IFET FERAGET: Rješenje slučajeva Dragičevića i Memića bit će prijelomni za BiH

Ovo su prijelomni trenutci za BiH, ali i za Međunarodnu zajednicu u BiH. Došli smo na najniži prag neosjetljivosti sustava i odnosa prema žrtvi od bilo koje europske zemlje. Došli smo u situaciju da nam djeca budu ubijana, a da ne smijemo tražiti krivce. Zakazao je cjelokupan sustav u BiH, na sceni je zloupotreba ovlasti tužitelja, policije i politike kroz lažne postupke jer krive, montirane istrage ne mogu dovesti do pravih rezultata. Rasvjetljavanjem ovih slučajeva, a što je potpuno sigurno, bez posljedica neće proći ni najviši dužnosnici koji su sada na vlasti. Ipak, ja sam optimist, kaže za Dnevni list odvjetnik Feraget.

Dva nerazjašnjena slučaja, mladića Davida Dragičevića, Banjalučanina i Dženana Memića, Sarajlije, a što je već sada potpuno sigurno, odredit će budućnost Bosne i Hercegovine, kao zemlje koja je upravo sada na svojoj povijesnoj prekretnici i najtežem ispitu – slomu kriminala u policijsko-pravosudnim redovima.

To odlučno tvrdi Ifet Feraget, odvjetnik obitelji Memić i Dragičević koje od bh. pravosuđa traže odgovore i istinu o ubojstvima svojih sinova. Tog odgovora još uvijek nema, kao ni odgovora tko i zašto krije istinu o ubojstvima dvojice 21-godišnjih mladića koja su potresla BiH i zemlje u okruženju te na BiH skrenule pozornost svjetske javnosti.

Zloupotreba ovlasti tužitelja – koga i zašto štite?

“Ovo su prijelomni trenutci za BiH, ali i za Međunarodnu zajednicu u BiH. Došli smo na najniži prag neosjetljivosti sustava i odnosa prema žrtvi od bilo koje europske zemlje. Došli smo u situaciju da nam djeca budu ubijana, a da ne smijemo tražiti krivce. Zakazao je cjelokupan sustav u BiH, na sceni je zloupotreba ovlasti tužitelja, policije i politike kroz lažne postupke jer krive, montirane istrage ne mogu dovesti do pravih rezultata. Rasvjetljavanjem ovih slučajeva, a što je potpuno sigurno, bez posljedica neće proći ni najviši dužnosnici koji su sada na vlasti. Ipak, ja sam optimist”, kaže za Dnevni list odvjetnik Feraget.

Mladi, 21-godišnji David Dragičević posljednji put živ je viđen 17. ožujka 2018. godine, a 24. ožujka njegovo beživotno tijelo pronađeno je u rijeci Vrbas, na ušću Crkvene. Istražitelji su potvrdili da se radi o “zadesnoj” smrti, a počele su i informacije da je pokojni mladić skočio u rijeku, da je narkoman i kradljivac itd. Ove “kvalifikacije” trebale su biti razlozi za njegovu smrt i konačno okončanje istrage. Slučaj bi bio zatvoren, a javnost bi uskoro zaboravila da se u Banja Luci “jedan mladić-narkoman bacio u rijeku”.

Međutim, Davidov otac Davor Dragičević nije se mogao pomiriti s ovime. Danima je na Trgu Krajine očajnički tražio istinu o ubojstvu svoga sina, a svakim danom u ovim zahtjevima pridruživalo mu se sve više Banjalučana prerastajući u pokret ‘Pravda za Davida’. Dan za danom, otkrivalo se i sve više drastičnih propusta u istrazi, a neodgovorenih pitanja sve je više. Za sada, epilog svega su uhićenja prosvjednika (!) i zabrana javnih okupljanja.

VSTV ne poziva na odgovornost

“David nije skočio u rijeku, David nije bio narkoman niti je bio u kući, niti je pljačkao. Tko je ukrao izvješće mrtvozornika? Tko je i zašto uzeo Davidove gaćice, zašto se ne analiziraju snimke iz sporne noći iz strogog centra Banja Luke – to su samo neka od brojnih pitanja. Tužitelju je trebalo 100 dana da otvori istragu, a ona se nakon toga Vodi neadekvatno i zataškavaju se činjenice, kupuje se vrijeme, a na odgovornost za propuste ne pozivaju se tužitelji i MUP. Tko se štiti? Tko je i zašto ubio mladića Davida Dragičevića?”, pitanja su koja odvjetnik Feraget postavlja.

No, ona za sada nemaju odgovor.

No, u slučaju Dženana Memića, također 21-godišnjeg mladića iz Sarajeva, koji je 15. veljače preminuo pod također nerazjašnjenim okolnostima ipak ima nekog pomaka.

Kako kaže odvjetnik Feraget, prvostupanjskom presudom dokazano je da pokojni Dženan nije poginuo u prometnoj nesreći.

“Za Memića okoprilike motiv znamo, ali koji je motiv za Davida Dragičevića? Kada to ugleda svjetlo dana, srušit će se cjelokupna, kriminalna hobotnica”, zaključuje Feraget.

Upravo zbog toga, kako kaže, on je u Sarajevu podnio kaznenu prijavu u ‘predmetu Memić’ protiv glavne tužiteljice Sarajevske županije Dalide Burzić, kao i protiv federalnog tužitelja Zdravka Kneževića, ukupno još osam tužitelja, kao i pripadnicima MUP-a koji su bili uključeni u istragu u ovom slučaju. Ukupno protiv 45 osoba.

“Očiti su propusti tužitelja, a Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće ne poziva i ne utvrđuje odgovornost onih koje plaćaju građani ove države”, poručuje Feraget.

“Davor Dragičević opravdano se boji za svoj život”

Nakon što je posljednji put viđen na prosvjedima 30. prosinca u Banja Luci, Davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida, gubi se svaki trag, dok službene vlasti RS-a, ali i aktualni predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da se “on skriva od pravosuđa RS-a” te da ga “štiti veleposlanstvo velike Britanije u BiH”.

Iz samog britanskog veleposlanstva demantirali su ovakve tvrdnje. Žrtvin otac koji traži istinu o ubojstvu svoga sina i kažnjavanje odgovornih, za samo nekoliko dana proglašen je bjeguncem od pravosuđa koje nije riješilo slučaj ubojstva 21-godišnjeg mladića.

Odvjetnik Feraget ponavlja da ne zna gdje se nalazi Davor Dragičević, ali kaže:

“Davor je astmatičar, a veliki stres posljednjih nekoliko dana prouzročio je pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja. On je u realnom strahu za svoj život od povratka u Banja Luku jer sustav ne želi riješiti pitanje tko je i zašto ubio njegovog sina”.

Sam Davor, obratio se javnosti putem video snimka nakon sedam dana tišine.

“Nisu me uspjeli likvidirati. Htjeli su skrenuti fokus sa istrage tko je Ubio Davida. Oni bi nas uhićivali, tukli, prijetili smrću i da nismo bili na ulici. Idemo do kraja – mirno i dostojanstveno”, rekao je on u poruci, time dajući do znanja da prosvjedima za istinu nije kraj.

Istina o ubojstvu mladića – nedopustiv luksuz u BiH

“Kao što kaže jedna stara latinska poslovica ‘Najveće pravo – najveća nepravda’ – to se i danas događa. Tako grubo kršite jedno temeljno ljudsko pravo, koje nadilazi sve zakone, a to je pravo na život i pozivate se na zabranu okupljanja na javnom mjestu. To upravo sada radi MUP RS iako ni okupljanja ne bi bilo da nije prekršeno pravo na život. U BiH se krše pozitivne obveze države da zaštiti život. Ona to nije učinila i ne želi uopće reagirati”, zaključne su riječi odvjetnika dvije obitelji koje samo traže istinu o stradanjima svoje djece.

Kako se čini, istina i pravda je u Bosni i Hercegovini, zemlji u srcu Europe koja želi u europsku obitelj demokratskih, suvremenih zemlja – prevelik i nedopustiv luksuz. No, odvjetnik Feraget je ipak optimist.

Piše: V. Herceg, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

One thought on “IFET FERAGET: Rješenje slučajeva Dragičevića i Memića bit će prijelomni za BiH

  • siječanj 9, 2019 at 5:23 pm
    Permalink

    Ante Nobilo i jos dvoje advokata su napustili slucaj Dragicevic i sve objasnili ali to nije odgovaralo politickoj opciji Davora D. koji koristi sinovu smrt za politiku i ima podrsku onih koji zele nemire i haos u BL

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *