ILEGALNI MIGRANTI Odbijen prijedlog šatorskog naselja, upitna i lokacija centra

Izaslanstvo općine Velika Kladuša nije se složilo s prijedlogom Mektića da se u mjestu Polje, koje je na prostoru spomenute općine, izgradi privremeno šatorsko naselje.

Hoće li se migrantska kriza koja posebice pogađa prostor općina i gradova u Unsko-sanskoj županiji konačno staviti pod nadzor i dalje je upitno, no jučer održani sastanci

predstavnika lokalnih i županijskih vlasti, kao i onaj na kojem je bio ministar sigurnosti

BiH Dragan Mektić rezultirali su najavama kako će se situacija početi poboljšavati.

Ipak, još uvijek je nejasno gdje će biti lokacija na kojoj će se formirati jedinstveni prihvatni centar za migrante, a nakon sastanka izaslanstvo općine Velika Kladuša nije se složilo s prijedlogom Mektića da se u mjestu Polje, koje je na prostoru spomenute općine, izgradi privremeno šatorsko naselje.

Mektić je, kako u izjavi za Srnu navodi predsjednik Općinskog vijeća Velike Kladuše Fikret Bašić, kazao kako bi navedeno naselje financirala Europske unija do izgradnje migrantskog prihvatnog centra u Medenom Polju, međutim konačan dogovor nije postignut.

Bašić je kazao kako nisu mogli prihvatiti prijedlog o formiranju privremenog šatorskog naselja na području općine Velika Kladuša, naglasivši kako izaslanstvo općine nije moglo preuzeti na sebe odgovornost da su suglasni sa tim prijedlogom jer je Općinsko vijeće donijelo zaključke u kojima se traži izmještanje svih migranata sa područja općine Velika Kladuša. Potvrdio je i kako će o svemu zasjedati i Kolegij Općinskog vijeća.

Pitanje Medenog Polja

S druge strane sporna je i lokacija centra u Medenom Polju, pa je tako zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Predrag Jović kazao Srni kako

srpski predstavnici u Vijeću ministara neće dopustiti da se na područjima sa srpskom većinom u Federaciji BiH formiraju i grade izbjeglički centri za smještaj ilegalnih migranata, naglasivši kako su informacije o centru u Medenom Polju koje je većinski naseljeno Srbima politička priča koju je netko pustio.

Pojasnio je kako je kontaktirao srpske udruge kao i Ministarstvo sigurnosti te da će ukoliko se centar bude pravio on biti blizu granice s Hrvatskom.

Ništa nije odobreno

S druge strane županijski premijer Husein Rošić naveo je nakon sastanka s gradonačelnicima i načelnicima u ovoj županiji kako su u Krajini jedinstveni u stavu da će pomoći državi BiH u rješavanju migranstke krize.

„Na žalost, sav teret do sad je bio isključivo na nama, s našim ograničenim nadležnostima i budžetima. Zahvaljujući profesionalizmu policije i zdravstvenog sektora uspjeli smo održati kontrolu. Izlazili smo u susret i s prijedlozima lokacijama za prihvatni centar, ali ništa od predloženog nije odobreno od međunarodne zajednice. Naglašavam, mi ne bježimo od obveze da pomognemo državi, ali ne možemo sami iznijeti obaveze države“, kazao je on. Izrazio je nadu kako će Ministarstvo sigurnosti postići dogovor o lokaciji za budući prihvatni centar za migrante, izvan urbanih zona gradova.

U međuvremenu timovi su, potvrdio je, pripremili sve da danas  može početi privremeno izmještanje obitelji sa djecom i djece bez roditeljske pratnje, kojih je 65, u prostorije hotela Sedra nadomak Cazina.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *