INTERVJU Samir Lokvančić: Imali smo uspješnu godinu

Sarajevska filharmonija je glazbeno tijelo bez kojega je nemoguće zamisliti kvalitetan glazbeni život u glavnom gradu BiH. Razgovorom s direktorom Filharmonije Samirom Lokvančićem pokušat ćemo rezimirati njezino djelovanje u 2018. godini.

No, počnimo intervju najavom večerašnjeg velikog glazbenog događaja: Novogodišnjega koncerta. Ima li ljepšega načina da se dočeka Novo ljeto?

-Jedna od najpopularnijih večeri u toku godine je, svakako, novogodišnja noć u kojoj i sarajevski Filharmoničari tradicionalno izvode svečani Novogodišnji koncert 31. prosinca u Narodnom pozorištu Sarajevo koji je, moram istaknuti, jedan od najpopularnijih nastupa u toku godine. Zbog toga smo izuzetno sretni i naravno ponosni, te svake naredne godine pripremamo nova iznenađenja za našu dragu i vjernu publiku.

Prođimo kroz program koncerta. Kada započinje, tko sve sudjeluje, što je na repertoaru?

-Čarolija noći počinje već od 19:00 sati kada se otvaraju vrata Narodnog pozorišta gdje uz piće dobrodošlice dočekujemo našu dragu publiku. Već od ranih večernjih sati, u 19:30 kada zvanično i počinje koncert, posjetitelji će uploviti u svijet muzike popularnih arija, valcera i polki, dueta slavnih kompozitora poput Straussa, Rossinija, Verdija, Lehara, Čajkovskog… Kao solisti će nastupiti sopranistica Vedrana Šimić, tenor Amir Saračević i Ivan Šarić-bas. Orkestar predvodi maestra Nada Matošević-Orešković. Ove godine imamo i posebne goste iz Amerike. Kompozitor i dirigent, Edin Dino Zonić, koji trenutno živi i radi u Los Angelesu, predvodit će orkestar pri premijernom izvođenju „Bosanske rapsodije“, djela koje je sam komponirao upravo za ovu priliku. Kao koncertmajstor, dio orkestra će biti Marina Manukian, te kao moderator – Filippo Voltaggio. Bit će to zasigurno predivna noć, kako za naš orkestar, tako i za našu dragu publiku.

Nastavljate uspješnu suradnju s maestrom Nadom Matošević Orešković…

-Da, suradnja s maestrom Matošević-Orkešković počela je kroz projekte Opere i zadovoljstvo nam je da možemo surađivati s njom i kroz naše redovne filharmonijske projekte. Upravo nedavno, 22.12. , pod dirigentskom palicom maestre, održali smo izuzetno uspješan svečani Novogodišnji koncert u okviru Opatija Festivala u predivnoj dvorani Gervais ispunjenoj do posljednjeg mjesta. Vjerujemo da će se ova uspješna suradnja nastaviti i naredne godine .

Jesu li ulaznice rasprodane?

-Na našu radost, a vjerojatno na žalost onih koji neće biti s nama u sali Narodnog pozorišta, ulaznice za koncert su rasprodane. Ipak, treba napomenuti da će i ove godine TV Sarajevo prenositi uživo ovaj koncert, te nas posebno raduje što će gledatelji diljem BiH moći da prate svečanu atmosferu i ispred malih ekrana.

Vratimo se godini koju  ostavljamo za sobom i brojnim kvalitetnim nastupima Filharmonije. Koje biste posebno izdvojili, koji su gosti izazvali oduševljenje publike?

-Da, imali smo uspješnu godinu, s mnogo dobrih i uspješnih koncerata, iako zaista ne znam koji bih posebno izvojio. Ugostili smo poznata imena iz svijeta klasične muzike , poput pijaniste Vadima Rudenka iz Rusije pod dirigentskom palicom Uroša Lajovica, Petera Jablonskog iz Švedske, zatim atraktivnog Nemeth quarteta iz Turske, sjajnog violiniste Sergeja Krilova u okviru Festivala SVEM, itd.

Suradnja s Operom i Baletom NPS bila je izuzetno važna i bogata?

-Da, svakako…, kako smo jedini profesionalni orkestar u BiH, redovno održavamo repertoar Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i živimo s njima sve teške pripreme, ali se i radujemo svakom dobrom ostvarenju i naravno uspješnim premijerama. Pored redovnog repertoara, protekle godine smo ostvarili dvije operne premijere: Čarobna frula i Seviljski brijač, te dvije baletne premijere: Stabat Mater&Faun i Prometej.

Ni najmlađa publika nije zaboravljena?

-Naravno, najmlađa publika nam je izuzetno važna i zato se svake godine trudimo što je moguće više pažnje posvetiti upravo njima. Održali smo brojne koncerte za djecu, a istaknuo bih i muzičke radionice, održane u okviru projekta Music up close Network podržanog od Kreativne Europe, kojim na najbolji način približavamo djeci klasičnu muziku i upoznajemo ih sa svim instrumentima koji čine jedan simfonijski orkestar.

 Jeste li putovali izvan Sarajeva ?

-U toku 2018. godine ostvarili smo gostovanje s operom „Zmaj od Bosne“ u Skoplju, te s „Hasanaginicom“ u Ljubljani. Uspješne koncerte održali smo u okviru gostovanja u Novom Pazaru, Ljubljani (Cankarjev dom u okviru Ljubljana festivala), te u Italiji u predivnom gradiću Cividalle del Friuli u okviru ovogodišnjeg Mittelfesta.

Jeste li zadovoljni uvjetima u kojima radi Filharmonija?

-Radimo u otežanim uvjetima, kako financijskim, tako i kadrovskim, ali mislim da ostvarujemo najbolje što se može, te se kontinuirano trudimo naći dodatna sredstva za određene projekte. Moram spomenuti svijetao primjer ove godine kada nas je Turistička zajednica Županije Sarajevo, na čelu s predsjednikom Midhatom Hubijarom, prepoznala kao značajnu instituciju kulture i financijski podržala održavanje Novogodišnjeg koncerta i to s obećanjem da će se ova suradnja nastaviti i u narednoj godini. Tu je i Unicredit banka koja nas prati i podržava već nekoliko godina. Također, iskreno se nadam da će se u toku naredne godine ozbiljnije pristupiti izgradnji koncertne dvorane koja zaista ovom gradu treba.

Nedostaje li instrumenata, kadrova?

-Kao što već znate, 2013. godine Sarajevska filharmonija je donacijom vlade Japana osigurala sve instrumente za orkestar, osim koncertnog klavira. Po pitanju kadrova imamo kontinuiranu suradnju s Muzičkom akademijom Sarajevo pružajući prilike mladim muzičarima da budu dio orkestra i tako stječu dragocjeno iskustvo. Naravno, bili bismo sretni ukoliko bi se odobrila radna mjesta na pozicijama u orkestru koja trenutno nisu popunjenja, a neophodna su za rad jednog profesionalnog orkestra.

Što planirate za 2019. godinu?

-Novu godinu započinjemo veselo i u plesnim ritmovima. Naime,31.siječnja kada se održava naš prvi redovni koncert u 2019. godini, na programu će se naći popularna Bizet-Shchedrin – Carmen suita za gudački orkestar i udaraljke, te predivna Dvorakova Serenada za gudače. Nadalje, u veljači nas očekuju dva projekta- 9.veljače  u okviru Sarajevske zime interesantan koncert sa umjetnicima iz Koreje, te 21. veljače, kada ćemo  ugostiti maestra iz Japana Toshija Yanagisawu i hornistu iz Slovenije Boštjana Lipovšeka. Početak ožujka je rezerviran za poznatog dirigenta Aleksandra Markovića uz kojeg će se prvi put sarajevskoj publici predstaviti mladi violinist Luka Ljubas, pobjednik međunarodnog natjecanja Vaclav Huml.

Pozovite čitatelje na Koncert, u teatar…

-Svim čitateljima uime Sarajevske filharmonije i svoje lično ime želim sretnu, zdravu i veselu Novu godinu sa što više ugodno provedenih večeri uz Sarajevsku filharmoniju.

Razgovarala:Vesna Hlavaček, kultura@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *