Hrvatska predsjednica zadovoljna suradnjom bh. i hrvatske policije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je noćas Postaju granične policije Cetingrad te je nakon ponoćnog obilaska zelene granice s Bosnom i Hercegovinom u mjestu Buhača izjavila kako se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije.

“Moj dojam o čuvanju granice je izvrstan”, izjavila je hrvatska predsjednica nakon obilaska granice na Zajedničkom međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac. Izrazila je zadovoljstvo zbog dobre  suradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije jer se brzo i dobro reagira prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice, prenosi Hina.

“Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Europskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica”, ocijenila je  Grabar Kitarović koja je i sama pregledala dio granice termovizijskom kamerom, koja omogućuje da se u i u mraku jasno vidi kretanje ljudi.

Grabar Kitarović je uvjerena da će se problem migracija i ilegalnih pokušaja prelaska granice nastaviti te je ocijenila kako je postupanje hrvatske policije na granici u potpunosti sukladno EU legislativi, kako pri čuvanju granice tako i u postupanju s migrantima koji pokušavaju ući ili ilegalno uđu u Hrvatsku.

Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija i strahuju za svoju sigurnost.

Istaknula je kako je dobila i zamolbu za pomoć iz Velike Kladuše u BiH kako bi njihov zahtjev da se spriječi osnivanje velikog migrantskog centra u tom gradu došao do Europske komisije. Tamo smatraju kako nije dobro da na jednom mjestu bude skoncentriran velik broj migranata te traže da se u BiH na većem području izgradi više manjih centara, upravo zbog opasnosti od porasta kriminala te napada na ljude i imovinu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *