INTERVJU Bariša Čolak: Pod krinkom građanske države bošnjačke stranke žele provoditi majorizaciju Hrvata

Želim vjerovati da je konačno došlo vrijeme da će nakon izbora retorika biti drugačija, a posebno kod onih koji i danas zagovaraju nešto što nije budućnost, odnosno pod krinkom građanske države žele dominirati i žele majorizaciju Hrvata. To nije dobro ni za koga, naglasio je Čolak

 

Bariša Čolak, kandidat HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskoga narodnog sabora za Zastupnički dom Parlamenta BiH, aktualni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH te voditelj odjela za Ustavno-pravna pitanja HNS-a u razgovoru za Dnevni list govori o izazovima koji očekuju BiH nakon ovogodišnjih izbora, borbi hrvatskoga naroda za jednakopravnošću, pitanju Izbornog zakona kao i dosadašnjem tijeku kampanje HDZ-a BiH i stranaka HNS-a.

Ističe kako je zadovoljan odzivom na terenu, raspoloženju ljudi, kao i komunikaciji koja se gradi te navodi kako su ljudi prepoznali kvalitetu programa HDZ-a BiH i stranaka HNS-a. Čolak je uvjeren kako će te stranke osvojiti najveći broj glasova hrvatskog naroda u BiH i to kada je riječ o svim razinama vlasti te očekuje pobjedu Dragana Čovića kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva.

Kada je pak riječ o izazovima koji slijede nakon izbora, Čolak je upozorio kako se radi o brojnim neriješenim pitanjima kao i pitanju hoće li drugi narodi konačno uvažiti legitimne zahtjeve Hrvata za ravnopravnošću. Istodobno, potrebno je dati odgovor i na pitanje hoće li BiH konačno početi usvajati europske vrijednosti i okrenuti se euroatlantskom putu ili će i dalje ostati zatočena

S obzirom na činjenicu da zbog nespremnosti političkog Sarajeva nije došlo do promjene Izbornog zakona u dijelu koji se tiče popunjavanja federalnog Doma naroda što očekujete nakon listopadskih izbora? Kako će se riješiti pitanje implementacije izbornih rezultata?

-Bilo bi sve izvjesno da imamo riješena pravila po kojima bi implementirali izborne rezultate. Mi možemo žaliti zašto to nije napravljeno, ali čitava javnost zna zašto to nije napravljeno. Iako smo nudili rješenja da to bude napravljeno na vrijeme i da ne ulazimo s neriješenim pitanjima u predizbornu kampanju. Sada nam je stanje takvo da se jednostavno moramo usredotočiti na kampanju i provesti izbore. Kako ćemo implementirati izborne rezultate zaista ne mogu dati odgovor. to je pitanje za milijun dolara.

Jer, jednostavno nemamo u ovom trenutku pravila po kojima ćemo to napraviti i to jeste nešto što opterećuje. Ali, mi se sada moramo usredotočiti isključivo na to da postignemo što bolje rezultate u što i ne sumnjam. Onda se nadati da ćemo naći rješenje kako i na koji način implementirati izborne rezultate.

Kako gledate na dosadašnji tijek kampanje HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskoga narodnog sabora? Jeste li zadovoljni tempom, procesom  komuniciranja poruka i odzivom građana na terenu?

-Apsolutno sam zadovoljan; naša kampanja će i u nastavku biti sigurno korektna, transparentna, a poruke će biti pozitivne. Naravno da ćemo se pozivati na ono što je urađeno, kao i na ono što treba uraditi. Kada je riječ o kampanjama drugih ne bih o tomu govorio, čini mi se da su neki krenuli prilično oštro. Mislim pak da su samo vjerodostojnost i rezultati rada ono što će opredijeliti birače, a ne tko će više i glasnije govoriti.

Mi ćemo iskomunicirati svoju kampanju s biračima kroz poruke koje smo već naveli u našemu izbornom programu kao i kroz kodeks našega ponašanja.

Tako ćemo se ponašati. Što se tiče poruka, one će biti prepoznatljive kroz samu kampanju. Mi ćemo kroz naše nositelje listi na svim razinama, počevši od županijske pa do člana Predsjedništva, prezentirati poruke. Naš program nije nepoznat, on se nalazi na web stranici, javan je i transparentan.

Budući da nije došlo do promjene izbornih pravila postoji li bojazan da će Željko Komšić ući u Predsjedništvo?

-Naše biračko tijelo nema veze s biračkim tijelom Komšića niti bilo koga drugog. Njegovi glasovi su isključivo bošnjački glasovi uz jedan zanemariv postotak, na granici statističke greške, kada je riječ o hrvatskim glasovima.

Bošnjačka politička scena ovaj put nije jednostavna, stanje je prilično gusto;  znate koliko imaju pretendenata na položaj člana Predsjedništva. A to su upravo glasovi na koje Komšićč može računati, odnosno to su glasovi bošnjačkog naroda. Ne vjerujem da će imati toliki komoditet da će se moći odricati tolikih glasova kao što je to bilo do sada.  Uvjeren sam da će gospodin Dragan Čović postati ponovno hrvatski član Predsjedništva.

Jasno je kako pred BiH stoje brojne zadaće koje mora ispuniti u idućem razdoblju. Koji su najveći izazovi nakon ovogodišnjih izbora, kako u kontekstu BiH, tako i položaja hrvatskog naroda?

-Mislim da se nalazimo na svojevrsnoj raskrsnici; hoće li BiH nakon izbora krenuti ubrzano u europske i euroatlantske integracije ili će ostati na jednoj stanci koja ne vodi ničemu, odnosno vodila bi stagnaciji i daljnjem atrofiranju stanja u BiH što nikomu, ama baš nikomu ne bi trebalo biti u interesu.

Konačno je vrijeme da se krene ubrzanim koracima u reforme, brže ka EU i jednako tako ka euroatlantskim integracijama jer bez toga naše će stanje i uopće život biti sve teži i neizvjesniji. Mislim da će ipak kod svih stranaka doći do promjene stava.

Naravno, očekujem i da drugi s kojima živimo u BiH konačno shvate da je došlo vrijeme da i oni priznaju da smo mi Hrvati jednako kao i oni politički narod u BiH, da imamo pravo kao konstitutivan narod biti ravnopravan te da imamo pravo izabrati svoje političke predstavnike u ona tijela vlasti koja su tako po Ustavu definirana-mislim tu na domove naroda i člana Predsjedništva.  Bez toga mislim da ova naša država nema budućnosti. Želim vjerovati da je konačno došlo vrijeme da će nakon izbora retorika biti drugačija, a posebno kod onih koji i danas zagovaraju nešto što nije budućnost, odnosno pod krinkom građanske države žele dominirati i žele majorizaciju Hrvata. To nije dobro ni za koga.

Mislim da će se nakon izbora morati promijeniti način ponašanja i retorika, jer ovo ne vodi ničemu.

Razgovarao: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

One thought on “INTERVJU Bariša Čolak: Pod krinkom građanske države bošnjačke stranke žele provoditi majorizaciju Hrvata

  • rujan 14, 2018 at 6:35 pm
    Permalink

    Nije tačno! Građani BiH, a bošnjaka je dobrano preko polovinežele samo jedno – DA SE OTARASE LOPOVA, UHLJEBA U SOPSTVENI REDOVIMA A TAKOĐE I FAŠISTA, uzp-A I đikana u BiH!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *