Hrvati u rekordnom ljetu okrenuli preko 100 milijuna eura

U ljeto najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa i finala Svjetskog prvenstva, hrvatski su nogometaši na velikoj cijeni.

I dok je veliki transfer Matea Kovačića ipak izostao jer Realu nije dolazilo u obzir ništa osim posudbe, Filip Benković je iz Dinama otišao u Leicester za 13 milijuna eura (s bonusima mogućih 15 milijuna), a Toma Bašić iz Hajduka u Bordeaux za 3,5 milijuna. Kad dođe službena potvrda odlaska Nikole Kalinića u Atletico (15 milijuna eura), to znači da su Vatreni već sada okrenuli više od 100 milijuna eura!

A najveći su poslovi još mogući. Prije svega priča oko Luke Modrića, jer njegov bi transfer u Inter iznosio 60 milijuna eura. A moguć je i transfer Ivana Perišića, Ante Rebića i Andreja Kramarića , pa i Domagoja Vide, Marcela Brozovića…

Gledajući ljetni prijelazni rok, Hrvatima je dosad rekordno bilo ljeto 2014., kada su okrenuli 94 milijuna eura, a tri su najveća transfera bila Lovrena u Liverpool za 25,3 milijuna, Mandžukića u Atletico za 22 milijuna i Rakitića u Barcelonu za 18 milijuna eura.

I godinu kasnije bilo je vrlo burno, Hrvati su 2015. okrenuli 93 milijuna eura: Kovačić je otišao u Real za 31, Mandžukić u Juventus za 21, a Perišić u Inter za 19 milijuna.

Niz sa 90+ milijuna nastavljen je i u ljeto 2016. kada je Pjacu kupio Juventus za 23, Vrsaljka Atletico za 16, a Kramarića Hoffenheim za 11 milijuna. Pa je prošloga ljeta prekinut i spušten na ‘samo’ 50 milijuna eura (Rog u Napoli za 13, Vlašić u Everton za 10,8, a posudba Kalinića u Milan za pet milijuna bila su tri najveća).

Gledajući samo reprezentativce iz Rusije, u novu će sezonu s novim klubom krenuti: Mateo Kovačić (iz Reala u Chelsea), Šime Vrsaljko (iz Atletica u Inter), Milan Badelj (iz Fiorentine u Lazio), Ivan Strinić (iz Sampdorije u Milan), Marko Pjaca (iz Schalkea se vratio s posudbe u Juventus pa otišao u Fiorentinu), Duje Ćaleta-Car (iz Salzburga u Marseille), Filip Bradarić (iz Rijeke u Cagliari).

A od igrača koji nisu bili u Rusiji, značajnije su prelaske ostvarili Filip Benković u Leicester, Nikola Kalinić u Atletico, Alen Halilović u Milan, Borna Sosa u Stuttgart, Ivan Santini u Anderlecht, Ante Ćorić u Romu, Borna Barišić u Rangers. J.S.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *