POKRET ZA ODLAZAK: Iz BiH ljudi odlaze jer nema nade

Nedavno je na Facebooku osnovana grupa “Pokret za odlazak” koja će uskoro postati registrirano udruženje i građanima koji ne žele čekati bolje sutra u BiH pomagati da napuste svoju državu. Organizatori ove grupe kažu da je njihov cilj živjeti, a ne preživljavati.

“Pokret za odlazak je prije svega humanitarna organizacija koja želi spasiti što veći broj poluživih bića koja se trenutno nalaze u BiH”, stoji u opisu ove grupe.

“Odavde se nekada odlazilo zbog bijede, a sada se odlazi jer nema nade”, poručuju osnivači “Pokreta za odlazak” koji su već nekoliko puta pomogli bh. građanima da kupe kartu u jednom smjeru i zauvijek napuste BiH. BiH se već godinama suočava s ozbiljnim problemom masovnog iseljavanja stanovništva. Prema podacima Unije za održivi povratak BiH je u posljednjih pet godina napustilo više od 169 tisuća osoba. Ekonomska kriza, bespravnost, nepoštivanje osnovnih ljudskih prava i politička situacija u našoj zemlji samo su neki od razloga zbog kojih mnogobrojne kompletne porodice, posebno mladi, napuštaju svoju domovinu zauvijek. Najatraktivnije zemlje među građanima BiH su Njemačka, Austrija, Švedska, Švicarska, Norveška, SAD, Holandija i Australija.

“Ukoliko iz Hrvatske bježe, što onda stanovnici BiH da očekuju”, pitaju se osnivači ove grupe. Ako je suditi prema alarmantnim podacima o iseljavanju stanovništva iz BiH, za očekivati je da će mnogi bh. građani iskoristiti ponude “Pokreta za odlazak”.

Plan 😭

Posted by Pokret za odlazak on Thursday, 23 November 2017

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *