Zastupnici evakuirani, prosvjednici pokušali ući u zgradu, policija uzvratila silom

 Više desetina demobiliziranih boraca, bivših pripadnika i Armije RBiH i HVO-a, okupilo se na prosvjedu ispred sjedišta Parlamenta FBiH u Sarajevu dok je u tijeku bila tematsku sjednica Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH posvećena obrazovanju. Borci su istaknuli veliki transparent na kojem piše „Registar“, što implicira na njihov zahtjev vladajućim strukturama za uspostavu jedinstvenog registra boraca.

Ukinuti financiranje udruga

Jedan od zahtjeva demobiliziranih boraca je i uvođenje mjesečnih novčanih naknada onima od njih kojima dosadašnji zakoni nisu propisali nikakva prava te vrste, a bili su u obrambenim jedinicima tijekom proteklog rata u BiH, kao i ukidanje financiranja svih braniteljskih udruga na svim razinama. Oni, stoga, traže da Parlament FBiH na na dnevni red za ovaj tjedan najavljenih sjednica stavi i boračku problematiku. U zgradi Parlamenta FBiH te na platou ispred nje od jutarnjih je sati bilo uočljivo pojačano prisustvo policije.

Ahmo Zulić, demobilizirani borac iz Zvornika je rekao da borci planiraju ostati tu.

“Bude li trebalo, do smrti. Oni naše vapaje ne žele čuti. Zimus smo bili na temperaturi od -20 stupnjeva a oni nas samo vuku za nos, na čelu s resornim ministrom Bukvarevićem. Mi mislimo da će mnogo biti gore nego zimus. Mi smo danas došli da riješe naša pitanja, sada ili nikada. Ako ne žele, mi ćemo napraviti mnogo gore nego zimus. Sada nećemo blokirati puteve, već ćemo raditi nešto drugo“, naveo je on.

Vlado Marušić iz Udruge Razvojačeni branitelji HVO-a ZHŽ-a kazao je za Klix.ba da će razvojačeni branitelji HVO-a iz Gruda, Širokog Brijega, Posušja, Posavine i Viteza i sutra biti pred zgradom Parlamenta FBiH, zajedno s predstavnicima udruga nastalih iz Armije BiH iz Unsko-sanske, Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županije.

No, vladajuće ali i oporbene stranke u FBiH tvrde da jesu za rješavanje boračke problematike, ali i da u parlamentarnu proceduru još nisu stigli potrebni propratni akti i zakon na osnovu kojeg je to moguće učiniti.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović je izrazio spremnost da tematska sjednica o boračkoj problmatici bude održana istog dana kad iz Vlade FBiH u proceduru stigne nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja. Dodao je i da SDA jest za donošenje tog zakona, ali u varijanti koju FBiH može financijski podnijeti. Drugim riječima, da se borački dodatak može uvesti samo onim demobiliziranim borccima koji navrše 60 ili 57 godina života a još nisu stekli uvjete za mirovinu. Dodatak bi primali dok ne steknu uvjete za umirovljenje.

Odugovlačenje

Šef kluba stranaka predvođenih HDZ-om BiH Jozo Bagarić je također potvrdio da u parlamentarnu proceduru još nije upućen nacrt zakona o pravima demobiliziranih branitelja, zbog čega su, kako je ocijnio, mali izgledi da se u ovih dana u Parlamentu otvori rasprava o braniteljima. Stava je da je donošenjem tog, kao i zakona o boračkim udrugama od posebnog društvenog značaja, moguće ispuniti boračke zahtjeve.

Šef Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović drži da su zahtjevi opravdani te optužuje Vladu što dosad nije dostavila u parlamentarnu proceduru nacrt zakona o demobiliziranim braniteljima, dok je šef Kluba oporbenog SDP-a BiH Elvir Karajbić podsjetio da ta stranka tematsku sjednicu u Parlamentu o boračkim zahtjevima traži već deset mjeseci. On, pak, optužuje rukovodstvo Zastupničkog doma da to nije dozvolilo.

U međuvremenu, predsjedatelj Zastupničkog doma FBiH Edin Mušić najavio je da će se između dviju sjednica sastati Kolegij Doma te će, između ostalog, razgovarati i o ranijim zastupničkim zahtjevima za održavanje tematske sjednice o boračkoj problematici.

“Zaboravljeni branitelji“ blokirali autoput kod GP Bijača

Pripadnici Udruge “Zaboravljenj branitelji“ u utorak su ponovno blokirali autoput kod graničnog prijelaza Bijača. Veljko Vukojević, jedan od članova te udruge, za Klix.ba je kazao da je Parlament FBiH odgovoran za to. “Mi ovo nismo željeli, Parlament je kriv. Naši su zahtjevi poznati i mi od njih sigurno nećemo odustati. Put ostaje blokiran do daljnjeg“, kazao je za Klix Vukojević.

Evakuacija zastupnika i fizički obračun

Oni su u jednom trenutku oformili tim od pet predstavnika koji su ušli u zgradu Parlamenta FBiH, ali uprkos čekanju nije primio niko od zastupnika. Kada su izašli iz zgrade i priopćili kolegama da nisu primljeni na pregovore, pokušali su na silu probiti kordon policije koja im je uzvratila silom.
Policija je iz hola zgrade Federalnog parlamenta udaljila novinare. Nakon toga su pripadnici Federalne uprave policije FUP evakuirali sve zastupnike iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Razlaz demonstranata ispratile su rijetke kamere i poneki novinar.

Prethodno, dok su zastupnici, novinari i ostali sudionici današnje sjednice Zastupničkog doma još bili u zgradi, shvativši da se izvan tog prostora “nešto dešava”, osiguranje im je preporučilo evakuaciju iz objekta.

Većina učesnika je tako i postupila te ih je osiguranje provelo do alternativnog izlaza, a u skupštinskoj sali ostala je nekolicina novinarskih ekipa koje su bezuspješno pokušavale saznati detalje. Uskoro su i oni izašli iz zgrade jer je to, sad već izričito, tražilo od njih osiguranje i provelo ih do alternativnog izlaza.

Napolju, na platou, ispred glavnog ulaza u zgradu stajali su specijalci. Uskoro su se demonstranti razišli saznavši da su zastupnici napustili objekt, te su se odlučili povući u kamp ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

 Za sutra je najavljen nastavak prosvjeda u puno većem broju, a sve konkretne odluke o terminu početka protesta borci će donijeti u toku noći.

2 thoughts on “Zastupnici evakuirani, prosvjednici pokušali ući u zgradu, policija uzvratila silom

 • travanj 17, 2018 at 8:31 pm
  Permalink

  vidi narodnog heroja Zorana Cegara picke….kako tuce veterane…Smradu ostavi pendrek pa se ko musko tuci…..nakrao se zuti ti sve dao ko Patkovicu pa sad udri po sirotinji…..JTMSvoju

  Reply
 • travanj 17, 2018 at 8:59 pm
  Permalink

  Ovi Ljudi, Borci se ni matka nisu bojali, danas su spremni na sve. Da je pameti u vladajućoj koaliciji, a nema je sve bi uradili da se borci iz 2000 god skinu sa spiska. Ovako SBB i neki HDZ, pale vatru, a neznaju da će prvi izgorjeti. Jel tako Radžo i Hrvatu? Nema vam spasa, nikome iz vladajuće trojke u Federaciji! G O T O V I STE!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *