Iz BiH izneseno 2,1 milijarda maraka u kešu

Od 2012. do kraja prošle godine iz Bosne i Hercegovine izneseno je blizu 2,1 milijardu maraka u gotovini! To su uradile velike korporacije i inozemne banke i kompletno iznošenje novca prijavili su nadležnim institucijama.

Frapantni podaci o „legalnom“ iznošenju novca pokazuju kako je nesigurno okruženje i kako vlada strah od situacije u Bosni i Hercegovini. Posebno je indikativno što se posljednjih godina iz BiH iznose velike količine novca u konvertibilnim markama.

Sve je prijavljeno

Ovo se kaže u jednom od izvještaja o financijskim tokovima i kretanju novca. Prema podacima do kojih je u svom istraživanju došao poslovni magazin Capital, od 2012. do kraja prošle godine iz Bosne i Hercegovine izneseno je blizu 2,1 milijardu maraka u gotovini!

To su uradile velike korporacije i inozemne banke i kompletno iznošenje novca prijavili su nadležnim institucijama.

Od te sume, u konvertibilnim markama izneseno je 1,4 milijarde, a ostatak i britanskim funtama, eurima, hrvatskim kunama, američkim i kanadskim dolarima, švicarskim francima, švedskim i norveškim  krunama i još mnogim drugim valutama.

Rekord je postignut 2012. godine kada je iz BiH izneseno 751 milijun maraka. Godinu kasnije „odlepršalo“ je 528, 2014. 343, 2015. godine 225, a lani 267,5 milijuna maraka. Te brojke dobivene su i preračunavanjem inozemnih valuta u konvertibilne marke.

Praonica novca

Domaći i inozemni financijski eksperti smatraju da je BiH postala velika praonica novca i da u našu zemlju ulazi prljav, a iz nje izlazi čist novac. Upravo zbog toga pozivaju državne i vlasti na svim razinama da se ozbiljno okrenu čišćenu „novčanih kanala“ i sprječavanju pranja novca.

Mnoga relevantna istraživanja inozemnih financijskih institucija pokazuju da BiH u velikom broju slučajeva ne provjerava tokove novca niti sankcionira one koji barataju prljavim novcem.

Uputile su i preporuku, reklo bi se zahtjev, vlastima novca, da pod hitno poduzmu sve mjere koje će onemogućiti pranje uključujući donošenje državnog zakona o osiguranju,a sada je ta cijela oblast u nadležnosti entiteta. Također smatraju neophodnim da se usvoji zakon o investicijskim fondovima u Federaciji.

Piše: M. Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!