Iz Tomislavgrada dnevno otpreme preko 30.000 litara mlijeka u 3 županije i 6 mljekara

Nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava (OPG) u općini Tomislavgrad za period od 2015. do 2017.godine od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva isplaćeno je ukupno 20,1 milijun KM novčanih sredstava poticaja u poljoprivredi.

Od tih sredstava najviše je išlo na animalnu proizvodnju, 15, 1 milijun KM gdje dominira proizvodnja kravljeg mlijeka čime je na za tu osnovu isplaćeno 8,7 milijuna KM.

Za isti period  na uzgoj goveda i teladi resorno ministarstvo je njihovim korisnicima isplatilo poticaje u iznosu od 2,07 milijuna KM dok je na uzgoj ovaca isplaćeno 561 072 tisuće KM odnosno tov svinja isplaćeno 886 939 KM.

Kravlje mlijeko

Vezano za proizvodnju samo na biljnu je isplaćeno 1,98 milijuna KM dok na isplaćene zahtjeve iz ranijih godina otpada 2,9 milijuna KM.

Po riječima stručnog suradnika za poljoprivredu općine Tomislavgrad, Željka Jurića, analizom pojedinih vrsta proizvodnji kroz navedeni period vidljivo je da se iznos isplaćenih novčanih sredstava godinama povećava, odnosno naturalni pokazatelji pojedinih vrsta proizvodnji su bolji u odnosu na protekli period.

Posebno se to odnosi na proizvodnju kravljeg mlijeka, gdje je otpremljena količina povećana gotovo za 1.500.000 lit. u odnosu na 2015. godinu.

-Mišljenja sam da je to povećanje plod poboljšanja uvjeta držanja  i poboljšanja ishrane krava a ne povećanje broja muznih grla. Napominjem da tu nije prikazana sva predana i otkupljena količina kravljeg mlijeka jer svi proizvođači koji drže 1 i 2 krave ne mogu doći do sredstava poticaja za kravlje mlijeko i za muzna grla, kazao je Jurić.

Naime, prema važećem pravilniku resornog federalnog ministarstva da bi ostvarili poticaje za kravlje mlijeko mora se kvartalno proizvesti minimalno 1500 lit. mlijeka a da bi ostvarili poticaje za muzna grla mora se imati minimalno 3 krave.

-Tu su ugroženi i svi proizvođači koji imaju 3 čak i 4 krave jer kako proizvesti tu količinu mlijeka po kvartalu ako znamo da period suhostaja krava traje 60 dana, zatim period poslije telenja i na kraju smanjena proizvodnja mlijeka pri samom kraju laktacije, istaknuo je Jurić.

Nepotrebna kvota

On smatra da je ova kvota nepotrebna jer se tu radi o malim proizvođačima koji od tog mlijeka preživljavaju i svaka im je konvertibilna marka važna.

-Te pojedine „male“ proizvođače jedino mlijeko koje proizvede dijeli od socijalnih slučajeva. Ovo je samo jedan primjer uništavanja sela i malog proizvođača a samo u općini Tomislavgrad broj OPG-a sa 1 i 2 krave je 62 koji drže 110 grla stoke, naglasio je Jurić.

Dalje iznosi da Županijsko Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva nastoji poticati ona OPG-a koja ne ostvaruju iz ovih ili sličnih razloga poticaje od Federacije pa se on nada da će baš i njih uključiti i pomoći im iz sredstava poticaja za 2018.godinu..

Pošto općina Tomislavgrad od federalnih poticaja ostvari preko 50% novčanih sredstava u odnosu na cijelu Hercegbosanku županiju i upisano je  u RPGiRK preko 1000 obiteljskih gospodarstava, Jurić postavlja pitanje zašto Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva ne otvori ured ministarstva poljoprivrede u Tomislavgradu koji bi primao zahtjeve i dokumentaciju, protokolirao ih i dostavio Ministarstvu u Livno radi daljnje obrade.

Kako dalje navodi, postavlja se pitanje svih pitanja izgradnja jedne mljekare u Tomislavgradu.

-Dnevno iz Tomislavgrada se otpremi preko 30.000 litara mlijeka u 3 županije i 6 mljekara koje su našle svoj interes. To bi povećalo jednu zdravu konkurenciju u mljekarskoj industriji, a proizvođačima dalo jednu sigurnost u njihovoj proizvodnji kako kroz sigurnost otkupa tako vjerojatno i uvećanu cijenu mlijeka, kazao je Jurić dodavši da se ovako vrlo često događa da pojedini proizvođači mlijeka vrlo često zbog razno-raznih razloga mijenjaju otkupljivača mlijeka a osnovni razlog je cijena mlijeka koja je trenutno vrlo mala. I.R.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *