HKD Napredak: Treba ublažavati negativne posljedice presude i smanjivati tenzije

Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” oglasila se u povodu presude Haškog suda hrvatskoj šestorki te istaknula kako sve žrtve zavrjeđuju pijetet, a zločinci, prema osobnoj i zapovjednoj odgovornosti te na temelju činjenica, a ne političkih igara, pravednu kaznu.

“Ne ulazeći u pravno kvalificiranje presude Suda u Haagu, osjećamo kao ljudi koji su proživjeli i preživjeli 1990-e godine na ovim prostorima da potvrđena prvostupanjska presuda šestorici Hrvata (Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću) nije donesena prvotno na temelju bitnih činjenica nego često na temelju političkih ocjena te stoga izaziva ogorčenje kod velikog dijela Hrvata i ne doprinosi pomirenju naroda na ovim prostorima”, stoji u priopćenju.

Središnja uprava Napretka smatra da je Haški sud time nanio štetu i svom ugledu, kao i ugledu Ujedinjenih naroda koji su ga osnovali.

“Čudi stav Haškog suda kako smatra da je Republika Hrvatska agresor u BiH, a nije Srbija (iako toga ima u nekim presudama Srbima) koja je, zapravo, započela i najviše je odgovorna za zlo na ovim prostorima. Osuđujućom presudom hrvatskom vodstvu iz vremena rata na temelju ‘udruženog zločinačkog poduhvata’, a ne prvotno na osnovu osobne i zapovjedne odgovornosti, nanesena je nepravda svim onim Hrvatima koje je protjerala Armija BiH, a o čemu danas svjedoče i statistički podatci iz mnogih općina u središnjoj Bosni, dolini Vrbasa i Neretvici”, navode iz Napretka.

U priopćenju se ističe kako je šteta što u obzir nije uzeta i činjenica da su Republika Hrvatska i Hrvati u BiH na različite načine pomagali muslimane-Bošnjake u ratnim neprilikama.

“Unatoč razvidnoj nepravdi, podsjećamo da haški sud ne sudi narodima ni državama. Svjesni smo da ‘nije svako zlo za zlo’ te da je hrvatski narod stavljen na novu kušnju i zato valja iznaći novu snagu za obnovu duha kako bi dostojanstveno živio na ovim i svojim prostorima. Ističemo da se radi budućnosti ne smije šutjeti o istini koliko god bila bolna. Stoga i ovaj put osuđujemo sva zlodjela i zločince iz redova hrvatskog naroda te molimo dragoga Boga za žrtve, a njihove obitelji za oprost. Molimo da i drugi učine nešto slično radi istinskog pomirenja. Želimo da se nikada više na ovim prostorima ne ponove sukobi i ratovi”, poručili su iz Napretka.

Iz Središnje uprave Napretka uputili su i molbu političarima, stranim diplomatima, medijima i svim ljudima da rade na ublažavanju negativnih posljedica spomenute presude i smanjivanju tenzija.

“Osobito cijenimo svaki istup bošnjačkih autoriteta kad podsjećaju na dobro i pomoć koje su Bošnjaci doživjeli od Hrvata. U tome smislu, Napredak će, kao i do sada, raditi na pomirenju te na dijalogu i ekumenizmu radi što bolje budućnosti Hrvata, Bošnjaka, Srba i svih drugih građana ove naše zemlje”, stoji na kraju priopćenja HDK Napredak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *