Iz BiH protjerano 350 tisuća Hrvata ukupno, od toga iz Federacije 210 tisuća

Na inicijativu predsjednika Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Bože Ljubića održana je 18. tematska sjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru na temu “ Održivi ostanak i povratak hrvatskih prognanika i izbjeglica u BiH s posebnim naglaskom na entitet Republika Srpska”.

Dopredsjednik RS Josip Jerković u svom obraćanju izvijestio je sudionike sjednice o stanju i aktivnostima vezanim uz povratak i ostanak Hrvata s naglaskom na entitet Republike Srpske gdje je inicirao da se svaki izbjegli Hrvat s područja Republike Srpske obešteti na pravičan način za svoju imovinu, te je također spomenuo problem sa višesatnim čekanjem na prelazak međudržavne granice o čemu je također prethodno izvijestio predsjednicu Republike Hrvatske i obavio radne sastanke sa načelnikom Policijskih uprave Brodsko-posavske županije.

Zabrinjavajuće brojke

Na tematskoj sjednici saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske njegov predsjednik  Božo Ljubić (HDZ) naglasio je kako je BiH veliki dio stanovništva izgubio u ratu i nakon njega, pri čemu najveće gubitke ima hrvatski narod.

To je posebno vidljivo, dodao je, u prvih pet, šest godina nakon rata, kada se očekivao najveći broj povratnika, a kada su međunarodne institucije potpuno zanemarile povratak Hrvata, rekao je Ljubić. Objasnio je da je cilj sjednice ohrabriti i poduprijeti Hrvate u povratku u BiH, a optimizam mu ulijeva činjenica da su desetci tisuća Hrvata izrazili želju za povratkom.

Nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić na sjednici je iznio prilično zabrinjavajuće podatke o broju Hrvata u BiH uoči rata i danas te je pojasnio da govori o katolicima te da tim brojevima treba dodati barem pet posto više ljudi koji su Hrvati, a nisu se izjasnili kao katolici.

Kada je riječ o brojkama po pojedinim entitetima, u RS-u ih je 2017. godine bilo 94,52 posto manje nego 1991., u entitetu Federacije 42,56 posto manje te u Distriktu Brčko 81,83 posto manje.

Stav međunarodne zajednice

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Davor Čordaš istaknuo je da je više od 350 tisuća Hrvata protjerano iz BiH, od čega 210 tisuća iz Federacije BiH, a u Republici Srpskoj Hrvata nema preko 95 posto.

Upozorio je kako je veliki problem u stajalištu međunarodnih institucija da se ne može obnavljati kuće onih koji imaju imovinu u Hrvatskoj pa je tako ispalo da ih ima 88 posto. „Dakle, samo 12 posto Hrvata može dobiti obnovu, no ima nas iz Posavine koji nikada nećemo odustati od naše imovine“, istaknuo je Čordaš i dodao da je vjerojatno prvi ministar iz Republike Srpske koji je govorio u Hrvatskome saboru, što mu daje dodatnu odgovornost.

Sjednici su, uz visoke predstavnike institucija Vlade Republike Hrvatske, državne tajnike Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušića, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, te Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara, nazočili i saborski zastupnici Hrvatskog sabora Ljubica Maksimčuk, Ante Babić, Ivan Lovrinović, Mato Čičak, Ante Babić, Božo Petrov i Željko Glasnović, kardinal Vinko Puljić, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Vlade RS Davor Čordaš te predstavnici Udruga izbjeglih Hrvata iz Republike Srpske.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

One thought on “Iz BiH protjerano 350 tisuća Hrvata ukupno, od toga iz Federacije 210 tisuća

  • lipanj 22, 2018 at 12:28 pm
    Permalink

    ČĆordaš – Dodikov ministar. Deder ti Čordaš nama prikaži tabele po godinama 1992 1998, a onda, od 1998 – pa do dana današnjeg kako je išlo proterivanje Hrvata iz FBiH. svih 210 hiljada je protjerao Jelavić, pa Čović, sa HDZ BiH i njihovim podrepašima, zar ne? Kako, pa stalnim uzimanjem najodgovornijih funkcija u Federaciji, stalnim kukumavčenjem i svim mogučim kriminalnim radnjama ste prvo otežavali život Hrvatima, a onda im rekli da je prva domovina Hrvatska, a drugu da zaborave. Naravno oni koji nisu mogli davs podnose, vas HDZ, su pokupili prnje i pravac svijet. Zašto rukovodioci HDZ BiH nesmiju među dijasporu po Evropi. Čak je vrlo malo falilo da vas dijasporci tako izdevetaju, da bi završili po bolnicama. Čosićevska priča Čovića i bande mu je prepoznata i sada vam je kukumavčenje ( dodikovskog tipa) prepoznato i u Evropi. Niko vam više nevjeruje iako ste pokušavali na sve načine, pa i rasizmom i fašizmom. Morali ste čak i partizanske spomenike vratiti u prvobitno stanje. Ostalo vam je još 98 dana do Crvenog Oktobra. A onda bajbokane i naravno bježanija u rezervne domovine. Pokradeno ćete vratiti itekako i svakako!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *