INTERVJU Nikola Lovrinović: BiH je i naša država i loša im je zamisao da je grade bez nas

Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u intervjuu za naš list govori o očekivanjima od iduće sjednice ovog doma na kojoj će se nastaviti rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojeg je izradio Hrvatski narodni sabor.

U kontekstu dosadašnjeg odnosa prema HNS-ovom prijedlogu i tematici legitimnog predstavljanja ističe kako neodgovorni “branitelji” BiH propuštaju možda jednu od posljednjih šansi da konačno krenemo naprijed. No, kako vjeruje u razum, ističe kako su možda blagdani probudili nadu te da je možda je došao taj trenutak da se povuče hrabar i odgovoran potez, posebice od strane političara iz reda bošnjačkog naroda. Lovrinović je naglasio i kako je konstitutivnost ustavna kategorija i temelj na kojem je ova država nastala.

-To jednostavno ne ovisi od volje bošnjačke političke elite, kako ste vi rekli. No jako je bitno da to čim prije prihvate jer sve drugo je gubljenje vremena i smanjuje šanse opstanka zajedničke nam države, poručio je on.

Najave su kako bi sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH trebala biti održana 17. siječnja. Kakva su Vaša očekivanja kada je riječ o nastavku rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona, a kojeg su izradile stranke Hrvatskog narodnog sabora?

– Sudeći po dosadašnjem tijeku rasprave očito je da prijedlog neće biti podržan,a što mi je jako žao. Neodgovorni “branitelji” BiH propuštaju možda jednu od posljednjih šansi da konačno krenemo naprijed. No kako nepopravljivo vjerujem u razum, možda su blagdani probudili nadu, možda je došao taj trenutak da se povuče hrabar i odgovoran potez, posebice od strane kolega političara iz reda bošnjačkog naroda. Potporom našem prijedlogu niti oni niti BiH bilo što gubi, a svi možemo dobiti. Širenjem straha od imaginarnih podjela zapravo se skrivaju neostvareni politički ciljevi dominiranja nad drugima, s namjerom stvaranja države,  po mjeri samo jednih.

Na prošloj ste sjednici jasno ukazali kako je vrijeme da se zaustavi kršenje izborne volje. Mislite li da će bošnjačke elite konačno uvažiti princip legitimnog predstavljanja kao i ključni princip konstitutivnosti naroda?

– Naša borba za jednakopravnost nikome ne može naštetiti i to dobro znaju kolege iz reda bošnjačkog naroda. Kao opravdanje za vlastite političke promašaje dobro im dođe mantra o strašnim prijetnjama disolucije države od strane političkih predstavnika hrvatskog naroda-kako naš narod veli dobar izgovor zlata vrijedi. Duh mirovnih sporazuma, nakon svega što nam se dogodilo, je politička jednakopravnost. To nema alternative. Manjkavosti i zloporabe potpisanog te 1995. nitko nije mogao zamisliti. Zar je normalno, poslije svega, da jedni drugima  izabiremo političke predstavnike u tijela vlasti zajedničke nam i dogovorene države. No, kako se to događa, i to najprljavije što može biti, očito je da to moramo potpuno i precizno riješiti ili je sve upitno. Konstitutivnost je ustavna kategorija i temelj na kojem je ova država nastala. To jednostavno ne ovisi od volje bošnjačke političke elite, kako ste vi rekli. No jako je bitno da to čim prije prihvate jer sve drugo je gubljenje vremena i smanjuje šanse opstanka zajedničke nam države. Ja tu doista više nemam što reći osim ponuditi suradnju.

Kako bi ocijenili odnos bošnjačkih zastupnika prema prijedlogu HNS-a, odnosno uporno izbjegavanje teme o legitimnom predstavljanju?

– Kolege zastupnici iz reda bošnjačkog naroda nemaju hrabrosti ili odgovornosti da spriječe negativne posljedice odbacivanja rješenja. Postavlja se pitanje je li to nedostatak hrabrosti ili politička percepcija. Ako je ovo drugo jednostavno ne valja . U prvoj situaciji im možemo pomoći, ali ako je to političko opredjeljenje onda….ne valja. Bezobrazno je što nam sve rade od 2002. godine. Suluda je njihova ljubav za hrvatski narod i tvrdnja da je veća od nas samih, ma kako nas doživljavali. Iživljavanje je to nad inteligencijom hrvatskog naroda, koji jasno svoje predstavnike izabire već 27 godina. Hoću vjerovati da je nedostatak hrabrosti.

Što ukoliko prijedlog HNS-a ne prođe, kakva su vam predviđanja daljnjeg razvoja situacije?

– Ukoliko budemo imali vremena ponudit ćemo i druga rješenja, ali nema odstupanja od zahtjeva da u tijela vlasti koja predstavljaju naš narod predstavnike samo hrvatski narod može izabrati. Ništa drugo nećemo podržati. Koliko znam ovoga trenutka imamo i mehanizam da spriječimo daljnju destrukciju političkih prava hrvatskog naroda. Opet kažem- za suradnju smo, ali dalje ovako neće ići; i kažem BiH je i naša država i loša im je zamisao da je grade bez nas.

Razgovarao: Dario Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

One thought on “INTERVJU Nikola Lovrinović: BiH je i naša država i loša im je zamisao da je grade bez nas

  • siječanj 11, 2018 at 12:22 pm
    Permalink

    Pa kada je tako – prizovite se pameti. Okrenuste sve okolo na sebe. Fašizam se nikada nije isplatio. Svima je jasno sem HDZ-u tamo i ovami i SNSD-u! Vjerovatno svi imate dobre dioptrije?

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *