Implementacija projekata vrijednih 70 milijuna

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske (RS) će u naredne dvije godine implementirati projekte ukupne vrijednosti 70 milijuna KM, najavio je resorni entitetski ministar Davor Čordaš na sastanku sa šeficom regionalne kancelarije OHR-a u Banjoj Luci Marianne Berecz.

Čordak je upoznao Berecz s problemima izbjegličko-raseljeničke populacije, kao i zajedničkim projektima koje Ministarstvo implementira, kao što je Regionalni program stambenog zbrinjavanja, koji se finansira iz donatorskih sredstava.

Bilo je riječi i o projektu zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja (CEB 2), projektu obnove stambenih jedinica za raseljene osobe u Bosni i Hercegovini (SAF) i projektu rekonstrukcije stambenog fonda OPEC koji se finansiraju iz kreditnih sredstava.

Čordaš je istakao da će u naredne dvije godine, samo kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja biti izgrađeno oko 1.000 stambenih jedinica, kao i da postoji mogućnost da neki od projekata budu nastavljeni i nakon tog perioda, odnosno tokom 2019. i 2020..

Ambasadorka Berecz se interesovala i za spremnost Vlade RS-a da odgovori na eventualni priliv novih migranata.

Čordaš je rekao da je formirana Interresorna radna grupa za pružanje pomoći migrantima, u kojoj učestvuje i predstavnik Ministarstva, koja aktivno radi na procjenama mogućnosti priliva migranata, kao i na planiranju aktivnosti koje trebaju biti preduzete u slučaju dolaska migranata.

Dodao je da će prema procjenama ove grupe, ukoliko dođe do ulaska većeg broja imigranata, BiH morati zatražiti pomoć međunarodnih institucija, jer će adekvatno zbrinjavanje ovih ljudi zahtjevati jako velika finansijska sredstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *