ILEGALNI MIGRANTI Dječjim čamcima pokušavaju prijeći Drinu

Kada je pak riječ o pokušajima ilegalnih migranata da prijeđu rijeku Drinu načelnik Uprave policije MUP-a RS-a Dragan Jevđenić je naveo kako su zajedno s pripadnicima Granične policije otkrivali improvizirane i dječje čamce kao i boce za vodu koje migranti opašu oko sebe kako bi prešli rijeku

Migrantska kriza se nastavlja, a u posljednji vrijeme najveći je pritisak na grad Bijeljinu zbog čega je potrebno što prije uputiti zahtjev da se na tom području organizira rad Službe za strance u tri smjene kako bi se izbjeglo da migranti budu bez nadzora.

Duljina vodene granične crte kao i složen i nepristupačan teren gdje postoji veliki broj putova koji ilegalni migranti mogu da koriste samo su neki od faktor zbog čega je na ovaj prostor potrebno obratiti posebnu pažnju. Ovo su samo neki od zaključaka i poruka nakon jučer održanog sastanka Koordinacijskog tijela RS-a za praćenje kretanja ilegalnih migranata, a s kojeg je još jednom jasno poručeno kako na prostoru toga grada kao i cijele Republike Srpske nema uvjeta i kapacitata za smještaj ilegalnih migranata.

Migranti u gradu

Načelnik Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Jevđenić kao poseban problem naveo je slabo organizirani rada Službe za strance za prostor Bijeljine, upozorivši kako od petka poslijepodne do ponedjeljka ujutro ta služba ne radi, te je evidentno kako za to vrijeme 70 do 100 ilegalnih migranata boravi na prostoru ovog grada zbog čega ih i policija nadzire. Stoga je usvojen zaključak kojim se traži od Koordinacijskog tijela-operativne grupe za migracije BiH da se u Bijeljini organizira rad spomenute službe i u tri smjene.

Istodobno, kada je riječ o samoj granici, jučer je istaknuto kako područje koje pokriva Policijska uprava Bijeljina ima oko 80 kilometara vodene granične linije te gotovo 40 lokacija koje ilegalni migranti mogu iskoristiti kako bi ušli u zemlju.

Kako bi se unaprijedio nadzor granice održan je i sastanak s predstavnicima Granične policije BiH na kojem su, naveo je Jevđenić, izrazili spremnost pomoći u nadzoru granice podsjetivši kako već 80 službenika MUP-a izravno pomaže Graničnoj policiji, a jučer je dogovoreno da se taj broj i poveća na području Bijeljine.

Dodao je kako je od ukupnog broja ilegalnih migranata evidentiranih u RS-u (2.244) više od polovice pronađeno u Bijeljini i Zvorniku.

Kada je pak riječ o pokušajima ilegalnih migranata da prijeđu rijeku Drinu on je naveo kako su zajedno s pripadnicima Granične policije otkrivali improvizirane i dječje čamce kao i boce za vodu koje migranti opašu oko sebe kako bi prešli rijeku.

Nema uvjeta za smještaj

Na sjednici Koordinacijskog tijela RS-a za praćenje kretanja ilegalnih migranata ponovljeno je kako na području Republike Srpske nema uvjeta ni kapaciteta za smještaj ilegalnih migranata, te da će Policija Republike Srpske maksimalno pružiti pomoć kolegama iz Granične policije BiH. Jevđenić je naglasio kako na prostoru svih lokalnih zajednica u RS-u rade pojačan nadzor putova te kako rade na tomu da ilegalni migranti budu što brže sprovedeni do nadležnih institucija.

Gradski menadžer Bijeljine Miloš Stevanović pojasnio je kako je cilj ovog grada da se

ilegalnim migrantima omogući nesmetan i brz prelazak preko teritorija Republike Srpske. Kazao je i kako su se i Bijeljina i Zvornik usuglasili kako nemaju namjeru odobriti gradnju

bilo kakvih objekta gdje bi migranti boravili, poštujući sve ranije zaključke Vlade Republike Srpske u vezi s tim. Podsjećamo, na području Policijske uprave Bijeljina u dva protekla dana pronađeno je čak 45 ilegalnih migranata, mlađe starosne dobi. Migranti su predani službenicima Granične policije BiH na daljnje postupanje, potvrđeno je iz PU Bijeljina.

Istodobno, u kontekstu ilegalnih migranata na prostoru Unsko-sanske županije danas bi se mogla donijeti odluka o lokacijama za smještaj.

Pritisak na BiH

O problemima s kojima se sreće Bosna i Hercegovina kao jedna od zemalja na novoj ruti koja ide preko prostora zapadnog Balkana ka zemljama Unije pisao je i Frontex koji je u svojem izvješću, sumirajući podatke za prvih sedam mjeseci ove godine, upozorio na trendove koji su vidljivi na granici BiH.

Uz opasku kako na „glavnoj“ ruti koja ide preko Srbije, Mađarske i Hrvatske trenutno ima mali broj migranata, ističe se postojanje paralelne rute koja prolazi preko Albanije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, kao i Srbije i BiH te se ukazuje na povećen migracijski pritisak.

Kada je riječ o brojkama koje se mogu dovesti u vezu s povećanim priljevom migranata na granice BiH može se uzeti dio koji se odnosi na prostor istočnog Meditarana na kojem je Frontex zabilježio ukupno 29.500 migranata za prvih sedam mjeseci, a u najvećem broju slučajeva radilo se o Iračanima, Sirijcima i Afganistancima.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *