HERCEGOVCI SE NADAJU VEĆOJ DNEVNICI U MANDARINAMA ALI…Proizvođači traže uvoz radnika bez hrvatskih papira

Na skupu Građanske inicijative Neretvanska mladež doneseno je 10 zaključaka, među kojima je i taj da se omogući dodatni uvoz radnika, pa i da se odobre dodatne dozvole za radnike koji nemaju hrvatske papire

Bliži se sezona berbe neretvanske mandarine, a veliki broj berača iz Hercegovine nada se ove godine nešto većoj dnevnici od 200 kuna po danu, budući da radnika u Opuzenu nedostaje, a mandarina je rodila dvostruko više nego lani. Dnevno je na opuzenskim njivama u sezoni potrebno oko 1000 radnika, a u pogonima njih oko 400, veliki je i odlazak u EU, pa se s razlogom očekuje već dnevnica za taj teški posao.

Inicijativa

Većinom su berbu dosadašnjih godina obavljali Hercegovci, dok je lokalnih berača manje i već odavno traže više od 200 kuna po danu berbe. Međutim, sudeći po izjavama u medijima u Hrvatskoj, vlasnici nasada žele da se omogući i osobama koje ne posjeduju dvojno državljanstvo, da sudjeluju u berbi, što do sada nije bio slučaj. Ako tome bude tako, priča o većim dnevnicama za Hercegovce pada u vodu. U tijeku su brojni sastanci oko problematike berbe i prodaje mandarine. Jedan je organizirao i župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, a drugi Građanska inicijativa Neretvanska mladež. Na skupu Građanske inicijative „Opstojnost neretvanske mandarine i života ljudi u dolini Neretve“ doneseno je 10 zaključaka, među kojima je i taj da se omogući dodatni uvoz radnika, pa i da se odobre dodatne dozvole za radnike koji nemaju hrvatske papire.  S tim zaključcima se obratilo i resornom ministarstvu, pa se očekuje i sastanak na tu temu, kazao je u emisiji Plodovi zemlje Marko Babić, građanska inicijativa Neretvanska mladež. Ukoliko ta inicijativa prođe u berbu neretvanske mandarine kreću i Bosanci, ali i Hercegovci koji nemaju putovnicu, a što do sada nije bio slučaj. To svakako ide na ruku Opuzenjanima koji bi dobili više radnika, a mogli zadržati istu cijenu dnevnice, koja se već godinama ne diže iznad 200 kuna.

Ostaje li ista dnevnica

Nemale su hrvatske obitelji, osobito iz istočne Hercegovine, koji upravo zahvaljujući sezoni u Opuzenu, opstaju unatoč nezaposlenosti i teškoj financijskoj situaciji berući neretvansku mandarinu. Za težak nadničarski posao po suncu, ledu i kiši gdje se očekuje da u jednom danu uberete i preko 20 gajbi od po 20 kilograma mandarine, ove su godine očekivali i koju kunu više, no vlasnici nasada će se zasigurno boriti da je zadrže na istoj razini.

Piše: K.Perić, dogadjaji@dnevni-list.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *