokalić je podsjetio kako je prije 22 godine hrvatski narod Jajca ponovno dočekao biti “svoj na svome”. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodnu grudu za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

Uslijedilo je polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim braniteljima, a na tvrđavi je razvijena zastava hrvatskog naroda.

Vijence su položili izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS), izaslanstva hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici hrvatskih snaga, vojno redarstvene operacije “Maestral 95”, izaslanstvo grada Virovitice i dužnosnici RH te predstavnici Ministarstva obrane BiH, hrvatske komponente.

Svečana akademija u Domu kulture počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i “Lijepe naše”, te obraćanjem Ante Brtana ispred braniteljske udruge “13. rujan” koja je bila domaćin svečanosti.

Prigodnim govorom obratio se i predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a Marinko Čavara koji je čestitao obljetnicu.

Također su se obratili i predstavnici generalskog zbora, braniteljskih udruga te predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!