Inovacije pokreću ekonomski rast

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, njegov zamjenik i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko prisustvovali su u Sarajevu otvaranju Treće konferencije inovacija i tehnologije Unlimited – kooperacije Kine i zemalja središnje i istočne Europe (China – CEEC).

U svom obraćanju sudionicima konferencije, predsjedatelj Zvizdić izrazo je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH kojim predsjedava prepoznalo značaj pokretanja ovakve inicijative u okviru suradnje Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe, kao i značaj održavanja ove konferencije i sajma inovacija kao iznimne platforme za razmjenu inovacija, talenata, ideja i kreativne suradnje te što je, od prve godine, podržalo i ohrabrilo mlade koji su se udružili i pokrenuli ovaj značajan projekt.

Ocijenivši da živimo u vremenu u kojem su nužni kontinuirani i maksimalni napori u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti, nastavak fiskalnih i institucionalnih reformi, daljnje unaprjeđenje poslovnog ambijenta bez postojanja ikakvih nepotrebnih barijera, stvaranje realnih administrativnih i financijskih pretpostavki za nastanak i razvoj malih i srednjih poduzeća kao bitnog temelja za održivi razvoj, Zvizdić je rekao da, pak, nema rasta i razvoja bez simbioze nekoliko ključnih faktora: prvi je postojanje i planska uporaba prirodnih potencijala, drugi su adekvatni ljudski resursi s potrebnim znanjima, vještinama i kompetencijama, što znači razvoj znanosti, istraživanja i inovacije, dok su treći investicije, domaće i strane. “Istodobno, europske integracije BiH će kao rezultat imati pristupanje velikom i zahtjevnom tržištu s razvijenim i jasnim institucionalnim sustavom i pravilima. Zato u svakom trenutku moramo znati odgovor na pitanje: što su konkurentske i komparativne prednosti BiH i kako ćemo izvršiti stručnu i dugoročno održivu, a ipak tržišno orijentiranu, odnosno ekonomsku valorizaciju naših ukupnih resursa“, dodao je on te ukazao na potrebu da se, u svjetlu navedenog, djeluje u nekoliko pravaca: planski, dakle projektno, uz sve potrebne mjere zaštite i očuvanja, smanjiti postojeću disproporciju između prirodnih potencijala kojima raspolažemo i stupnja njihove stvarne iskorištenosti; pravodobno prepoznavati potrebe gospodarstva i tržišta i povećati stupanj suradnje privatnog i javnog partnerstva; povećati konkurentnost ekonomije i domaćih proizvoda, ne samo kako bismo domaće kupovali već i izvozili; unaprijediti obrazovanje kao osnov konkurentnosti društva i ekonomije; i, konačno, jačati ekonomski sustav koji podupire inovativnost, istraživanje i suvremene tehnologije. U tom je kontekstu dodao i da je, budući su konkurentnost, originalnost i inovativnost ključ za postizanje uspjeha, reforma obrazovnog sustava osnov za razvoj ljudskih resursa.

“Upravo je Unlimited platforma pružila priliku mladim i talentiranim osobama, kojima BiH nesumnjivo obiluje, i dala im mogućnost i pružila perspektivu da rade a svoja kreativna rješenja, svoju sudbinu, svoj posao i život vežu za BiH. Inovacije pokreću ekonomski rast. Stoga je ovaj forum važna spona u jačanju suradnje u oblasti tehnologije, znanosti i poduzetništva između Kine i zemalja središnje i istočne Europe. Svjesni smo i imamo veliku odgovornost ići u korak s novim izazovima i na najbolji način iskoristiti izazove ali i znanja i vještine naših pametnih, perspektivnih i vrijednih mladih ljudi“, rekao je, među ostalim Zvizdić.

U ime Vlade Kine, sudionike konferencije iz 17 zemalja pozdravio je zamjenik kineskog  ministra znanosti i tehnologije Zhang Jianguo potvrđujući da na osnovu velikog iskustva u razvoju industrija Kina i dalje želi raditi na suradnji 16+1 kako bi se promoviralo inovacije i razvijalo tržište. Ministar prometa BiH Jusko vidi dugoročnu korist konferencije u priključivanju BiH i Balkana svjetskim tehnološkim trendovima, pomaku u razvoju znanstvenih i tehnoloških parkova, kao i povećanju zaposlenosti mladih u regiji. “Kroz osnovnu temu foruma Inovativni i tehnološki razvoj konkurentnih industrija u zemljama 16+ 1 inicijative prepliće se raznovrstan sadržaj s panelima koji pokrivaju teme inovacija, tehnološki razvoj, poduzetništvo, prezentacije uspješnih projekata, bilateralne sastanke, predstavljanje 3D printera i drugih tehnoloških inovacija“, kazao je Jusko. Uz dosadašnji napredak u suradnji Kine i zemalja središnje i istočne Europe u oblasti inovacija i tehnologije između, on smatra da je ostvarena zajednička vizija budućnosti s nakanom da se dodatno ojača suradnju u oblasti inovacija i tehnologije.

Na marginama skupa, ministar Jusko i direktor Odjela za istočnu i sjevernu Europu kineske tvrtke Huawei Tian Hua potpisali su Zajedničku izjavu o izgradnji pametnog i sigurnog grada.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *