INTERVJU Boro Krišto: ‘Hrvatski odgovor’ doveo je hrvatski narod do borbe za o(p)stanak

Kao ponosan Livnjak, moram naglasiti kako sam razočaran kada vidim do čega je Livno i Hercegbosansku županiju dovela vladajuća politika svojim (ne)činjenjem

Boro Krišto, rođen je 1. studenoga 1967. godine u Zagoričanima, Livno. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, stekavši zvanje doktora veterinarske medicine. Trenutno je zastupniku Parlamentu Federacije BiH i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Parlamentu FBiH. Predsjednik je ŽO HDZ 1990 HBŽ i dopredsjednik te stranke. Oženjen je, otac petero djece. Prije nego je izabran za zastupnika, radio je kao veterinar i ravnatelj JP Veterinarska stanica Livno. Nositelj je liste za Parlament Federacije BiH za HBŽ.

Čime i na koji način želite dobiti povjerenje birača kako bi glasovali za Vas?

-Politikom se bavim zadnjih desetak godina. Princip moga političkoga djelovanja, od početka do danas, jeste davanje realnih obećanja. Također, svojim primjerom i životom svjedočim kako je bavljenje politikom častan posao koji je moguće raditi pošteno, bez koristoljublja i zlouporaba. Kao ponosan Livnjak, moram naglasiti kako sam razočaran kada vidim do čega je Livno i Hercegbosansku županiju dovela vladajuća politika svojim (ne)činjenjem. Između ostaloga, naglasit ću štete koje su pretrpjeli gospodarstvenici naše županije prekategorizacijom graničnoga prijelaza Kamensko.

Što je okosnica Vašega programa koji ćete im ponuditi?

-Moj prioritet bit će vraćanje graničnoga prijelaza Kamensko u kategoriju za promet svih roba. Također ću se zalagat za jaču prometnu povezanost Livna. Smatram kako je nužna izgradnja brzih cesta i autoceste, a prioritet je smjer Sarajevo – Kamensko – Split i povezivanje Sarajeva, kao glavnoga grada BiH, s najvećim gradom u Dalmaciji Splitom.

Kako ćete, ako Vas izaberu, zastupati birače koji su Vam dali svoje povjerenje i boriti se u odgovarajućim institucijama za njihova prava?

U svakoj prilici ukazivat ću na pogubne statističke pokazatelje neravnomjernoga razvoja županija u FBiH. Ravnomjeran i jednakopravan razvoj okosnica je moga političkoga djelovanja. Naglašavanjem ovih prioriteta i njihovim davanjem na značenju u institucijama, doći će i do drukčijih pogleda na razvoj Hercegbosanske županije. Očito je kako je ova županija zapostavljena, kako od bošnjačke, tako i od hrvatske politike. Žalosno je da se u neke krajeve, na primjer, u prometnu infrastrukturu ulažu milijuni maraka, a ovdje ne mogu niti desetci tisuća. I to je, između ostaloga, doprinijelo masovnom egzodusu ljudi s ovih područja. Nužno je učiniti sve da se taj trend zaustavi.

Koji su gorući problemi u Vašoj sredini koje treba riješiti i na koji način to mislite uraditi?

-Mislim kako ćemo se svi složiti u tome da je naš najveći problem odlazak cijelih obitelji, koje ne vide perspektivu u ostanku ovdje. Dug je put kako bi se ovaj trend zaustavio i treba puno toga učiniti kako bi običan čovjek vidio da se pokreće na bolje. Više od 20 godina loše politike, kriminalne privatizacije, zlouporabe javnih resursa, enormno bogaćenje pojedinaca, doprinijelo je gubljenju vjere i u politiku i u političare. Ja svojim primjerom i svojim životom pokušavam pokazati ljudima kako je moguće i drukčije živjeti i da se treba boriti za bolje i pravednije društvo. Promjenu negativnih društveni trendova nužno je započeti prvim korakom, a taj je  promjena vladajućih struktura! Bez promjene vlasti nemoguće su promjene.

Što mislite o radu hrvatskih predstavnika u institucijama u BiH u zadnje četiri godine?

Moje je mišljenje kako ti tzv. hrvatski zastupnici ne rade u interesu naroda. Oni rade isključivo u interesu pojedinaca i određenih interesnih skupina. Dok se s jedne strane pojedinci bogate, s druge strane narod masovno iseljava. Kako onda drukčije nazvati njihovo djelovanje u institucijama, nego služenje pojedincima, koji su ih postavili u te institucije.

 

Kako se namjeravate boriti protiv korupcije i kriminala koji su rak rana ovoga društva?

Ovi izbori su prigoda da na vlast dođu oni koji istinski žele sankcioniranje korupcije, kriminala i pojedinaca, koji tome pogoduju. Nadam se kako će se poslije listopada puno toga promijeniti i da ćemo moći govoriti o pozitivnim promjenama u razvoju BiH.

Što nudite kao rješenje, poglavito kada su u pitanju mladi?

-Donošenje zakona, kojima će, između ostalog, biti omogućeno oduzimanje kriminalno stečene imovine te onemogućena zastara kaznenih djela iz područja privatizacije, kao i sankcioniranje nepotizma. Između ostalog, potrebno je donijeti jasna pravila za svako novo upošljavanje u javnom sektoru, gdje bi prvi kriterij bila struka.

Što su, po Vašemu mišljenju, uz ove nabrojane, problemi kojima ćete se baviti kada se nađete u određenom zakonodavnom tijelu?

Nemoguće je u jednom intervjuu osvrnuti se na sve probleme, kojima bi se trebalo ozbiljno pozabaviti. U svakom slučaju, nužna je skrb za mlade i donošenje zakonskih rješenja, koja će poticati mlade obitelji s djecom na ostanak. Do sad su nam vladajući predlagali takva zakonska rješenja po kojima se čini kako je grijeh imati djecu, umjesto da je to prednost i da obitelji s više djece imaju što više, kako poreznih, tako i drugih olakšica.

Vaša poruka biračkom tijelu na čije glasove računate.

Ovi su nam izbori prilika da prekinemo ovu višedesetljetnu vladavinu, koja je upropastila i opustošila gotovo sve krajeve u BiH, posebno područje Hercegbosanske županije. „Hrvatski odgovor“ vladajućih u HBŽ-u bio je dovođenje hrvatskoganaroda do situacije da se bori za o(p)stanak! Izađite na izbore i izaberiteone ljude, koji su spremni učiniti nešto bolje i za svoj narod i za svoj kraj i za sve ljude u BiH. Iziđite na izbore i dajte glas nama, koji želimo da o(p)stanemo na svome i preuzmemo istinsku odgovornost za Bosnu i Hercegovinu!

 Razgovarao: I. Marić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *