Hoser će izjavu o Međugorju dati tek kad završi posao

Hoser jučer izjave novinarima nije davao, a prema svemu sudeći neće ni davati sve dok ne završi svoj posao u Hercegovini

Poseban papin izaslanik za Međugorje monsinjor Henryk Hoser prvi dan svoga posjeta BiH proveo je s apostolskim nuncijem u BiH Luigijem Pezzutom, te domaćim biskupima i svećenicima, s kojima je jučer bio i na zajedničkom ručku u Sarajevu.

Iz Sarajeva stiže na svoju međugorsku adresu, gdje ga svećenici i vjernici željno očekuju. Hoser jučer izjave novinarima nije davao, a prema svemu sudeći neće ni davati sve dok ne završi svoj posao u Hercegovini. Iz Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini priopćeno je  da će posebni izaslanik za župu Međugorje mons. Henryk Hoser „susresti gospodu novinare na završetku svoje misije, budući da nema ništa novog u odnosu na već poznate vijesti“, što i nije baš dobra vijest za brojne novinarske ekipe koje su već prije nekoliko dana stigle u Međugorje.

Izvješće do lipnja

Dok se mediji u Poljskoj i regiji uvelike bave Hoserovim poslanjem, medijima u BiH informacije cure na kapaljku, te se ponajviše o njegovu poslanju zna iz inozemnih medija. Katolički mediji u BiH dolaskom Hosera se posebno ne bave, a sve su prepustili Apostolskoj nuncijaturi u BiH, koja se o dolasku posebnog papinog izaslanika oglasila tek jednom rečenicom.

Upravo iz inozemnih medija se zna da bi Hoser svoj posao u BiH trebao okončati do konca svibnja, te onda predati izvješće papi Franji. Prije samog dolaska u BiH Hoser je poljskim medijima davao izjave da će se u Međugorju baviti pastoralom, među ostalim i pitanjem dobivaju li brojni hodočasnici koji stižu u Međugorje adekvatnu duhovnu njegu. Opovrgnuo je pisanje nekih medija da je u Hercegovini čudesno ozdravio.

Nedavno preživio malariju

Hoser je, kako su objavili katolički mediji, jedan od najzanimljivijih biskupa u Poljskoj. U red palotinaca je ušao sada već davne 1969., a za svećenika zaređen 1974. Dugo vremena je bio u misijama u Africi, a potom se vratio u Europu obavljajući niz važnih dužnosti u misijskim organizacijama. Za nadbiskupa varšavsko-praškog je imenovan 2008. Zastupao je učenja sv. Ivana Pavla II, a svojedobno izjavio da je Crkva „izdala Ivana Pavla II“. Nedavno je bio u bolnici i jedva preživio malariju, koju je dobio za posjeta poljskim misijama u Sierra Leoneu. O Međugorju se u negativnom kontekstu nije izražavao. Kazao je da se u tom mjestu klanja pred Presvetim, ispovijeda, sudjeluje u Križnom putu, što je u većini župa zapadne Europe nažalost isčezlo.  Kako smo već pisali mons. Henryk Hoser odsjesti će s međugorskim fratrima, priređen mu je smještaj unutar Župnog ureda, a osim što će živjeti kod fratara, i jesti će što oni jedu. Nije tražio nikakav poseban tretman, a ima i snažnu želju da se svaodnevno susreće s hodočasnicima.

Piše: K.Bošnjak, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *