HSP: Uzgajivači smilja trebaju poticaje

Hrvatska stranka prava (HSP) oglasila se priopćenjem za javnost u kojem poziva vlade Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da se uključe u rješavanje problema oko otkupa smilja i cijeđenja ulja u destilerijama kako bi pomogli proizvođačima smilja.

U HSP-u navode kako se od spomenute grane gospodarstva u Hercegovini očekuju veliki povrati nakon brojnih višemilijunskih ulaganja domaćih investitora u pripremu i sadnju ovog bilja od kojeg se dobiva visokokvalitetno eterično ulje.

“Nakon svih tih investicija i sada problema oko otkupne cijene i destilacije, koja se mora učiniti u kratko vrijeme od trenutka branja, a koje se ne može izvršiti zbog ‘uskog grla’ ili ucjena samih destilerija, sama županijska i federalna vlast moraju nešto poduzeti i uključiti se u rješavanje nastalih problema”, navodi se u priopćenju iz HSP-a.

Također, u spomenutoj stranci smatraju kako proizvodnja treba biti subvencionirana od federalne i županijske razine vlasti, jer omogućuje investiciju koja potiče opstanak pučanstva u ruralnim područjima, ali i dovodi do ponovno obradivih površina koje su desetljećima bile zapuštene.

“Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i premijeri Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić trebaju zajednički poraditi na ovom pitanju, na način da Federacija BiH osigura sredstva za poticaj, a županijska vlada pripremi projekt afirmacije ove djelatnosti i samu bazu proizvođača smilja”, stoji u priopćenju.

Iz HSP-a smatraju kako je potrebno afirmirati “Putove smilja i ljekovitog bilja u Hercegovini”, te da bi se za taj projekt mogla pribaviti sredstva iz predpristupnih fondova Europske unije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *