INTERVJU Branimir Jukić: Pozivamo na zajednički dogovor sve stranke koje se protive politici HDZ-a, SDA i SNSD-a

Prvi čovjek hercegovačkog ogranka Demokratske fronte u razgovoru za Dnevni list upozorava na niz političkih i praktičnih problema koje politika ne rješava, kao i na nekoliko onih koji bi, po njemu, tek mogli uslijediti

Povodom aktualnih političkih događanja u Mostaru, županiji i u BiH razgovarali smo sa Branimirom Jukićem , predsjednikom Županijskog odbora Demokratske fronte Hercegovačko-neretvanske županije. Prvi čovjek hercegovačkog ogranka Demokratske fronte u razgovoru za Dnevni list upozorava na niz političkih i praktičnih problema koje politika ne rješava, kao i na nekoliko onih koji bi, po njemu, tek mogli uslijediti.

Izravni ste sudionik pregovora mostarskih stranaka koji se već nekoliko mjeseci odvijaju u Gradskoj vijećnici u Mostaru. Rješenja očigledno nema i sve su prilike da će ga teško biti u izvjesno vrijeme. Što se događa,  koji je stav DF-a u tim pregovorima? 

-Od početka zastupamo tri principa: Jedinstvenost, multietničnost i institucionalnu a ne etno-teritorijalnu zaštu bilo kog naroda ili građanina. Sa tim principima uvijek možemo nastupiti svejedno da li pričamo o Mostaru, HNK, entitetima ili Bosni i Hercegovini. Problem ostalih je da ono što žele u Mostaru ne žele prihvatiti na razini FBiH ili države.  Demokratska fronta nikada i ni u kom slučaju neće pristati na podjelu Mostara, formalnu ili neformalnu, eksplicitnu ili implicitnu. Mislim da je svima jasno kako će i SDA i HDZ izmišljati fenomenalne alibije zbog čega se ne mogu dogovoriti, a kako bi pred izbore jedni drugima glumili opoziciju. Opet pozivamo, da sve one stranke koje se protive politici HDZ-a, SNSD-a i SDA, sjednu i postignu zajednički dogovor o Mostaru, implementaciji presude Ustavnog suda i nužnih promjenama statuta.  Na taj način bi „mostarizacija“ iz pežorativnog termina prerasla u pozitivni termin novog dogovora za Bosnu i Hercegovinu. Smatram kako su građani BiH umorni od političkih driblinga i da žele pravedna i dosljedna rješenja.

Na ‘ljevici’ je burno.  Iako se sve donedavno očekivalo možda čak ujedinjenje ili barem zajednički nastup DF-a i SDP-a od toga nema ništa. Kakvi su odnosi i razmišljanja u Hercegovini?

-Što se tiče ujedinjenja ili suradnje na ljevici, mogu isključivo govoriti o Demokratskoj fronti, neka ostali govore za sebe. U HNŽ smo zadržali doista iskrene i korektne odnose. Što se tiče određenih kolegica i kolega u pojedinim županijama, oni  su iskorišteni i zloupotrjebljeni za  jeftine i jednokratne PR poteze. Mislim da je i njima samima to postalo jasno. Neka pogledaju kakvu su poziciju imali u Demokratskoj fronti, a gdje su danas, tako da jedino što su uspjeli je da pokušaju nanijeti štetu koja je trajala 24 sata i nakon toga su potonuli u zaborav.  Moj stav je da kada spominjem ljevicu, tu nije riječ o pridjevima, već o suštini, o socijalnoj državi i državi vladavine prava. Zahvaljujući zahtjevu za ocjenu ustavnosti Potpredsjednika FBiH Milana Dunovića donesena je presuda Ustavnog suda FBiH koja nalaže da radnicima firmi u stečaju treba omogućiti isplatu svih neizmirenih plaća, a ne samo osam minimalnih, kako je propisivao dosadašnji zakon. E, to je suštinski, sistemski i vrijedonosni stav i realizacija ideje ljevice i radničkih prava.  Mislim da je građanima važno ne samo da se lamentira o njihovim problemima, već da se ti problemi rješavaju. HNŽ  je postala županija štrajkova, od liječnika, prosvjetara, Aluminija, pa do najavljenih štrajkova policije. Pogledajte cinizam i prebacivanje problema radnika hotela  Ere na relaciji Grad – Vlada HNŽ – Vlada FBiH. Suština je kako se ima novca za nove kancelarije administraciji, a nema se za radničke plaće i doprinose. Spominje li više itko radnike Granita Jablanica ili čapljinske Laste?

U gradu na Neretvi mnogo je problema prouzročenih, između ostalog i desetogodišnjim neodržavanjem izbora. Kako u DF-u gledate na događanja oko afere ‘kolektori’?

-U Mostaru se upravo odigrava međunarodni skandal oko kolektora i to je jasno svima osim mostarskoj administraciji. Nakon ambasadora Švedske i OHR-a, niti šefu ureda Svjetske banke g. Salinasu nije jasno zašto kolektori ne rade, uz sav novac i asistenciju koju su ponudili. Toliko je igranje sa kredibilitetom institucija da je g. Salinas jasno upozorio ukoliko pitanje puštanja u rad prečistača ne bude riješeno ubrzo, bit će vrlo teško pokrenuti nove projekte u Mostaru u situaciji kada je jedna od glavnih investicija neiskorištena bez opravdanih razloga. Jasnije upozorenje od ovog i nije moglo biti poslano.

Burno je i na političkoj sceni BiH, predizborno je vrijeme, a predsjednik DF-a Željko Komšić u izravnom je okršaju s liderom HDZ-a BiH za mjesto u Predsjedništvu BiH. Iz DF-a ste mnogo kritizirali najavu tzv. Plana B. Po vašim saznanjima o čemu se tu radi?

-Upravo je u HNŽ proglašena koalicija HDZ-SNSD sa čitavom abecedom planova. Ulaskom Čovića i Dodika u Predsjedništvo BiH oni bi isporučili na stol fakturu sa svojim zahtjevima. Iskreno, strah me je i pomisliti koje bi se sve stranke zaletjele da zbog komadića vlasti tu fakturu i plate. Nakon toga bi se posvetili opoziciji i gušenju svih glasova neslaganja unutar vlastitih zamišljenih torova. Uslijedilo bi potpuno zarobljavanje institucija i veliko je pitanje do kuda bi bili spremni ići. Nimalo ne dramatiziram, dovoljno je da pročitate upozorenje OHR-a i zapadnih veleposlanstava u vezi Zakona o krivičnom postupku. Tako da građani, pa i kolege iz opozicije ne mogu reći da nisu znali koji su ulozi u igri. Ipak i dalje smatram da je moguće nakon listopadskih izbora vratiti nadu u napredak Bosne i Hercegovine. Pokušavana je podjela već 23 godine i nitko nije uspio ništa. Hajde da za promjenu krenemo prema integraciji, pravdi, izgradnji institucija, ekonomskom razvoju i euroatlantskom putu. Svima će nam biti bolje.

Piše: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *