Haag utvrđuje kako se Mladić uživo uključio u program TV Happy

Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Haagu razmatra kako je došlo do toga da se Ratko Mladić, bivši ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS), a koji je nepravomoćno osuđen za ratne zločine, telefonski uživo uključio u program TV Happy u Srbiji, navodi se u odgovoru Mehanizma na upit Radija Slobodna Europa (RSE).

“Sukladno važećim pravilima o pritovru i propisima o nadzoru komunikacije s Mehanizmom, svi pritvorenici imaju pravo komunicirati s članovima svoje obitelji. Međutim, bilo koji kontakt s medijima koji koriste komunikacijski kapacitet u pritvorskoj jedinici UN-a mora unaprijed  odobriti sektor, a sukladno Pravilniku o pritvoru. Kako pritvorenicima nije dozvoljeno  razgovarati s medijima bez prethodnog odobrenja sekretara, ovaj Ured trenutno razmatra je li došlo do kršenja pravila pritvora u svezi obavještavanja pritvorenika“, naveli su iz Mehanizma za RSE.

Ratko Mladić, kojem je Haaški tribunal izrekao prvostupanjsku presudu doživotnog zatvora, uključio se u jutarnji program televizije s nacionalnom frekvencijom u Srbiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *