Hoće li doći do približavanja SNSD-a i SDS-a?

Politički analitičar Adnan Huskić za N1 je ocijenio da je sam proces proteklih Općih izbora u BiH bio obilježen brojnim problemima, na koje se godinama upozorava.

“Pitanje načina biranja ljudi u biračke odbore, neažuriran birački spisak, kampanje koje su evidentno bile do krajnjih granica ogoljene“, nabrojao je Huskić ustvrdivši da je do konca ogoljena suština politike u BiH.

“Dok smo na vlasti, gospodarimo javnim resursima i proračunom, vi ste naša klijentela. Mi zapošljavamo, ali se onda od vas očekuje da u trenutku izbora budete mobilni i da nam omogućite da mi to ponovno radimo“, navodi sugovornik N1 koji napominje da rezultati izbora, pak, nisu donijeli neke velike promjene, osim što je primjetno da je SDA u velikoj mjeri izgubila svoj koalicijski kapacitet jer već ima najava da se vlast uspostavi bez nje.

“Ono što meni ‘para uši’ je potreba da se kaže ‘vlast bez SDA’, a ne vlast temeljena na nekim načelima rada“, istakao je Huskić prema čijim je riječima SBB neočekivano izgubio veliku potporu, SDP BiH u velikoj mjeri povratio glasove, dok je Naša stranka postigla značajan rezultat, pobijedivši SDA u nekim sarajevskim općinama.

Što se RS-a tiče, on smatra da će izborni rezultat polučiti egzodus iz SDS-a te je upitno koliko se Vukota Govedarica može održati na čelu stranke.

“Hoće li doći do približavanja SNSD-a i SDS-a, što bi pojasnilo način na koji se vodilo kampanju, jer su pojedini članovi SDS-a radili protiv Govedarice“, pita  Huskić i podsjeća ne izvjesne probleme na relaciji DNS-SNSD, što bi moglo donijeti neku drugu vrstu parlamentarne većine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *