INTERVJU Josip Muselimović: Na razvalinama svih vrijednosti MH je pokušala duhom umjetnosti zacijeliti ratne rane

I evo, prošlo je 20 godina od prvih Dana Matice hrvatske Mostar, današnjeg Mostarskog proljeća, manifestacije koja je kroz to dugo vremensko razdoblje puno značila za grad na Neretvi. Njezino dvadeseto izdanje obilovat će kulturnim zbivanjima o kojima razgovaramo s današnjim počasnim predsjednikom Matičinim, Josipom Muselimovićem.

Vjerujem da Vas raduje jubilej manifestacije u čije ste dugogodišnje održavanje ulagali sebe…

-Sve veliko počinje prvim korakom, ma koliko on bio malen.Na razvalinama svih vrijednosti, na prahu i pepelu grada Mostara Matica hrvatska, kao naša najstarija kulturna institucija, pokušala je duhom umjetnosti zacijeliti ratne rane. Iz svoje stare škrinje izvukla je najbolje što je imala i znala. Bili su to prvi glasnici novog života i novih odnosa. Iskreno, bila su to i vremena tihog, u jednom času i ozbiljnijeg nerazumijevanja.

Prisjetite se početaka Matičinih dana…

-Na čuvenom međugorskom koncertu Jose Carerrasa upoznao sam maestra Vjekoslava Šuteja. Kroz nekoliko dana priprema koncerta družili smo se. Šetali smo i pričali o svemu i svačemu. Maestro je letio od metropole do metropole, s koncerta na koncert, družio se s kraljevima i prinčevima, najpoznatijim glazbenicima i umjetnicima. Bilo ga je ugodno slušati. U tim razgovorima doznao sam da je baš u gradu Mostaru prvi put stao pred orkestar, prvi put podigao dirigentsku palicu i na Bulevaru upoznao jednu lijepu djevojku. Poželio je da prošetamo gradom. Želio se uvjeriti u priče koje su do njega dolazile.

Da, sjećam se, svoj procvat manifestacija je doživjela u vrijeme suradnje s pokojnim maestrom Šutejom…

-Zatečen onim što je vidio u jednom času reče mi – Josipe,mi ovdje nešto moramo uraditi. Kako maestro, upitao sam ga. Treba početi, kamenčić po kamenčić slagati i liječiti rane gradu koji je u mojim sjećanjima bio urbani i kulturni dragulj. Središte naše suradnje bit će umjetnici grada Sarajeva, a potom i cijelog svijeta. Pozvat ćemo moje prijatelje da nam se pridruže. Razgovat ćemo s Ivom Prlenderom, intendantom Dubrovačkih ljetnih igara, glazbenikom Miljenkom Puljićem, opernim umjetnikom Ivicom Šarićem, Milanom Štrljićem, Renatom Švorinićem, Srećkom Šestanom i Gradimirom Gojerom, intedantima kazališta u Splitu, Zadru, Rijeci i Sarajevu.

Razgovarat ćemo s umjetnicima Beča, Verone, Milana, Rima, kud god budem išao. Tako je i bilo. Prinos gospodina Miljenka Puljića, odanog Mostarca, neprocjenjiv je. Točka na i – kako se kaže – stavljena je u trenutku kada je članstvo u Umjetničkom vijeću prihvatio Darko Brlek, slavni slovenski glazbenik i predsjednik Saveza europskih festivala.

Kada se osvrnete unatrag – čega se najradije sjećate, kojih događaja na Mostarskom proljeću…

-Teško je izdvojiti jedan ili nekoliko kulturnih događaja. Svi programi koji su se dogodili na Mostarskom proljeću proteklih 20 godina bili su seriozno birani. U mjesecu svibnju svjetlo dana ugledat će stoti broj višestruko nagrađivanog matičinog časopisa Motrišta. U njemu će biti prikazano nekoliko stotina velikih kulturnih događaja. Ni meni nije  jasno kako se sve to moglo dogoditi i besprijekorno izvesti. U razgovorima mnogi ističu izvedbu djela – kantate Carmina Burana, kao najveći glazbeni događaj. Ja nisam sklon ovakvom razvrstavanju. Što bi onda rekli za koncert Ive Pogorelića, nastup slavne Dunje Vejzović. Kratko, u proteklih dvadeset godina mostarska publika i publika šireg okruženja imala je priliku vidjeti dvadesetak najpoznatijih opera, opereta i mjuzikla. U protekle tri godine, uz pomoć grada Zagreba i njegovog gradonačelnika Milana Bandića imali smo izvedbu dva svjetska mjuzikla: Mama mia i Jalta Jalta. Ove godine uživat ćemo u mjuziklu Jesus Christ Superstar. Tijekom godina uspostavljena je suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama. Uvijek bi najbolje ocijenjena dramska predstava na prethodnim DLJI iduće godine dolazila u Mostar. Konačno, mogli bismo reći da je Mostarsko proljeće izdanak Dubrovačkih ljetnih igara.

U lipnju 2006. godine Matica hrvatska dodijelila mi je Zlatnu povelju za najveći i najznačajniji kulturni događa u njenoj skoro dvostoljetnoj povijesti. Na ovo priznanje svi članovi mostarske Matice hrvatske su posebno ponosni. Jednako tako ponosni su i na punopravno članstvo u Savezu europskih i svjetskih festivala:Beča, Verone, Rima, Pariza, Atene, Moskve, Tokija itd. Jednoglasni izbor temeljio se na izvrsnosti programa, potpunoj  otvorenosti za sve umjetnike grada, države, regije, i cijelog svijeta.

Što je kroz dugi niz godina bila Vaša motivacija? dugo ste bili predsjednikom MH Mostar…

-Davne 1969. godine,u prvoj godini odvjetničkog vježbeništa, podnio sam molbu za članstvo u Matici hrvatskoj, našoj najstarijoj kulturnoj instituciji. Zašto? Zato što su se oko Matice okupljali najveći književnici, glazbenici, umjetnici i znanstvenici i što su se preko Matice mogla dobiti izdanja do kojih je bilo teško doći. Godinu dana kasnije od male vježbeničke plaće odvojio sam novac i postao jedan od utemeljitelja Prve  mostarske književne komune. Još jedna godina i koji mjesec više – i eto velikog jubileja: pola stoljeća odvjetničke karijere i članstva u Matici hrvatskoj. Četiri mandata ili šesnaest godina obnašao sam dužnost predsjednika Mostarskog ogranka. Posljednje četiri godine pomažem u radu kao počasni predsjednik. Maticu hrvatsku s jednakim žarom, entuzijazmom i ljubavi predvodi predsjednica, dr.Ljerka Ostojić, gospođa Misijana Brkić-Milinković, kao glavna tajnica i pjesnik Miro Petrović, daju obol sveukupnom djelovanju Matice. Njihov doprinos radu Matice je nemjerljiv.

Što nas očekuje u sklopu jubilarnog izdanja Proljeća MH Mostar? Počnimo s danom otvorenja, 8. travnjom…

-Dugo se pripremamo za obilježavanje velikog i značajnog jubileja. Prije nekoliko dana javnosti smo predstavili program ovogodišnjeg Mostarskog proljeća – 20-ih, jubilarnih Dana Matice hrvatske. Svečano otvorenje bit će u nedjelju 8. travnja, kada će Zagrebačka filharmonija i kazalište Komedija izvesti mjuzikl Jesus Christ Superstar. Nakon svečanog otvorenja, u naredna dva mjeseca, Mostar će biti središte velikih kulturnih zbivanja.

Ansambl “Lado “ vjerni je prijatelj Mostarskoga proljeća?

-Svako gostovanje ansambla Lado veliki je događaj za svaku sredinu. Kao stari dobri prijatelji, na putu za Boku Kotorsku, zastat će u Mostaru, pridružiti se našem slavlju i održati koncert. Jednog jutra bio sam ugodno iznenađen pozivom iz Lada i njihovom željom da pridonesu našem slavlju. Naravno, bez naknade .Tako je radio i maestro Šutej. Njegov honorar sastojao se u ručku ili večeri u restoranu Udovice na Sretnicama.

Gotovo da je neizostavno i sudjelovanje glazbene obitelji Dedić – Novak…

-Arsen,Gabi i Matija Dedić s Mostarskim proljećem su od prvog dana. Zato smo ove godine željeli organizirati glazbeno poetski recital i kazati – hvala. Bit će lijepo slušati Gibonnija i Matiju. Naravno, i gospođu Gabi ako joj zdravlje dopusti put do Mostara.

Iz kojih će nam gradova doći u goste teatarski ansambli i s kojim predstavama?

-Dramski program je također izvrstan. Doći će nam Teatar Gavran iz Zagreba, Hrvatska narodna kazališta iz Zadra i Splita, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke Narodno pozorište iz Sarajeva, Narodno pozorište iz Mostara…  Hrvatsko narodno Kazalište iz Mostara i Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika uprizorit će život velikog književnika, pjesnika i odvjetnika Ilije Jakovljevića. Narodno pozorište Republike Srpske doći će s kultnom predstavom Gospođa ministarka i Svjetlanom.Cecom Bojković, kao velikom dramskog zvijezdom.

Program iz područja likovnih umjetnosti tradicionalno je izvrstan?

-Likovni život se rascvjetao na Mostarskom proljeću. Počet ćemo s izložbom najboljih djela iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Silno se veselimo ovoj likovnoj poslastici. Dubrovačke ljetne igre „časte nas“ izložbom djela slavnog Antuna Masle. Na prošlogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama ova izložbe postigla je veliki, planetarni uspjeh. S Fakultetom Prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti upriličit ćemo tradicionalnu Likovnu koloniju „Krešimir Ledić“,i izložbu znamenitog livanjskog umjetnika Ivice  Vlašića.

Dogodit će se i likovno čudo –  izložba djela Safeta Zeca, bh. Mikelanđela. U crkvi Santa  Maria della Pieta u Veneciji izložba Safeta Zeca bila je otvorena nevjerojatnih sedam mjeseci  uz prosječnu dnevnu posjećenost od tisuću ljudi. Nije isključena mogućnost da cijeli postav otkupi grad Venecija. Izložba će biti u Domu hercega Stjepana Kosače dva-tri mjeseca. U sklopu Mostarskog proljeća grupa najpoznatijih talijanskih umjetnika imat će izložbu .I to će biti veliki likovni događaj.

I ljubitelji književnosti doći će na svoje?

-Program smo dugo slagali. Na ovogodišnjem Mostarskom proljeću organizirat ćemo susret s književnikom i najplodnijim dramskim piscem Mirom Gavranom. Bit će predstavljene moje posljednje knjige: Tri dragulja i 33 priče, Sve je moguće, Mostarski dragulji i najnovija knjiga „I to je to“.

Pretpostavljam da će makar jedan dan biti posvećen najmlađima…

-Za naše najmlađe organizirali smo jednu baletnu i jednu kazališnu lutkarsku priču.

Tko su ovogodišnji dobitnici Kristalnih matica, a tko sponzori i pokrovitelji jubilarnog Mostarskoga proljeća?

-Nakon dvadeset radosnih i teških godina,  Predsjedništvo Matice odlučilo je zahvaliti se osobama i ustanovama koje su nam pomagale i hrabrile nas. Velike povelje zahvalnosti i kristalne Matice s imenom maestra Vjekoslava Šuteja bit će dodijeljene ovogodišnjim pokroviteljima dr.Draganu Čoviću, predsjedatelju Predsjedništva BiH, Kolindi Grabar Kitarović, predsjednici Republike Hrvatske, akademiku Stjepanu Damjanoviću, predsjedniku Matice Hrvatske, kardinalu Vinku Puljiću, Dubrovačkim ljetnim igrama, i silno zaslužnom ex ministru kulture, gospodinu Gavrilu Grahovcu.

Ponosni smo i sretni što je naš ovogodišnji generalni sponzor Croatia osiguranje. Zajedno ćemo proslaviti naš jubilej ali i stoljeće poslovanja Croatia osiguranja na prostoru naše zemlje. Zahvalni smo ravnatelju Ivanu Luburiću i svim djelatnicima Croatia osiguranja. Naravno, zahvalni smo svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova velika kulturna manifestacija dogodi u našem gradu.

Književnik Dragan Marijanović predano radi na izradi Monografije koja će na svoj i poseban način progovoriti o tome što je Matica hrvatska učinila na kulturnom polju grada Mostara, Hercegovine i cijele zemlje .Ovu monografiju, ponovno pod generalnim sponzorstvom Croatia osiguranja predstavit ćemo u rujnu ove godine. Zašto? Zato  što smo u monografiju željeli uvrstiti i kulturne događaje s ovog jubileja. Jubilarno 20. Mostarsko proljeće održat će se pod visokim pokroviteljstvom dr.Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva BiH i Kolinde Grabar-Kitarović predsjednice Republike Hrvatske.

Posvećujete li i dalje svoje vrijeme pisanju? Što možemo očekivati uskoro iz Vašega pera?

-Rekao sam da ćemo na Mostarskom proljeću predstaviti moje posljednje knjige. Kad god uhvatim slobodnog vremena sjednem ,nešto napišem i zabilježim. Tema je previše. Problem je sa slobodnim vremenom. Zahvaljujem se Vama što ste godinama sustavno i temeljito pratili sve što je Matica radila. Naravno, i Vašem listu na iskazanoj želji da kulturnoj i inoj javnosti naše zemlje predstavi što će se događati na kulturnom polju u Mostaru od 8. travnja do  5. lipnje ove godine.

Razgovarala: Vesna Hlavaček, kultura@dnevni-list.ba

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *