Idealno vrijeme u naredna tri dana

U Bosni i Hercegovini danas će prevladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar u Bosni slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Ponegdje na jugoistoku Bosne povremeno su mogući i jaki udari vjetra. Jutarnje temperature od 6 do 10, na jugu od 11 do 16, a dnevne od 17 do 22, na jugu od 22 do 27 stupnjeva Celzija. Regionalni i europski metorološki instituti čak najavljuju i preko 30 stupnjeva Celzija u Hercegovini za vikend.

Vikend

U subotu će biti sunčano s jutarnjim temperaturama od 5 do 9, na jugu od 9 do 13 te dnevnim od 19 do 23, na jugu od 21 do 26 stupnjeva. Nedjelja će biti nešto toplija s dnevnim temperaturama do 27 stepeni.

Novo, umjereno naoblačenje očekuje nas već krajem ponedjeljka, a u večernjim satima su mogući i lokalni pljuskovi. No, temperature se neće mijenjati pa će se ujutro kretati od 8 do 13, na jugu do 16, a dnevne od 20 do 26 stupnjeva.

Prema klimatskim izgledima proljeće 2018. godine u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti s temperaturama zraka u granicama prosječnih vrijednosti za proljeće.

-Bez obzira što se prognoziraju temperature u granicama prosječenih vrijednosti unavedenom periodu mogući su kraći periodi sa znatno nižim temperaturama zraka, ali i nešto duža razdoblja sa izrazito višim temperaturama u odnosu na prosječne vrijednosti, navodi se u dugoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Proljeće

Ukupne očekivane sume padavina prema navedenoj prognozi trebale bi biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostalim područjima u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Iako se u navedenom tromjesečnom periodu, za ožujak, travanj i svibanj, predviđaju padavine nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini i u granicama višegodišnjeg prosjeka u Bosni. Ipak su moguća kraća razdoblja sa lokalno većom količinom padavina ali i duža razdoblja bez padavina. Veće padavine očekuju se sredinom svibnja.

-Prema sezonskoj prognozi broj mraznih dana očekuje se između 1 na jugu zemlje do 12 u centralnoj Bosni, a broj toplih dana prognozira se u intervalu od 6 u centralnim područjima Bosne do 40 dana na jugu Hercegovine, navode iz Zavoda.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *