Hrvatski sabor potvrdio Istanbulsku konvenciju, raskol u HDZ-u

Hrvatski sabor u petak je potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju kao Istanbulska konvencija, sa 110 glasova za, dva suzdržana i 30 protiv.

Od HDZ-ovaca su na koncu bili protiv Milijan Brkić, Miro Kovač, Marija Jelkovac, Franjo Lucić, Anton Kliman, Ivan Ćelić, Ivan Šikić,  Ante Babić, Davor Ivo Stier, Miro Tuđman, Petar Škorić, Davor Lončar, Tomislav Lipovšćak,  Stevo Culej, a Ivan Šuker bio je suzdržan dok se dvojica – Božo Ljubić i Željko Raguž – nisu uopće uključili.

Neuobičajena je situacija da se značajan dio kluba vladajućih usprotivio Vladinu prijedlogu zakona, navodi Hina.

Bit je Istanbulske konvencije, poručili su iz hrvatske vlada, spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Po podacima policije, između 2013. i 2017. u Hrvatskoj je bilo 195 ubojstava, broj ubijenih žena bio je 91.

Njenim potvrđivanjem, ističe Vlada, osnažit će se pravni, institucionalni i financijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iz Vlade RH ustrajavaju kako nema pravne obveze priznavanja trećeg spola ni redefinicije braka.

“Nema pravne obveze da se u nastavne planove uvodi sadržaj koji bi se kosio s vrijednostima koje dijelim, tih obveza nema, ne postoje”, tumačio je nedavno u Saboru premijer Andrej Plenković.

Plenković je više puta demantirao tvrdnje da će ratifikacija Konvencije Hrvatskoj donijeti financijsku obvezu od milijardu kuna.

Vlada i Sabor odbili su amandman Kluba SDP-a da se briše članak 4. Zakona o potvrđivanju, u kojem se nalazi interpretativna izjava.

“Međunarodno je pravo predvidjelo ulaganje interpretativne izjave, bilo kod potpisivanja ili potvrđivanja nekog međunarodnog ugovora, sadržaj te izjave je nužan, važan i potreban za hrvatsku javnost, za sve dionike društva”, rekao je Plenković.

“Činjenica da vi obrazlažete amandman govori o ozbiljnosti situacije”, odgovorio mu je Arsen Bauk (SDP), tvrdeći da je interpretativna izjava nepotrebno podilaženje onima koji su protiv ratifikacije Konvencije i koje to neće zadovoljiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *