HDZ BiH i HNS BiH predložili četiri teritorijalne jedinice u BiH i Distrikt Sarajevo

HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH jučer su u Mostaru predstavili svoj izborni program “Razvoj i o(p)stanak“. “Naše slogane, Narod i domovina kao i “Razvoj i opstanak“, koje smo danas službeno predstavili javnosti a stranačkim kolegama još prije par mjeseci na Kupresu, želimo iskomunicirati maksimalno s cijelim hrvatskim narodom. Na zajedništvo pozivamo sve partnere s kojima gradimo HNS u BiH, sve druge političke subjekte unutar hrvatskog naroda, sve predstavnike drugih naroda ali i narode i sve građane s kojima dijelimo našu BiH, kao i naše susjedne države“, kazao je tom prilikom hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH te HNS-a BiH Dragan Čović, koji je jučer potpisao i stranački Kodeks ponašanja u izbornim kampanjama.

Kako je istaknuto, riječ je o dva važna politička, stranačka i koalicijska dokumenata kojima je HDZ BiH najavio i službeni početak kampanje.

Zajedništvo ponuđeno svima

“Sigurno je da ćemo poslije izbora mi biti ti koji trebamo realizirati ovaj program, tako pojam zajedništvo nudimo i druga dva naroda u BiH. To je jedini način da mi ostvarimo ono što želimo u svojoj domovini BiH, bez obzira na razinu vlasti ili nadležnosti. Jednako tako mi ovo nudimo i susjedima“, kazao je Čović te ponovio da hrvatski narod, iako malobrojan, predstavlja veliki narod koji ima svoj poslanje da predvodi sve ključne procese u BiH. On je dodao i da se zajedništvo mora iskomunicirati osobito s onima koji sumnjaju je li potrebno izaći na izbore. “Prema našim procjenama, takvih je oko trideset posto. Duboko sam uvjeren da i njih možemo potaći“, izjavio je Čović.

Program, organiziran ispred Političke akademije BiH i Izvršnog izbornog stožera HDZ-a BiH moderirala je ravnateljica Političke akademije Lidija Bradara a u oviru istog predstavljeni su i najvažniji dijelovi Izvornog programa koji nosi naziv „Razvoj i opstanak“ i koji sadrži ukupno sedam točaka. Prva se odnosi na Gospodarski rast i razvoj, druga točka je Demografska obnova, obitelj i mladi, a treća hrvatski branitelji. Pravna i sigurnosna politika je četvrta točka Programa dok petu čine obrazovanje, znanost, kultura, sport  mediji. Zdravstvo i socijalna sigurnost  je naziv šeste točke dok se sedma odnosi na ubrzanje EU i NATO puta.

Potreba novog Ustava i izmjene Izbornog zakona

“Nefunkcioniranje institucija vlasti te ovisnost određenih političkih faktora o odlukama međunarodne zajednice utječu na politiku i položaj hrvatskog naroda u BiH stoga ponovno naglašavamo svoje viđenje BiH kao zajednice triju jednakopravnih i suverenih naroda i svih građama što možemo ostvariti jedino novim Ustavom i izmjenama Izbornog zakona, što bi osiguralo legitiman izbor predstavnika te BiH ustrojenu kroz više administrativno teritorijalnih jedinica“, kazala je Borjana Krišto, predsjednica Izvršnog izbornog stožera i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH izlagajući dio programa koji se odnosi na ustavno-pravna pitanja i druge aspekte vladavine prava te dodala daljnju opredijeljenost za provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbougru kao i svih presuda Ustavnog suda BiH. Prema riječima Krišto, usvajanje prijedloga HDZ-a BiH/HNS-a, pretpostavka je političke i institucionalne stabilnosti BiH a u okviru provedbe tih presuda zalažu se i za provedbu Odluke za Grad Mostar koji, kako je istaknula, ne može biti iznimka a čije rješenje, pokaže li se dobrim, mora biti primijenjeno i na ustroj nekih drugih gradova ili općina.

Inače, HDZ BiH u programu zagovara novi ustav BiH, administrativno preuređenje države s četiri ili više jedinica i Sarajevom kao distriktom.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *