Hakiranjem pokušao osloboditi prijatelja iz zatvora

Konrads Voits iz Michigana osuđen je na sedam godina zatvora zbog hakerskog upada u zatvorski sustav i to s namjerom da na prilično neuobičajen način izvuče jednog od svojih prijatelja. Naime, on je prema vlastitom priznanju od siječnja do ožujka prošle godine pokušavao hakirati zatvorski sustav kako bi promjenom podataka u službenim dokumentima i dosjeima izmijenio datum kada njegov prijatelj treba izaći na slobodu. Prvi put je pokušao navesti zatvorsko osoblje na posjetu web stranici koja je bila kopija web stranice pravog zatvora, ali je sadržavala i zlonamjerni softver. Međutim iako mu je ovaj plan propao to ga nije obeshrabrilo te je Voits pokušao na drugi način doći do podataka na način da je

pozivao zaposlenike zatvora i slao im mailove predstavljajući se kao IT-jevac koji provodi nadogradnju zatvorskog informatičkog sustava.

U tim mailovima je bila i poveznica na stranicu s kojih su zaposlenici preuzeli malware misleći kako se radi o datotekama za nadogradnju sustava. Ovaj put je uspio je te je instalirao zlonamjerni softver na zatvorske sustave koji je mogao prikupljati podatke, uključujući podatke za prijavu, e-poštu i osobne podatke za više 1600 zaposlenika.

Voits je također bio u mogućnosti pristupiti sustavu XJail, internoj aplikaciji koja se bavila evidencijom zatvorenika. U ožujku je pristupio XJailu i prepravljao zapise barem jednog zatvorenika.

Ipak ove aktivnosti su privukle pozornost IT stručnjaka koji nadziru sigurnosni sustava zatvora, a u priču se uključio i FBI koji je Voitsa identificirao i uhitio.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *