Iako nezadovoljni, sindikati su ipak dobili skoro sve što su tražili

Dok sindikati ističu nezadovoljstvo, kako se čini, prosvjedna šetnja je „upalila“, a Vlada HNŽ-a svoju ‘ljestvicu’ ustupka podigla je čak za 5% u korist sindikata, u cijelosti su vraćene porodiljine naknade, a kroz raspisivanje natječaja vraća se i transparentnost u zapošljavanju u srednjem obrazovanju

 

MOSTAR  – Sindikati srednjeg obrazovanja u HNŽ-u, a koji rade po planu i programu na bosanskom i hrvatskom jeziku, postigli su dogovor s Vladom.  Na koncu, u potpunosti nijedan zahtjev i stajalište nije u potpunosti ispunjeno – te bi se moglo kazati da su se zaposleni u srednjem obrazovanju i Vlada našli na pola puta.

Vlada povećala prijedlog nakon štrajka

Naime, a kako je kazao predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku, Josip Milić, nastavnici su prihvatili prijedlog Vlade HNŽ-a o povećanju plaća ukupno 15 posto u roku sljedeće tri godine., odnosno, 5% povećanja svake godine. No, dok ipak postoji određeno nezadovoljstvo, za ovaj prijedlog izjasnile su se 23 srednje škole, dok su tri škole bile protiv i za pokretanje generalnog štrajka.

„Glasovanje velike većine na Predsjedništvu sindikata, održanom u ponedjeljak, 17. rujna, odlučilo je o prihvaćanju prijedloga Vlade. Nismo zadovoljni prijedlogom Vlade, ali ovo je trenutno maksimum koji smo mogli izboriti. U ovim okolnostima možemo kazati da je ovaj prosvjed polučio uspjeh nakon što nam je Vlada u tri godine ponudila deset posto. Nakon dobro organiziranog prošlotjednog prosvjeda, Vlada nas je pozvala i povećala prijedlog na 15 posto. Ljudi su procijenili da trenutno nemamo ni snage, ni da nije realno organizirati generalni štrajk i daljnje prosvjede”, rekao je Milić.

Rodiljama vraćene porodiljne naknade u 100% iznosu

Još neke od važnih novina,  a koja je dogovorena s Vladom, je i vraćanje porodiljinih naknada za zaposlenice-majke u srednjem obrazovanju. Naime, do sada im je isplaćivan iznos od 80% od plaće, a novina je da je ta brojka sada vraćena u 100% iznosu.

„Kada je riječ o tužbama za isplatu razlike toplih obroka, dogovorena je isplata za 2013. godinu do kraja rujna. Također je postignut dogovor i oko raspisivanja javnih natječaja koji su sada nisu bili raspisivani, a koji će sada biti raspisani ovaj ili sljedeći tjedan i u zajednički dogovor sa sindikatima“, istaknuli su iz sindikata.

Vlada HNŽ-a podigla ljestvicu ustupaka

Podsjetimo,  Vladin prijedlog bio je da se od 1. siječnja 2019. godine plaće povećaju za 4%, potom 1. siječnja 2020. godine za 3% i 1. siječnja 2021. godine. Iako su sindikati tražili viši postotak, od 7 do 10% povećanje ove godine i po 5% za sljedeće dvije, moglo bi se kazati da je omjerom 5:5:5 postignuta zlatna sredina između Vlade i sindikata.

Ovaj dogovor sindikata i Vlade uslijedio je nakon prošlotjednog štrajka sindikata srednjeg obrazovanja u Mostaru kada je organizirana jedna od najvećih prosvjednih šetnji  u tom  gradu u posljednjih nekoliko godina gdje je prosvjedovalo oko 500 djelatnika zaposlenih u srednjem obrazovanju.

Isti omjer povećanja plaće dogovorom su nedavno postigli i zaposleni u osnovnom školstvu ove županije.

Dok sindikati ističu nezadovoljstvo, kako se čini, prosvjedna šetnja je „upalila“, a Vlada HNŽ-a svoju ‘ljestvicu’ ustupka podigla je čak za 5% u korist sindikata, u cijelosti su vraćene porodiljine naknade, a kroz raspisivanje natječaja vraća se i transparentnost u zapošljavanju u srednjem obrazovanju.

Piše: V. Herceg/Dnevni list

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *