HDZ1990: Osuda bilo kojeg vida nasilja nad povratnicima

Nakon nemilog događaja u naselju Ljesovina, općina Konjic, gdje je Hrvat povratnik Mirko Vice u srijedu pretučen te je, zbog teških tjelesnih ozljeda, prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, HDZ 1990 oštro je osudio svaki vid nasilja nad povratnicima.

“Nije ovo prvi slučaj. Godinama se kontinuirano uništava privatno vlasništvo Hrvata, a nitko ne reagira. Mora li se ponoviti sudbina obitelji Anđelić da bi se poduzelo korake u zaštiti povratnika i njihove imovine?“, pitaju u ovoj stranci te podsjećaju da je u konjičkom mjestu iznad naselja Ljesovina nedaleko od Buturović Polja do rata živio veliki broj Hrvata te ističu i da je potpuno jasno zašto se Hrvati u malom broju vraćaju na svoja ognjišta nakon takvoga događaja i kakva im se poruka šalje takvim činom. Iz HDZ-a 1990. traže brzu reakciju MUP-a HNŽ-a i pravosudnih tijela s ciljem da se takve stvari ne ponavljaju, a povratnike ne zastrašuje.

Ilija Cvitanović s pretučenim povratnikom

“Kako je ovaj nemili događaj samo posljedica nemara, neodgovornosti i neprofesionalnosti navedenih institucija, jer se najprije počelo sa sječom privatne šume, uništavanjem imovine, a kulminiralo i fizičkim napadom, tj. pokušajem ubojstva, pitamo se dokle dalje i tko je sljedeći. Obzirom da je intervencija nadležnih izostala, pozivamo sve mjerodavne ali i medije da ovaj događaj prate s posebnom pozornošću s ciljem da se zaštiti ljudske živote ali i privatnu imovinu koja je Ustavom BiH zajamčena“, stoji u reagiranju te zaključuje da se na ovaj način ruši temelje BiH.

Podsjetimo, Mirka Vicu iz mjesta Ljesovina u konjičkoj općini pretukao je u srijedu i nanio mu teške ozljede Đulejman Turković Đema,  koji je i ranije prijetio Vici i povratnicima te im navodno stalno krade šumu.

Vice je s teškim ozljedama u predjelu glave i tijela prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru na odjel ORL, dok je policija, nakon dojave, uhitila Turkovića i zadržala ga u prostorijama Policijske postaje Konjic. Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije potvrdili su slučaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

error: Content is protected !!