HUMAC: Prvu svetu pričest primilo 157 prvopričesnika (FOTO)

Prva sveta pričest jedan je od sedam svetih sakramenata te zajedno s krštenjem i krizmom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Jedan je to od najvažnijih događaja u životu svakog kršćanina, tijekom kojeg, pod prilikama kruha i vina, primamo pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista.

 Prigodna propovijed

Tu radost blagovanja tijela Kristova osjetilo je 157 dječaka i djevojčica, tijekom misnog slavlja služenog na Bijelu nedjelju u crkvi sv. Ante Padovanskog na Humcu.

Odjeveni u svečane bijele haljine, sklopljenih ruku u molitvi, po prvi put su pristupili euharistijskom stolu, poručivši kako je ovo za njih velik i poseban dan.

Sveto misno slavlje predvodio je humački župnik fra Ljubo Kurtović, poručivši prvopričesnicima da je njihov dolazak  značio dolazak Isusu kako bi ih vidio, nahranio i bio s njima.

„Lijepo je biti danas ovdje i sudjelovati u ovom svečanom činu. To je jedan dar koji zahtjeva i odgovornost i naš odgovor na Božji poziv svakom srcu ovog djeteta. To želim svima vama, da na putu, na kojem nam je Isus obećao svoju prisutnost, i mi njemu pomognemo da nas pronađe. Mi želimo doći Isusu. U ispovijedi se otkrijemo Isusu, a kad se otkrijemo onda smo radosni, slobodni, rasterećeni… Takvim nas Bog hoće učiniti“, kazao je, između ostalog, u prigodnoj propovijedi fra Ljubo Kurtović.

 Dan susreta s Isusom

Cijelu svečanost svojim recitacijama, čitanjima i prinošenjem darova uveličali su i sami prvopričesnici, a svaki njihov korak pomno su pratili roditelji te ostali vjernici u dupkom ispunjenoj crkvi.

Na koncu misnog slavlja upućene su čestitke svim prvopričesnicima, ali i vjeroučiteljima i časnim sestrama na pripremama za ovo veliko slavlje.

Načinjena je i zajednička fotografija, kao uspomena na dan susreta s malim Isusom u bijeloj hostiji.

[envira-gallery id=”63254″]

Piše: Antonela Marinović Musa, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *