ILEGALNI MIGRANTI Traži se nova lokacija za privremeni centar

I dok entitetske i državne vlasti razmatraju kako riješiti problem s ilegalnim migrantima, na nižim razinama, a posebice kada je riječ o Unsko-sanskoj županiji i dalje se traži rješenje u smislu osiguranja lokacije na kojoj bi se trebao organizirati privremeni centar za ilegalne migrante kako bi se isti sklonili s ulica i trgova

Iako je to bilo najavljeno, Vijeće ministara nije razmatralo informaciju o stanju u području migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH, a kako je potvrdio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ova točka nije bila na dnevnom redu jer nije bio prisutan predlagač, odnosno ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Nadzor kretanja

Međutim, o načinu kontroliranja kretanja migranata kroz područje Republike Srpske danas će biti riječi na Vladi RS-a, a u tom je kontekstu ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač jučer naveo kako će se na sjednici najvjerojatnije razmatrati inicijativa za formiranjem koordinacijskog tijela za praćenje kretanja migranata kroz RS. Ovu će inicijativu na prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika Vladi dostaviti MUP, a predviđeno je da u to tijelo budu uključeni, kako MUP i sve policijske uprave, tako i lokalne zajednice kao i Civilna zaštita.

Lukač je naveo kako na ovaj način žele u potpunosti kontrolirati kretanje migranata kroz RS. Napomenuvši kako Republika Srpska nema mogućnosti, ni resurse da pravi kampove i centre.

„To RS ne može sebi da priušti, u humanitarnom smislu možemo da pomognemo ljudima kojima je u prolasku potrebna neka zdravstvena zaštita i da im pomognemo u što bržem prolasku kroz teritoriju RS-a“, naveo je Lukač.

Nova lokacija

I dok se entitetske i državne vlasti razmatraju kako riješiti problem s ilegalnim migrantima, na nižim razinama, a posebice kada je riječ o Unsko-sanskoj županiji i dalje se traži rješenje u smislu osiguranja lokacije na kojoj bi se trebao organizirati privremeni centar za ilegalne migrante kako bi se isti sklonili s ulica i trgova gradskih središta. Premijer Unsko-sanske županije Husein Rošić najavio je kako će idućih dana organizirati još jedan sastanak na kojem će se pripremiti popis svih pogodnih lokacija za takav centar na prostoru ove županije, te kako bi Vijeće ministara trebalo izabrati.

Istodobno, kada je riječ o do sada smještenim migrantima, jučer je Vladimir Mitkovski, koordinator za hitne slučajeve za Unsko-sansku županiju Međunarodne organizacije za migracije potvrdio kako je u hoteli Sedra u Cazinu trenutno oko 100 migranata koji su izmješteni s područja Bihaća i Velike Kladuše.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

One thought on “ILEGALNI MIGRANTI Traži se nova lokacija za privremeni centar

  • kolovoz 2, 2018 at 1:05 am
    Permalink

    FASISTI sa Zapada koji su ovo proizveli i jadne ljude napravili izbjeglicama i migrantima treba da rijese problem.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *