Hrvatski sabor o položaju Hrvata u BiH

Položaj hrvatskog naroda u BiH, a posebice u svijetlu činjenice da su Daytonski i Washingtonski sporazum prekršeni uglavnom na štetu Hrvata, kao i ukupni odnosi Hrvatske i BiH u kontekstu unaprjeđenja suradnje na mnogim poljima na kojima su dvije zemlje komplementarne trebale bi biti ključne teme posebne sjednice Hrvatskog sabora. Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske te predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić jučer nam je potvrdio kako bi se sjednica trebala održati idućeg mjeseca, odnosno nakon saborske stanke povodom nadolazećih blagdana. Više detalja o sjednici biti će poznato vrlo skoro, no ono što se do sada zna je da je u pripremi dokument s jasno naznačenim pitanjima koja bi se raspravljala na ovom zasjedanju.

Položaj naroda

Inače, već ranije naš je list donio informaciju kako Ljubić kao predsjednik Odbora priprema jedan dokument koji bi bio podloga za raspravu na plenarnoj sjednici Sabora. On nam je potvrdio i kako je na prvoj sjednici Odbora za Hrvate izvan Hrvatske na čijem je čelu, ponovno jednoglasno podržano od strane svih klubova (ukupno 13 zastupnika) da se predloži predsjedništvu Hrvatskog sabora sazivanje plenarne sjednice s točkom dnevnog reda koja bi se odnosila na hrvatsko pitanje u BiH, u najširem smislu, kao i na odnose Hrvatske i BiH.

U tom kontekstu posebno se nameće pitanje kršenja Daytonskog i Washingtonskog sporazuma čija je potpisnica Hrvatska, pa se bi se rasprava trebala fokusirati na te teme posebno zbog činjenice da su sporazumu prekršeni uglavnom na štetu Hrvata. Dio posljedica tog kršenja vidljiv je i kroz nepravilnosti u Izbornom zakonu, a o čemu se posebno razgovora nakon što je Ustavni sud BiH temeljem Ljubićeve apelacije osporio članke Izbornog zakona koji govore o načinu popunjavanja klubova u federalnom Domu naroda.

Važnost trenutka

Važnost sjednice stoga se posebice ogleda u činjenici da su u BiH trenutno u fokusu veoma bitna pitanja, a koja se posebice tiču popravljanja pozicije hrvatskog naroda kada je riječ o potrebi donošenja izmjena Izbornog zakona, a koje za cilj imaju omogućiti Hrvatima da biraju svoje legitimne predstavnike-u prvom redu u Dom naroda Parlamenta Federacije, kao i Predsjedništvo. Važnost trenutka svakako je dodatni poticaj da saborski zastupnici pošalju poruke kako očekuju da se unutar BiH postigne takvo rješenje koje će jamčiti legitimno predstavljanje. Istodobno, sjednica je važna i zbog nedavne presude dužnosnicima Herceg-Bosne i zapovjednicima Hrvatskog vijeća obrane, a to su pitanja zbog kojih bi zastupnici trebali pokazati kako takva presuda ne smije ni na koji način biti poticaj da daljnje urušavanje, odnosno oduzimanje političkih prava Hrvata u BiH.

MN: Jasne poruke

Predstavnici vlasti u Hrvatskoj u posljednje vrijeme aktivni su kada je riječ o ukazivanju na potrebu poštivanja prava na izbor legitimnih predstavnika. Premijer Andrej Plenković je tako nakon posljednjeg posjeta Mostaru kazao kako je potpora Hrvatima u BiH čvrsta i jasna, a tako će i ostati.

“Mi želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, a to je izborna godina, pokažu jedinstvo, koheziju i pripreme se za izborne izazove, nova predstavnička tijela i institucije. Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno s druga dva naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu te riječi. Učiniti ćemo u dijalogu kroz naše mogućnosti sve napore da to zaista tako i bude. A to govorim i u svijetlu aktualnih rasprava o izmjenama Izbornog zakona”, naglasio je Plenković, potvrdivši kako RH želi pomoći BiH i voditi računa o tomu da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske državne politike, ali u kontekstu ukupnih odnosa dvije zemlje.

MN: Gospodarske teme i promet

S druge pak strane sjednica Sabora bi trebala imati i temu odnosa BiH i Hrvatske u kontekstu komplementarnosti dvije države koja se ogleda u gospodarskom i geopolitičkom smislu. Očekivanja su kako će stoga govoriti o tomu kako unaprijediti odnose dvije zemlje, a među temama bi se trebale naći i one koje se tiču prometne infrastrukture. Naravno, nezaobilazno pitanje je i europski pu BiH pri čemu je Hrvatska itekako zainteresirana da BiH što prije postane članica Unije.

Piše: Dario Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *