Hoće li Mektić danas biti smijenjen?

Zastupnici SNSD-a i DNS-a predložili su da se danas razmatra smjena ministara sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS) zbog, kako kažu, neadekvatnog suočavanja s povećanim prilivom migranata u BiH.

Zastupnici SNSD-a i DNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložili su Domu da na sjednici zakazanoj za danas, razmatra smjenu ministara sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS) zbog, kako kažu, neadekvatnog suočavanja s povećanim prilivom migranata u BiH.

Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, mjesec dana uoči parlamentarnih izbora, zatražili su zastupnici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak koji kažu da postoji pravna mogućnost za to.

Obmana javnosti

Optužili su ga da je ignorirao i minimizirao situaciju u kojoj je u BiH od početka godine ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata te su dodali da je “lažnim i nepotpunim informacijama doprinio nespremnosti institucija da odgovore na ovaj izazov”.

Borislav Bojić (DNS) kaže da institucije ne drže situaciju pod kontrolom, a Mektićeva obmana javnosti prouzrokovala je, ističe, potrebu da se pošalje politička poruka da tako neodgovorni ljudi ne mogu obavljati odgovorne pozicije.

”Više se bavio igrokazom i prikazivanjem nekog stanja borbe protiv vještica, kriminalaca, umjesto da se osposobi sistem da može odgovoriti izazovima koji nisu mali kad je u pitanju oblast sigurnosti”, kazao je Bojić.

Zastupnik SNSD-a Staša Košarac izrazio je očekivanje da će se zbog argumenata i činjenica koje će iznijeti na sjednici otvoriti rasprava, jer je Mektićeva uloga “štetna po cjelokupnu sigurnost u BiH, ali i imidž BiH”.

Nezabilježena praksa

Da je do ovoga trebalo doći i ranije smatra poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović koji je najavio da će podržati smjenu ministra sigurnosti Dragana Mektića.

S druge strane, poslanik DF-a Damir Bećirović ne podržava smjenu Mektića, već smatra da bi trebalo smijeniti ministra vanjskih poslova Igora Crnadka (PDP) jer je, kaže Bećirović, upravo on uradio mnogo lošijih stvari, pogotovo u zadnjem periodu.

”Za smjenu ministra Mektića ne postoje argumenti prema nama i onome što znam. Tako ćemo i postupiti”,  kazao je Bećirović, dodajući da je pitanje koliko će ovaj saziv Vijeća ministara BiH raditi i kada će biti formiran novi saziv nakon izbora.

Međutim, zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević ocjenjuje da je u praksi demokratskih zemalja nezabilježeno da na posljednjoj sjednici parlamenta jednog saziva netko traži smjenu ministra u izvršnom tijelu čiji mandat ističe. Dodaje da ne postoji niti jedan razlog za Mektićevu smjenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *