Island ima premijerku: Feministkinja i zelena aktivistkinja

Nova islandska premijerka je Katrín Jakobsdóttir, vođa Lijevog zelenog saveza, a inače i 41-godišnja majka troje djece te druga žena na čelu islandske vlade.

Katrín Jakobsdóttir postala je 2003. vođa Zelenog pokreta ljevice, a bila je i ministrica obrazovanja, znanosti i kulture od 2009. do 2013. Karizmatična Jakobsdóttir miljenica je islandskih glasača, piše Icelandmonitor, a zadnjih nekoliko godina po svim anketama vodi kao političarka kojoj se najviše vjeruje, prenosi N1.

Nova islandska premijerka, koja je i stručnjakinja za “krimiće”, kani od male nacije stvoriti predvodnicu u borbi protiv klimatskih promjena, a njezin Lijevi zeleni pokret bit će na čelu koalicijske vlade (između ostalog, partneri dolaze iz desne Stranke neovisnosti te Progresiven stranke) koja bi Islandu trebala podariti stabilnost.

Zemlja je uzdrmana nizom skandala koji su uzrokovali troje izbore u posljednje četiri godine. Podsjetimo, sada već bivši premijer Bjarni Benediktsson iz desne Stranke neovisnosti objavio je održavanje prijevremenih izbora u rujnu, nakon što je na vlasti bio manje od godinu dana jer je zbog pedofilskog skandala u koji je bio upleten njegov otac jedna od stranaka istupila iz vladajuće koalicije.

Lijevi zeleni pokret Katrin Jakobsdottir izbornu kampanju je temeljio na obećanju o vraćanju povjerenja u vladu i povećanju javne potrošnje. Nešto manje od godinu dana ranije odstupio je tadašnji premijer Sigmundur David Gunnlaugsson uslijed velikog pritiska javnosti nakon što se otkrilo da se njegova obitelj pohranila novac u poreznim of shore oazama.

Jakobsdottir dolazi iz obitelji uglednih pjesnika i prije ulaska u politiku studirala je književnost s naglaskom na islandske kriminalističke novele, a sada je i među najmlađim svjetskim vođama. Udana je za Gunnara Örna Sigvaldasona i imaju trojicu sinova, a ovih je dana u medijima osvanuo i glazbeni video-spot grupe Bang Gang iz 1996. u kojem je premijerka, inače prijateljica dvojice glazbenika, glumila fatalnu ženu, podsjetio je Icelandmonitor.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *