ISIS preuzeo odgovornost: ‘Pariz je glavni grad prostitucije i razvrata’

Dvije su osobe ubijene, a još dvije ranjene, u samom središtu Pariza u pucnjavi do koje je došlo u četvrtak u ranim večernjim satima na čuvenoj aveniji Champs Elysees. Jedan od ubijenih je policajac, a drugi je napadač.

Ekstremistička organizacija poruku je objavila putem svoje novinske agencije Amak, a u njoj stoji da je ovo samo “početak oluje”, dok Francusku nazivaju “glavnim gradom prostitucije i razvrata”. Objavili su da je napad izveo pripadnik ISIS-a Abu Yusuf al-Beljiki, odnosno ‘Belgijac’. Agencija nije navela nikakve dokaze ISIS-ove upletenosti u događaj.
Kako je objavilo francusko Ministarstvo unutarnjih poslova, napadač je likvidiran, a u toku je specijalna operacija s obzirom da se od početka spominjala mogućnost terorističkog napada.

 

Napadač je bio poznat francuskim sigurnosnim službama, i to zbog aktivnosti vezanih uz radikalni islamizam, javlja CNN.

Francuski državni tužitelj Francois Molins potvrdio je da je identificiran napadač koji je sinoć u Parizu izveo napad u kojem je poginuo jedan policajac dok je drugi ranjen.

Molins je istakao da za sada, zbog provođenja istrage, neće otkrivati identitet napadača. Policija je izvršila pretres kuće osumnjičenog koja se nalazi u mjestu Seine-et-Marne u blizini francuske prijestolnice.

Kanal BFM navodi da je napadač mrtav i da se radi o 39-godišnjem francuskom državljaninu rođenom u mjestu Seine-Saint-Denis.

Francuski televizijski kanal navodi i da je napadač ranije osuđivan te da ga je pratila obavještajna služba.

Policija je svim građanima uputila apel da izbjegavaju područje gdje je došlo do pucnjave. Odmah je pokrenuta sigurnosna operacija većih razmjera pa područje nadlijeće i helikopter. Predsjednik Francois Hollande sazvao je hitni sastanak svog sigurnosnog tima, nakon kojega se kratko obratio naciji.

– Uvjeren sam da je ovo povezano s terorizmom, sve upućuje na to, rekao je između ostalog Hollande.

Ovaj napad dogodio se tri dana prije početka prvog kruga izbora za predsjednika Francuske.

Pariz je preplavljen sigurnosnim snagama, predizborne kampanje su otkazane, a predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je francuskom narodu da mora biti snažan i oprezan te im uputio izraze sućuti.

“Izgleda da je u pitanju još jedan teroristički napad i… šta reći? To jednostavno ne prestaje”, napisao je Trump.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!