INTERVJU Zdravko Nikić: U službi istinskoga hrvatskoga zajedništva (FOTO)

Na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji Koalicije Hrvatsko zajedništvo predstavljan je voditelj Informativno-promidžbenoga ureda, dugogodišnji medijski djelatnik, do odlaska u mirovinu urednik pa glavni i odgovorni urednik Hercegbosanske novinske agencije HABENA, a zatim pomoćnik direktora, v.d. glavnog urednika i ponovno pomoćnik direktora Federalne novinske agencije FENA, s koje je pozicije koncem prošle godine  otišao u mirovinu.

Gospodine Nikiću, otkuda Vas u HDZ-u 1990? Koliko nam je poznato, kako ste nam jednom kazali, bili ste jedan od utemeljitelja HDZ-a u Grudama, a kada ste došli u Hebenu, više niste bili stranači aktivni sve do ovih dana.

Najprije, hvala vam na tome što ste mi omogućili da se predstavim javnosti u novom svjetlu. Oni koji me poznaju znaju kako se bavim pisanjem knjiga, novinarskim poslom sam se bavio od 1985. godine do odlaska u mirovinu, ali čini mi se kako bez toga ne mogu pa sam našao jednu sličnu zanimaciju. A, kada me pitate otkuda mene u HDZ-u 1990, odgovor je kako sam ja davno „izišao“ iz HDZ-a, ali HDZ nije nikada iz mene. Dakle, vratio sam se izvoru jer sam član te stranke postao 10. lipnja 1990. I što je prirodnije bilo nego vratiti se izvoru. Šalu na stranu, i dalje nisam član ni jedne stranke ni partije, a ovim angažmanom svoj sam potencijal i veliko profesionalno iskustvo (da ne budem baš skroz skroman) stavio na raspolaganje Koaliciji Hrvatsko zajedništvo u kojoj sam prepoznao istinske borce za bolje sutra svih nas, ne deklarativno nego zbiljski i iskreno.

Kažete kako imate dugogodišnje medijsko iskustvo, a većina kolega Vas tijekom obavljanja Vašega „šefovanja“ u Feni nije imala prigodu ni upoznati nego iz medija, odnosno mailova koje ste potpisivali ili impresuma na stranici Fene. Zašto sada u mirovini ponovni angažman?

Agencijski posao je specifičan i tu radi tim ljudi. Moja je zadaća bila koordinirati taj rad, uputiti urednike i novinare u način rada, hijerarhiju u poslu i tko je želio naučiti kako se radi posao u agenciji, imao je prigode i mislim kako sam iza sebe ostavio sposobne novinare i urednike koji znaju profesionalno obavljati svoj posao. Upravo sam zato bio samozatajan, nisam se nigdje puno eksponirao jer su mi bili bitni rezultati u radu, a osobna promocija nije me zanimala. Ovaj moj sadašnji angažman stvarni je izlazak iz anonimnosti, ali opet nisam bitan ja već čitava moja ekipa i rezultati rada.

Zašto ponovni angažman? Jednostavno, ne mogu se pomiriti s ovom apatijom, koja je posebno zahvatila mlade jer su svjesni ako nekome ne odgovaraju i ako nisu moralno politički podobni, uzalud diplomiranja, magistriranja, doktoriranja na raznim fakultetima. Među njima vlada jedan veliki pesimizam i zato nije ni čudo što ih se više od 80 posto izjasnilo kako bi napustilo BiH. Zar to nije žalosno? Tko je kriv za ovakvo stanje? Ako sam ja glava kuće, a unatoč blagostanju koje se nudi, moja djeca gladna, tko je kriv za to? Isto je tako i u BiH. Za ovo beznadežno stanje ne može biti kriv bilo tko drugi osim onih koji su na vlasti. Na proteklim izborima narod je njih izabrao kako bi mu služili, a umjesto toga oni njime bezobrazno vladaju, bogateći se na njegovoj muci, a navodnim međusobnim svađama izazivaju mržnju i netrpeljivost među običnim ljudima, ma koje vjere i nacije bili. Pročitajte samo komentare ispod vijesti na raznim portalima. Obiluju mržnjom, vrijeđanjima, šikaniranjima. Čemu to? Zar ne postoji pravna regulativa koja bi to sankcionirala? Zašto se ne donesu odgovarajući zakoni koji bi regulirali ovo pitanje i sankcionirali taj govor mržnje. Ne moramo se „ljubiti“, ali bismo se trebali međusobno uvažavati. Huškače na mržnju treba strogo kazniti, ali izgleda kako nekome to nije u interesu.

Hrvatsko zajedništvo nedavno je predstavilo svoje programske smjernice i slogan pod kojim će nastupiti na ovim Općim izborima. Možete li jednostavnim rječnikom objasniti o čemu se radi.

Mislim kako su predsjednik Koalicijskoga vijeća gosp. Martin Raguž te voditelj Koalicije i predsjednik HDZ-a 1990. gosp. Ilija Cvitanović u svojim nastupima vrlo jasno kazali na čemu će se bazirati program ove koalicije, a on se nameće i sam po sebi iz nužnosti (ne)prilika u kojima živimo. Akcent će biti na opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH koji ravnopravno može i mora živjeti s druga dva suverena i konstitutivna naroda u ovoj zemlji, naravno uz sve ostale građane. Zato je naš slogan za ove izbore ZA OPSTANAK, a u tome sloganu sadržan je i cjelokupni program jer ako se ne pobijede korupcija i kriminal, ako nema prave socijalne politike, ako nema stvarnoga razvoja gospodarstva, posebno u segmentu industrijske proizvodnje (prvenstveno Aluminija) ako se javna poduzeća budu ponašala kao stranačke ispostave; ako se poljoprivreda i turizam budu gurale u drugi, treći plan, ako obrazovanje ne bude odgovaralo potražnji na tržištu rada, a ne da nam fakulteti obrazuju mlade za neodgovarajućća zanimanja, ako se ne spriječi odlazak mladih trbuhom za kruhom, kako će se opstati na ovim područjima koja su bogata i bogomdana za lijep i kvalitetan život. Mi nećemo davati predizborna obećanja koja će ostati mrtvo slovo na papiru, kao što je to slučaj sa strankama na vlasti. Svjesni smo realnosti u kojoj živimo, svjesni smo mogućnosti koje nam se nude i zato ćemo pred birače izaći čista obraza i s jasnim porukama. Ja nisam političar i nemam političkoga iskustva, ali znam što tišti sve stanovnike naše Bosne i Hercegovine (izuzev onih na visokim i dobro plaćenim pozicijama u vlasti) i samo ovdje prenosim ono što čujem među običnim ljudima s kojima se družim. Ne bojimo se rada, vjerujemo u sebe i svoje sposobnosti, ali smo svjesni kako ćemo morati uložiti maksimalno truda u probijanje medijske blokade kako bi naše poruke došle do običnih ljudi. Lako je s mjesta pozicije imati kontrolu nad medijima kada je moć (poglavito novac) u vašim rukama, kada je vaša politika, politika straha glavno oružje u vašim rukama, kada se bez vašega miga ne može zaposliti ni čistačica. To se stvari s kojima se moramo uhvatiti u koštac i zato smo pred narod izišli kao Hrvatsko zajedništvo.

Gospodine Nikiću, koji je način na koji će Vaše kolege moći komunicirati s Vama i dobivati informacije o svemu onome što je vezano za djelovanje Koalicije Hrvatsko zajedništvo?

Kao i onda kada sam radio u Feni, svim mojim kolegama bit ću na raspolaganju kada god je to potrebno jer znam kako je težak i naporan novinarski posao. Moj ured će im biti otvoren svaki dan od 9 do 15 sati, a nakon toga, do nekoga razumnoga vremena tijekom dana, moći će me za sve informacije dobiti na broj moga mobitela koji se može naći i na mojoj internetskoj stranici +387 63 271 389. Od svojih kolega očekujem fer i korektnu suradnju, ne sumnjajući u njihovu profesionalnost. Zajednička nam je dužnost i zadaća ljudima prenijeti provjerene i objektivne informacije, a ja ću se, koliko je u mojoj moći, truditi opravdati ovaj svoj angažman u Koaliciji Hrvatsko Zajedništvo.

[envira-gallery id=”81948″]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *