Inzko čestitao 25. godišnjicu prijema BiH u članstvo UN-a

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je građanima BiH uputio čestitke povodom 25. godišnjice prijema BiH u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija (UN).

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH podsjećaju da je u to vrijeme, 1992. godine, Austrija predsjedavala Vijećem sigurnosti UN-a. Stalni predstavnik Austrije Peter Hohenfellner, u svojstvu predsjednika Vijeća sigurnosti, predložio je 20. maja 1992. godine Vijeću da uputi preporuku da Generalna skupština UN-a primi Republiku BiH u UN.

Visoki predstavnik je podsjetio da je na istoj sjednici Vijeće sigurnosti jednoglasno usvojilo Rezoluciju 755 (1992) kojom je podržalo ovu preporuku. Generalna skupština je 22. maja 1992. godine usvojila Rezoluciju 46/237 i odobrila prijem BiH u članstvo UN-a.

Inzko je čestitajući građanima BiH ovaj historijski dan, napomenuo kako je BiH dala značajan doprinos radu UN-a, kroz uspješno ispunjen mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ali i kroz učešće u mirovnim misijama širom svijeta.

– Ovaj datum je posebno značajan i za moju domovinu, Austriju, s obzirom da je ona bila dio ovog važnog procesa – kazao je visoki predstavnik u BiH.

Također je uputio čestitke Hrvatskoj i Sloveniji koje su primljene u članstvo UN-a isti dan kada i BiH.

Ovaj datum obilježava se kao državni praznik u Sloveniji, Dan slovenačke diplomatije, saopćeno je iz OHR-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *