INTERVJU NERMIN NIKŠIĆ Bojim se da BiH teško može preživjeti još četiri godine ovakve vlasti

Zašto se mirovine ne povećavaju, zašto se nije izgradio metar autoceste za četiri godine, zašto kada moraju da se liječe građani sami moraju da kupuju sve, zašto su naše škole i fakulteti svakim danom sve lošiji i sve skuplji, zašto se stalno uvode novi nameti i porezi…

Raspadnuta vlast je svjesna da nije uradila ništa što je građanima obećala i zato im jedino preostaje da izazovu još veću krizu i da se onda predstavljaju kao zaštitnici svako svog naroda. Sukus je to intervjua za Dnevni list u kojem je prvi čovjek SDP-a BiH i nekadašnji federalni premijer Nermin Nikšić govorio o aktualnom političkom trenutku. Ujedno, Nikšić se osvrnuo na preuranjenu izbornu kampanju napomenuvši da Vijeće ministara i entitetske vlade žive u nekom paralelnom svijetu gdje je blagostanje i sreća, a čudom se čude kako to građani ne shvaćaju…

Kako vi, kao čelni čovjek SDP-a vidite trenutačno stanje u državi?

– Objektivno, politička situacija nikada u poslijeratnom periodu nije bila teža. Ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH i FBiH. Svjedoci smo stalnih nasrtaja na integritet države BiH od strane raznih političkih snaga. Imali smo referendum u RS-u  kojim je ismijana vladavina zakona i pogažena presuda Ustavnog suda BiH, a reakcija pravosuđa bila je više nego mlaka i završila je fijaskom. S druge strane imamo prijetnje od predstavnika takozvanog HNS-a da će BiH nestati ako se ne usvoje njihovi prijedlozi Izbornog zakona, te totalnu opstrukciju svih pozitivnih i potrebnih procesa na svim nivoima vlasti. Vlast ne nudi ništa osim svađe i konflikta i mi smo realno odavno ispunili sve uvjete za izvanredne izbore, ali zbog činjenice da to nemamo kao zakonsku i ustavnu mogućnost svi ćemo biti žrtve nesposobne vlasti još najmanje godinu. Mi u SDP-u uradit ćemo sve što možemo da šteta od ovakvog rada vladajuće koalicije do sljedećih izbora bude što manja.

Dajte svoje viđenje trenutačnih političkih odnosa u BiH. Što se događa na relaciji Dodik-Čović-Izetbegović-Radončić? Tko je tu s kime u kakvim dogovorima i tko koga pokušava izgurati iz, da se tako izrazim, ‘igre’? Ljudi po ulici pričaju da je počela borba za opstanak i da će prvi koji padne od ‘velike četvorke’ završiti u zatvoru… Imaju li pojedini politički lideri narodski rečeno ‘oraha u džepovima’ dovoljno da bi završili iza rešetaka i ima li BiH dovoljno jako pravosuđe da može iznijeti takav teret?

– Mene apsolutno ne zanima tko tu koga vara i tko se kome što dogovara iza leđa. Ono što me zanima jeste da svi oni polože račune građanima za ono što su obećali da će raditi kao vlast. Dakle, oni su odgovorni, manje ili više, za stanje beznađa u kojem smo se našli i sva priča oko njihovih sukoba i svađa, zapravo su pokušaj da stvore alibi za sve ono što njihova nesposobna vlast  nije uradila. U Federaciji sve javne investicije su zaustavljene, umirovljenici se stalno prepadaju da će ostati bez mirovina, a o njihovom povećavanju se više i ne govori, borci prosvjeduju ispred Vlade tjednima i žrtve su strašnih manipulacija i nepravdi, borba protiv kriminala i korupcije se direktno opstruira od strane vlasti, zdravstveni sistem se privatizira da služi grupicama okupljenim oko vrhova vladajućih stranaka, visoko obrazovanje se stavlja pod direktnu kontrolu politike. Sasvim je jasno kako su to pitanja i teme na koje četvorka, kako ste ih nazvali, treba da ponudi odgovore. Umjesto toga Vijeće ministara i entitetske vlade žive u svom nekom paralelnom svijetu gdje je blagostanje i sreća i čudom se čude kako to građani ne shvaćaju. Što se tiče krivične odgovornosti i snage pravosuđa da se bori s “krupnim ribama” ja im dajem punu podršku i SDP čini sve što kao oporba može da se stvori politička klima da se počnu procesuirati svi koji su opljačkali ovaj narod i ovu državu.

Premda su izbori tek krajem iduće godine čini se da je kampanja počela još u posljednjem mjesecu 2016. i da traje neprekidno. Što mislite što će se događati u BiH do izbora? Tko će koga prevariti, tko će s kim sklopiti novi savez…?

– Zanimljivo je da čelnici vladajućih stranaka kukaju kako je izborna kampanja počela, a zapravo su upravo oni ti koji svaki svoj potez povlače kao dio takve kampanje. Raspadnuta vlast je svjesna da nije uradila ništa što je građanima obećala i zato im jedino preostaje da izazovu još veću krizu i da se onda predstavljaju kao zaštitnici svako svog naroda. Očito je njihov plan da do izbora održavaju tu krizu i na tome grade svoj nastup. Mislim da time podcjenjuju pa i vrijeđaju naše građane kojima će ipak morati položiti račune i odgovoriti zašto se mirovine ne povećavaju, zašto se nije izgradio metar autoceste za četiri godine, zašto kada moraju da se liječe građani sami moraju da kupuju sve, zašto su naše škole i fakulteti svakim danom sve lošiji i sve skuplji, zašto se stalno uvode novi nameti i porezi. To su pitanja na koja oni nemaju odgovore i od kojih bježe u stalni konflikt na kojem grade svoju izbornu kampanju.

Već sada se spominje mnoštvo kandidata za budućeg člana Predsjedništva BiH iz redova svih naroda. Imamo Šepića, Radončića, SDA još krije svoje ime (spominje se Zvizdić), kandidaturu su najavili Lijanović i Kukić za hrvatskog člana, vjerojatno će u igri opet biti Čović, možda i Diana Zelenika… Možete li otkriti planove SDP-a u borbi za tu poziciju i uopće za Izbore 2018.? Hoćete li ići na bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva? Hoćete li možda podržati Slavu Kukića ili možda Željka Komšića…?

– Mi u SDP-u smo posvećeni zajedničkom nastupu bloka građanskih, antinacionalističkih i antifašističkih snaga na sljedećim izborima i činimo sve da se postigne jedan sporazum o zajedničkom nastupu. To je moguće postići samo na principima međusobnog uvažavanja i dogovaranja. Zbog toga je u ovom trenutku rano govoriti o kandidatima jer želimo prvo definirati jasan program koji ćemo ponuditi građanima, a onda ćemo se mnogo lakše dogovoriti oko kandidata koji će imati obavezu da djeluju i provode taj program. Mi u SDP-u već uvelike radimo na izradi izbornog programa i posebno sam sretan što u tome sudjeluje zaista veliki broj osoba koje čak nisu članovi ni SDP-a ni drugih stranaka, ali su prepoznali našu iskrenost i želju da stvari u BiH pokrenemo nepovratno k procesima koji će garantirati izgradnju pravednijeg društva i ekonomskog napretka.

U kakvom je trenutno stanju SDP BiH? Čini se da je sve, da se tako izrazim,’pod kontrolom’, ali povremeno se pojavljuju pojedini znakovi nezadovoljstva članova u pojedinim područjima? Također, ne vidi se neka posebna aktivnost na području Hercegovine, poput recimo Mostara gdje je do prije nekoliko godina SDP bio dobro prisutan?

– SDP je najjača i najveća oporbena partija u BiH i najveća multietnička politička snaga u zemlji. Prošli smo kroz težak period u protekle dvije godine, ali smo uspjeli stabilizirati partiju i njenu unutrašnju organizaciju. Svakako da je taj proces izgradnje i jačanja SDP-a kontinuirana aktivnost i ona i dalje traje. Postoji još puno prostora da budemo i jači i glasniji u javnosti sa svojim stavovima i idejama i toga će biti sve više i više. Mostar je za SDP uvijek bio jedan od prioriteta u radu i on je to i dalje. Mostar i njegovi građani su jedna od najvećih žrtava ove nesposobne vlasti i mi u SDP-u želimo vratiti prije svega demokraciju u Mostar i omogućiti građanima Mostara da oni upravljaju svojih gradom i tu borbu ćemo nastaviti.

Pojasnite trenutni i budući odnos SDP-a i DF-a, te ulogu ostalih stranaka koje se smatraju ‘lijevim krilom’ bh. politike? Hoćete li na izbore sa zajedničkim listama s DF-om?

– Kao što sam već rekao, mi smo posvećeni zajedničkom nastupu s jasnim programom kojeg ćemo ponuditi građanima kako bi BiH konačno počeli graditi na nekim drugačijim osnovama, od totalne etničke podjele kojoj svjedočimo danas. Mi smo spremni za suradnju ne samo sa strankama koje dijele slične vrijednosti već i svim drugim organizacijama i pojedincima. Puno je takvih koji su se već uključili i to me posebno ohrabruje. Očekujem da vrlo brzo definiramo sva pitanja u vezi oko zajedničkog programa i nastupa.

Komentirajte posljednje događaje u svezi s OSA-om. Stoje li tvrdnje Dodika i Čovića da je OSA pod kontrolom Izetbegovića ili je to pak samo njihov spin? Ili i jedno i drugo?

– Očito je kako se tu radi o pokušajima i međusobnoj borbi ovih stranaka tko će ostvariti kontrolu preko svojih podobnih kadrova nad ovom institucijom. Sve je to zapravo dio jedne te iste politike koju ove stranke provode, a koja predstavlja međusobno optuživanje onih drugih, za ono što u stvari žele i jedni i drugi, a to je u stvari privatizaciju i stranačka kontrola svih institucija. Time se narušava stabilnost ne samo OSA-e već i BiH. Nama trebaju snažne i profesionalne institucije, naročito u sistemu sigurnosti. Takve institucije bi trebale biti garant provođenja zakona i kad bi bile takve predstavljale bi prijetnju trenutnoj vlasti. Njih provođenje i poštivanje zakona ne zanima, jer oni to vide kao direktno ugrožavanje njihovog načina funkcioniranja.

Vaš stav oko Izbornog zakona, odnosno prijedloga HNS-a? Imate li Vi neki prijedlog kako bi riješili način biranja predstavnika vlasti da budu sve ‘strane’ zadovoljne?

– Prijedlog koji forsira HDZ sa svojim satelitima je uvođenje dodatne diskriminacije u sistem koji je već opterećen mnogobrojnim oblicima diskriminacije. Dakle, HDZ želi Izborni zakon koji će osigurati da ova stranka bude vječno na vlasti, pa po cijenu da to plate i Hrvati koji za HDZ nisu dovoljno vrijedni jer ne žive u Hercegovini. To je suština njihovog prijedloga i s te strane nije moguće predložiti bilo što drugo što će zadovoljiti HDZ. Možda jedino da predložimo da ukinemo izbore i ostavimo HDZ vječno na vlasti? Cjelovito rješenje za Izborni zakon nije moguće bez ustavnih izmjena kako na nivou FBiH tako i BiH, prije svega da se ispoštuju presude Suda u Strasbourgu. U iznalaženju takvog rješenja SDP bi bio spreman sudjelovati, ali nažalost aktualna vlast ne pokazuje ozbiljnu namjeru da rade na tome. S druge  strane treba jasno reći kako SIP BiH ima mogućnost provesti izbore i osigurati njihovu provedbu i prema trenutnom zakonu i očekujem da oni to urade i tako onemoguće nastojanje nekih politika da BiH sljedeće godine odvedu u potpuni kaos.

Imate li računicu po kojoj bi SDP opet bio dio pobjednika na idućim izborima? Mislite li da SDP sam, ili zajedno s nekim budućim partnerima, može ponovno osvojiti izbore?

– SDP će građanima na sljedećim izborima ponuditi potpuno drugačiji koncept  od ovoga što nudi trenutna vlast. Učinit ćemo sve da ljudima objasnimo da može drugačije i bolje u ovoj zemlji, te da ih uvjerimo kako je SDP ta politička snaga koja to može i ostvariti. Cilj nam je da SDP i građanski blok bude nezaobilazna politička snaga bez koje se neće moći uraditi bilo što u BiH. Bojim se da BiH teško može preživjeti još četiri godine s ovakvom vlašću kakvu sada imamo i njihovom politikom podjele svega po etničkom principu. Mislim da su i građani svakim danom sve više svjesni ove činjenice i obaveza nas u SDP-u je da uradimo sve da građani prepoznaju SDP kao snagu koja takvu politiku može zaustaviti i poraziti.

Fenomen – sjede u vlasti a ponašaju se kao oporba

U svojoj kolumni prije nekoliko dana profesor Slavo Kukić je postavio slijedeće pitanje ‘Postoje li u BiH vlast i oporba – ili su i jedni i drugi dijelovi iste smiješne družine?’ Što vi mislite o tome s obzirom da ste i vi dio oporbe?

– Pročitao sam kolumnu koju spominjete i profesor Kukić je govorio o jednom fenomenu svojstvenom BiH, a to je da pojedine stranke istovremeno sjede u Vladi i govore da su oporba, da ta Vlada ne valja i ne radi dobro, a onda joj oni daju podršku i učestvuju u njenom radu. To je u ovom mandatu dovedeno do apsurda, jer sve stranke koje čine vlast se tako ponašaju u određenom trenutku i u zavisnosti od teme koja je na dnevnom redu. Dakle, SDP nije dio bilo kakve družine u kojoj je bilo tko od članova trenutne vlasti, na bilo kojem nivou od državnog, preko entitetskih do županija  i moram reći kako to nije sporio ni uvaženi profesor Kukić. Želim vrlo jasno poručiti kako smo mi u SDP-u oporba ovoj nesposobnoj vlasti, a posebno želim naglasiti kako smo oporba njihovom konceptu podjele društva po etničkim linijama, te onda podjeli ljudi unutar samih etničkih grupa na manjinu koja ima pravo na sve i većinu koja ima pravo samo na ono što im ta manjina dozvoli. Nadam se da dolazi vrijeme kada će građani u Bosni i Hercegovini shvatiti da se ne živi od mržnje prema drugima. Zajedno možemo sve, a međusobno zavađeni samo smo lagan plijen. Vrijeme je da shvatimo kako svaki dio BiH pripada jednako svakom građaninu ove zemlje. Svako od nas mora biti jednak u pravima na svakom metru ove države. To je ono čega se nacionalisti najviše boje jer to direktno ruši njihov sistem i strahove na kojima oni opstaju. Usprkos tome uvjeren sam da ćemo im zajedno pokazati kako takva BiH ne samo da je moguća, već je samo takva BiH moguća.

Razgovarao: D.Lukić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *