Hoće li se danas iznjedriti nova parlamentarna većina?

Ovo je opravdano pitanje nakon što je postalo jasno da će se na sjednici pojaviti izaslanici SNSD-a koji to nisu učinili na prošloj te nakon što je potvrđeno kako će se na sjednici naći i četiri zakona čije je usvajanje uvjet za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om

Hoće li današnja sjednica Doma naroda Parlamenta BiH iznjedriti novu parlamentarnu većinu koju bi pored HDZ-a, SDA i SBB-a činio i SNSD opravdano je pitanje nakon što je postalo jasno da će se na sjednici pojaviti izaslanici SNSD-a koji to nisu učinili na prošloj te nakon što je potvrđeno kako će se na sjednici naći i četiri zakona čije je usvajanje uvjet za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om.

Podsjećamo, te zakone, a među njima Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama Zastupnički dom dan ranije ipak je uputio u redovitu proceduru zbog nedovoljne podrške. Za hitnu proceduru glasovalo je 19 zastupnika (SDA, HDZ, SBB i SNSD), dok su protiv bile oporbene stranke iz Federacije, Savez za promjene i četiri nezadovoljna zastupnika SDA.

No na današnjoj sjednici Doma naroda naći će se zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga, a ukoliko se pogleda sastav Klubova naroda jasno je kako će stranke koje su bile za hitnu proceduru ovaj put imati dovoljno ruku za usvajanje zakona.

SNSD i DNS dolaze

Izaslanik SNSD-a u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Sredoje Nović potvrdio je za Srnu kako će on, izaslanik Nebojša Radmanović (SNSD) i izaslanik Dragutin Rodić (DNS) biti na sjednici ovog doma.

-Mislim da ćemo prisustvovati sutrašnjoj sjednici. Naši stavovi su bili jasni zbog čega nismo prošli put prisustvovali sjednici. Mi i dalje stojimo pri tome da Vijeće ministara BiH ne radi adekvatno i da Parlamentarna skupština BiH u osnovi nema što raditi, pojasnio je Nović.

Na pitanje o navedenim zakonima on je kazao kako će o tomu odučiti Kolegij ovog Doma, ali je i upozorio kako je neusvajanje ovih zakona u Zastupničkom domu politička spekulacije te kako je nekorektno sjediti u vlasti i inzistirati na reformama, a onda zaobilaziti pravo stanje stvari  i pokazivati da se ne želi put u Europu, odnosno reformski procesi u BiH.

Što ukoliko se usvoje?

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak i predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u ovom domu Halid Genjac jučer su potvrdili kako će se na dnevnom redu naći zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga čije je usvajanje uvjet za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om, javio je TV1.

Genjac je pojasnio kako je Vijeće ministara dostavilo na oba doma ovaj zahtjev te da su i jedan i drugi dom dužni takav zahtjev uvrstiti na dnevni red prve iduće sjednice. Prva iduća sjednica Doma naroda je danas tako da je, naveo je on,

Kolegij doma po poslovniku, dužan uvrstiti ove zakone na dnevni red. Komentirajući situaciju u kojoj bi Dom naroda usvojio zakone u hitnoj proceduri, za razliku od Zastupničkog koji ih je uputio u redovitu proceduru, on je kazao kako bi se u tom slučaju formiralo povjerenstvo koje će usuglašavati konačan tekst zakonskih rješenja.

Čolak je pak kazao kako se radi o reformskim zakonima, naglasivši kako je činjenica da s jedne strane postoji verbalna podrška reformama, a kada dođe na red da se nešto zaista poduzme onda se zakaže.

-Moramo ići u pravcu reformi, ali je činjenica da mi parlamentarnu većinu imamo od točke do točke dnevnog reda, naveo je on, dodavši kako to nije dobro, ali kako se mora raditi te je na kraju izrazio uvjerenje kako će zakoni dobiti podršku u Domu naroda.

Piše: D. Pušić, dogadjaji@dnevni-list.ba

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *