Hrvatska analizira presudu, postoji mogućnost zahtjeva za obnovom postupka

U nizu komentara koji su se mogli čuti jučer na presudu dužnosnicima Herceg-Bosne i Hrvatskog vijeća obrane, treba izdvojiti najavu kako će vlasti RH napraviti analizu presude, ali i razgovarati s odvjetnicima hrvatske šestorke kako bi se vidjelo što dalje, odnosno kakve su mogućnosti za obnovu postupka. Naime, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostujući u emisiji “A sada Vlada” potvrdio je kako je Ministarstvo organiziralo radnu skupinu koja će izraditi detaljnu i stručnu analizu presude, a nakon toga će sjesti s odvjetnicima.

Naveo je kako postoji pravni lijek koji se zove zahtjev za obnovu postupka, a podnosi se ako neki dokazi nisu mogli biti upotrijebljeni u vrijeme sudovanja iz određenih objektivnih razloga, a ukazuju na činjenice koje bi mogle dovesti do drugačije odluke.

-Ako toga bude, odluka je na samim braniteljima i branjenicima hoće li u nešto takvo ići, kazao je on, pojasnivši kako  Hrvatska i u tom postupku može tražiti ono što su tražili tri puta – da dobije status prijatelja suda kako bi pomogli u rasvjetljavanju činjenica vezanih za ulogu Hrvatske u cijeloj situaciji. On je potvrdio i kako je uputio pismo predsjedniku haškog suda u kojem ga traži objašnjenje o svemu što se događalo u sudnici i samoubojstvu Slobodana Praljka – kako to da osiguranje nije postupilo na vrijeme i zbog čega je zdravstvena pomoć tako kasno došla, dok je od Nizozemske zatraženo da Hrvatska sudjeluje u istrazi, sukladno nizozemskim propisima.

Bošnjaković je naveo i kako je stav Vlade da se ne slaže s dijelovima presude gdje se spominje odgovornost državnog vrha i udruženi zločinački pothvat te je poručio kako je  Hrvatska od početka u BiH bila faktor opstojnosti te države. Kazao je i kako Vlada stavom u kojem se ne slaže s tvrdnjama o zločinačkom pothvatu nije željela nikoga uvrijediti. Istodobno kada je riječ o dijelu presude u kojoj se navodi da je Hrvatska vršila okupaciju dijela teritorija BiH koji je bio pod nadzorom Hrvatskog vijeća obrane, Bošnjaković je istaknuo kako se radi o tezama koje su po njima netočne i nisu u povijesnom kontekstu dobro postavljene te je ustvrdio da nema dokaza koji bi to potkrijepili.

O Hrvatskoj i BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tijekom sastanka s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antoniom Guterresom izrazila je zabrinutost zbog retorike koje se čuje ovih dana, odnosno ocjena da je presuda uperena protiv Hrvatske.

“Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije točno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni”, navela je ona, istaknuvši kako ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili “otvori neke nove rasprave o ratovima i krivnjama”.

Kazavši kako žale zbog svakog zločina i izražavaju duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima, ona je kazala i kako treba biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Hrvatska učinila za BiH.

“I isto tako biti realan glede budućnosti odnosa dvije zemlje”, dodala je ona i pojasnila kako su dvije zemlje orijentirane jedna na drugu.

“Meni je prije svega u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Europe već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom europskom putu”, kazala je hrvatska predsjednica.

Komemoracija

Komemoracija za pokojnog generala Slobodana Praljka biti će održana u ponedjeljak u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, potvrdili su iz Hrvatskog generalskog zbora koji, zajedno s obitelji i prijateljima organizira komemoraciju.

Kako je navedeno Dragan Despot će tom prilikom izrecitirati Himnu slobodi čime će generali, suborci i prijatelji oprostiti od generala, a o pokojnom Praljku ovom će prilikom govoriti Miroslav Tuđman i general bojnik u miru Stanko Sopta. Na komemoraciji će klapa Drača izvesti pjesmu “To je zemlja dide mog” pjevačice Meri Cetinić, dok će u čast generala klapa Hrvatske ratne mornarice ”Sv. Jura”  zapjevai “Croatio, iz duše te ljubim”, a recitirat će se i Shakespeare.

-Već nekoliko dana radimo na scenariju kako će to izgledati. Scenarij je iskoordiniran s obitelji i najbližim prijateljima, naveo je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, dodavši kako su u kontaktu s obitelji Praljak te je dogovor da komemoracija ne bude nikakav pompozni događaj s velikim govorima. Naveo je kako se na ovaj način žele dostojanstveno oprostiti od generala Praljka kao kolege.

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs naveo je za RTL kako poziva sve pripadnike HVO-a i HV-a, kao i sve branitelje da pokažu kako su jedinstveni u miru

-Neka nas par tisuća bude i vani ako ne možemo svi stati u dvoranu Lisinski, naglasio je on.

Nakon komemoracije, u 15 sati će biti održana Misa zadušnica u Crkvi Svete mati slobode na Jarunu.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

2 thoughts on “Hrvatska analizira presudu, postoji mogućnost zahtjeva za obnovom postupka

 • prosinac 7, 2017 at 12:40 pm
  Permalink

  Švedi: ” Hrvatska nas vrijeđa, a uzima naš novac”! Nije dobro, Hrvatsku stavljaju u istu ravan sa Poljskom, koja može biti isključena ili šta već odluči EU. Ista ravan je i Bugarska, Rumunija, Madarska itd. Njemci takođe imaju puno toga za sve što Hrvatska čini, a posebice kada je BiH u pitanju. Kako je napisano: ” Bezobrazluka i fašističkog ponašanja je dosta” Dakle susjedi ?

  Reply
 • prosinac 7, 2017 at 12:46 pm
  Permalink

  Jaki smo mi u SW ima nas svugdje pitamo se

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *