‘HVALA ŠEFICE’ Emotivni oproštaj i desetominutni aplauz za Angelu Merkel (VIDEO)

U Hamburgu se održava Kongres Kršćansko-demokratske unije gdje će vladajuća njemačka stranka izabrati novog predsjednika. Nakon obraćanja pred 1.001 delegatom, Angela Merkel je pozdravljena desetominutnim aplauzom. 18-godišnja čelnica ove stranke i kancelarka je emotivno reagirala na ovaj čin svoj stranačkih kolega.

Njemačka kancelarka i predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske stranke (CDU) Angela Merkel zahvalila je, na stranačkoj konvenciji u petak u Hamburgu, na povjerenju stranačkome članstvu istaknuvši u svom posljednjem govoru u svojstvu predsjednice stranke kako joj je bila čast biti 18 godina na čelu CDU-a.

Angela Merkel u svom je govoru pozvala CDU da zadrži jedinstvo stranke, ali i njemačkog društva.

“Sada se moramo koncentrirati na to da, pored jedne stranke poput AfD-a na desnom krilu političkog spektra i u polariziranom društvu, ujedinimo krajnosti: staro i mlado, istok i zapad, jake i slabije, domaće i doseljenike”, rekla je Merkel.

Ona je istodobno priznala i sporne odluke koje je donijela kao predsjednica stranke i kao kancelarka i spomenula ukidanje vojne obveze i migrantsku krizu koje su utjecale na unutarstranačke podjele.

“Oni koji služe zemlji moraju raditi sve što je u njihovoj moći kako bi postigli unutarnji mir i zajedništvo države. Ali oni uvijek moraju razmišljati o tome što osobno mogu učiniti na tom polju. I plod mog razmišljanja vam je poznat”, rekla je Merkel aludirajući na odluku s kraja listopada da se više ne kandidira za predsjednicu CDU-a, čime je praktički isključila mogućnost ponovnog kandidiranja za poziciju kancelarke nakon ovog izbornog razdoblja koje završava 2021.

Merkel je tijekom svog govora podsjetila i na stanje u kojem se 2000., kada je ona izabrana na čelo stranke, nalazio CDU.

“To je bila stranka koja se nakon skandala oko tajnih donatora nalazila na dnu. Ali nam je uspjelo radom ponovno vratiti se na vrh. Svima smo pokazali”, rekla je Merkel.

“Mi smo kao stranka nevjerojatno jaki kada smo složni: mi možemo preokrenuti negativne trendove i na kraju ipak pobijediti na izborima. Samo ako smo složni“, rekla je Merkel i istodobno priznala kako je u posljednje vrijeme bilo previše razlika posebice unutar demokršćanske Unije CDU/CSU.

Poslanici kongresa Angeli Merkel su zahvalili transparentima na kojima je između ostalog pisalo: “Hvala ti, šefice”. (Hina)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *