Herceg i Bešlić svečano otvorili Centar za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnosti (FOTO)

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara su presijecanjem vrpce svečano otvorili obnovljeni Centar za preveniranje i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar

MOSTAR – Obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar svečano je otvoren u četvrtak u Mostaru na istoj adresi na kojoj uspješno radi još od 1999. godine (Ulica Ante Starčevića 78).

U Centru, čija je obnova koštala 88.400 maraka, svakodnevno terapiju koristi oko 150 pacijenata. Centar ima 1000 registriranih ovisnika, bavi se prevencijom i liječenjem ovisnika o drogama, i to primarno heroinskih.

Prostorije Centra dugo su godina bile derutne, energetski neučinkovite, neprilagođene radu s invalidima i nisu zadovoljavale sigurnosne standarde, no zahvaljujući financijskoj podršci Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Grada Mostara, UNDP-a, te više donatora, kao i vlastitim sredstvima, Centar je prikupio svu potrebnu pomoć i realizirao cjelovitu obnovu prostorija.

Herceg: Ovisnost rana društva

Svečanim presijecanjem vrpce obnovljeni Centar otvorili su predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji su izrazili zadovoljstvo rekonstrukcijom objekta te zahvalili svima koji su sudjelovali u projektu.

– Grad Mostar će u dogledno vrijeme tražiti još bolje rješenje za smještaj ovog Centra jer broj korisnika, kao i onih potencijalnih, jako je veliki i ovaj prostor nije dovoljan. Želja nam je da prevencijom smanjimo broj ovisnika i vjerujemo da ćemo ostvariti zajednički cilj, a to je imati zdravije društvo i brinuti se o svakom čovjeku – kazao je mostarski gradonačelnik.

Predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg kazao je kako su obnovom ovoga objekta stvoreni primjereniji uvjeti boravka korisnika kako i samih uposlenika.

– Pitanje ovisnosti u našem se društvu često imarginalizira i stigmatizira, a ovisnici se često i diskreditiraju. Na sreću, postoje ljudi koji su uistinu posvetili sebe da pomognu onima koji su pokleknuli pred jednim od, nažalost mnogobrojnih, poroka današnjeg društva. Postoje i institucije, kao što je ovaj centar, u kojima se kvalitetno, stručno i odgovorno, i iznad svega ljudski, brine o korisnicama – kazao je Herceg.

Herceg je dodao da je svima nama više je nego jasno da živimo u vremenu u kojem bolesti ovisnosti postaju sve veći javnozdravstveni problem, ali prije svega „rana našega društva“ kako je to rekao papa Franjo.
„Unatoč tomu, bolesti ovisnosti još uvijek su tema o kojoj se nerado govori, kako u našim obiteljima tako i u društvu općenito. Na svima nama je obveza da se više posvetimo preveniranju ovisnosti, jer samo tako u  zajedništvu naših obitelji, obrazovnih institucija, institucija socijalne skrbi, vjerskih zajednica i svih drugih dionika našeg društva možemo sačuvati ono najvrjednije – zdravlje i život“, zaključio je Herceg.

Preduvjeti za kvalitetan rad

Ravnatelj Centra Siniša Skočibušić ocijenio je kako su realiziranjem ovoga projekta u Centru osigurani preduvjeti za kvalitetan rad s pacijentima s područja Grada Mostara i HNŽ-a te kako to sve uposlenike Centra obvezuje da rade još više i bolje.
– Timski rad je ključ uspjeha stoga se želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli da dođe do obnove ovog prostora – kazao je Skočibušić.

[envira-gallery id=”87392″]

Tijekom svečanosti otvaranja, prisutnima se obratio i predstavnik UNDP-a, rukovoditelj Klastera za socijalnu inkluziju Armin Sirćo koji je zahvalio na suradnji te izrazio zadovoljstvo što je prepoznata važnost ovog projekta.
Inače, s pacijentima u Centru intenzivno od ponedjeljka do subote vrijedno radi šest liječnika, šest medicinskih sestara/tehničara, jedna socijalna i jedna administrativna radnica.
Na svečanosti otvaranja Centra bili su nazočni i dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova u Vladi HNŽ.

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *